SMART Craiova

A început cea de-a 24-a ediție a Festivalului „Maria Tănase”

În această dimineață, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a început preselecția națională a concurenților celei de-a 24-a ediţie a Festivalului – concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”.

În concurs s-au înscris peste 60 de concurenți din toată țara, patru concurenți fiind din afara granițelor țării: trei din Serbia și unul din Republica Moldova. Concurenţii vor interpreta două piese muzicale, de preferat inedite, una fără acompaniament (doină sau baladă) şi una cu acompaniament orchestral. Dacă juriul va dori să asculte pentru o cât mai bună evaluare şi alte cântece, fiecare concurent va mai avea pregătite încă cinci piese din repertoriul unor interpreţi consacraţi, reprezentativi pentru zona etnofolclorică din care vine concurentul. Constituie avantaj în evaluarea concurentului prezentarea de piese culese. Totodată concurenţii vor oferi informaţii, dacă juriul consideră că este necesar, despre piesele pe care le interpretează (de unde a fost culeasă piesa, de la cine a învăţat această piesă etc).

Juriul concursului este alcătuit din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori). Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular al interpretului.

Festivalul va avea loc în perioada 13-17 noiembrie și este organizat de Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, în parteneriat cu TVR Craiova, TVR 3 şi TVR Internaţional.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite