SMART Craiova

Alexandra Chira, câștigătoarea Festivalului Național „Maria Tănase”

Marele Premiu și Trofeul celei de-a XXIV-a ediție a Festivalului Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tanase”, organizat la Craiova în perioada 13-17 noiembrie, a fost câștigat în acest an de Alexandra Chira, din Sălaj.

După două seri de spectacol-concurs, în care au evoluat, în faţa publicului şi a juriului de specialitate, 30 de solişti vocali şi 10 instrumentişti – dintre care cinci au reprezentat judeţul Dolj -, astă-seară au fost desemnați laureaţii Festivalului.

Juriul festivalului a fost format din 13 membri şi a fost prezidat de prof. Paula Dogăroiu – etnomuzicolog, Craiova (preşedinte de onoare), şi prof. univ. dr. Niţă Frăţilă – Academia de Arte din Novi Sad, Serbia (preşedinte executiv).

Pe lista câștigătorilor din această ediție sunt: Premiu special din partea Ansamblului folcoric Dor Românesc din Bistrița – Constantin Octavian Zisaru, premiu special din partea Uniunii Interpreților – Crisina Bugnar (Bistrița), premiu special – Alex Teofil Chira, premii speciale din partea Radio România – Alexandra Chira, premiul special al tinereții din partea juriului – Iasmin Polacek, Cristina Bugnar – secțiunea vocal, locul III, Ionut Popescu (vioară) – premiul III secțiunea instrumental, premiul II secțiunea vocal – Alexandru Lilea din Băilești, premiul II secțiunea instrumental – Sorin Jifcu din Banatul sârbesc, Premiul I secțiunea vocal – Simona Alexandru (Teleorman), premiul I secțiunea instrumentală – Iulian Băluțel.

“Este o seară magnifică pentru mine. Am cântat la maximum. Am trăit o stare magnifică de bucurie și emoție pentru faptul că am reușit să obțin marele premiu al festivalului național de folclor „Maria Tănase”. Este, cred, cel mai râvnit trofeu și, în al doilea rând, pentru că această pasăre maiastră, inegalabila Maria Tănase, a fost, este și va rămâne pentru totdeauna supremul modelului cântecului popular. Nu în ultimul rând, al treilea motiv pentru care sunt atât de bucuroasă, este că împreună cu fratele meu participăm împreună la un concurs și iată că ne numărăm printre laureații acestei ediții. Iar în aceaste momente speciale pentru mine gândul meu se îndreaptă către înaltul cerului, de unde Dumnezeu m-a binecuvântat cu darul cântecului”

a declarat Alexandra Chira, câștigătoarea trofeului acestei ediții a festivalului.

Festivitatea de premiere a fost urmată de recitaluri ale soliştilor invitaţi: câştigătoarea ediţiei precedente a Festivalului „Maria Tănase”, Ioana Andreea Chisăliţă.

În recital, pe scena festivalului, au urcat intepreți admirați de publicul iubitor de folclor, mulți dintre ei cu destine legate de această competiție.

A fost o seară plină de emoție nu doar pentru concurenți. Minute în șir, publicul spectator, dar și cele două orchestre, „Maria Tănase” din Craiova și „Doina Gorjului”, l-au aplaudat în picioare pe cel care, timp de 42 de ani, și-a dedicat activitatea profesională acestui festival, dar și folclorului autentic – maestrul dirijor Nicu Crețu.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite