Pe acordurile melodiilor păsării măiastre Maria Tănase, Ansamblul Folcloric cu același nume din Craiova și-a deschis, azi, porțile, pentru a promova o altfel de tradiție: „Mâncare tradițională în Zona Metropolitană”. Proiectul, organizat de Ansamblu, împreună cu Primăria și Casa de Cultură Pielești, a reunit produsele tradiționale din comunele Pielești, Malu Mare și Cârcea.
Gospodinele au înșirat pe mese mari cele mai gustoase preparate, de la dovleac copt, salată de vinete, murături, afumături și sarmale, la licori de toate felurile, acompaniate de cozonaci, prăjituri și multe altele.
„Este un eveniment pe care ni-l dorim de amploare, pentru că astăzi facem doar repetiție. Mulțumim primăriilor prezente și domnilor primari. Fără susținerea oficialităților din Craiova, nimic din tot ce ar fi aici nu ar fi posibil”
a spus directorul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Niculina Stoican.
„Mă bucur foarte mult că la nivelul Zonei Metropolitane are loc un asemenea proiect. Este foarte important să mâncăm sănătos, țărănește, așa cum îmi place mie să spun. Dacă nu ne întoarcem la origini și nu ne păstrăm tradițiile, ne pierdem identitatea”
a explicat administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, totodată și președintele Zonei Metropolitane Craiova.
„Sunt foarte mândru de ce faceți astăzi, pentru că se naște un nou concept. Sper să fie de bun augur, să crească, și să fie, an de an, din ce în ce mai de anvergură, să reunească tradiții din zona Olteniei”
a declarat primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.
„Oamenii sunt dornici să arate ce fac acasă, în gospodăriile lor. Noi am intrat recent în acest proiect, la invitația prietenului nostru de la Pielești. Am avut ocazia să ne etalăm și noi produsele și mâncărurile pe care gospodinele din comuna Malu Mare le fac”
a spus primarul comunei Malu Mare, Ilie Dodocioiu.
„Am urmărit să scoatem în evidență că, deși facem parte din zona urbană, tradiția culinară nu s-a pierdut. Țăranul nostru, din Pielești, știe tot așa să gătească, în ciuda influenței urbane. Noi spunem că mâncarea făcută în gospodăriile noastre țărănești este cea mai bună”
a declarat și primarul din Pielești, Dan Viorel Dică.
„Cred că trebuie să punem în evidență și să promovăm, de fiecare dată, valorile tradiționale. Pe lângă mâncarea tradițională, să promovăm tot ce ține de port, de muzică, de dansuri populare, și să predăm mai departe generațiilor următoare”
e de părere și primarul din Cârcea, Valerică Pupăză.
Scopul acestui proiect, care va continua pe viitor, este de a reuni specificul comunelor doljene, laolaltă cu oamenii care fac bucatele minunate din zona noastră, în scopul turismului cultural și al promovării tradițiilor noastre, care nu sunt deloc puține.
Adauga comentariu