Doi ani se împlinesc, astăzi, de când clubul Colectiv din București a luat foc, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity. 65 de persoane au decedat, în total, din acea noapte și până acum, în ceea ce a fost numită, în mai multe rânduri, tragedia unei generații.
Mulți dintre ei au pierit pe loc, intoxicați cu gazele fatale emanate în urma combustiei și neputând să părăsească clubul din cauza aglomerației. Alții au avut complicații ulterioare, în unele cazuri traumele post eveniment făcându-i să renunțe la lupta pentru viață.
Conform specialiștilor de la Institutul de Securitate Minieră și Protecție Anti-Explozivă Petroșani, principala cauză a fost materialul folosit pentru antifonarea clubului, spuma poliuretanică, aceasta propagând flăcările pornite de la artificiile instalate cu o viteză de 2,3 metri/secundă. Alte cauze au fost supraaglomerarea clubului, dar și lipsa unor controale riguroase din partea autorităților statului. Iar în urma tragediei, atenția a revenit, pentru a multa oară, asupra condițiilor din spitale, îndeosebi asupra secțiilor pentru arși.
De atunci, normele ISU au devenit mai riguroase, a apărut și legea antifumat, însă prea multe lucruri de adâncime nu s-au schimbat. Cei care și-au pierdut prieteni, familie și copii în tragicul incendiu așteaptă și acum ca lucrurile să se limpezească și ca acei oameni care au greșit să fie trași la răspundere.
Printre cei inculpați în dosarul Colectiv se numără fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii clubului, mai multe persoane de la firma de artificii, dar și alte societăți.
În urmă cu o săptămână, magistrații au decis amânarea termenului la care ar fi trebuit stabilit dacă statul român va fi chemat ca garant al plății despăgubirilor în dosarul Colectiv. Termenul a fost mutat la data de 20 noiembrie, motivul pentru amânare fiind lipsa de procedură.
Adauga comentariu