SMART Craiova

Mamifere de colecție ale Muzeului Olteniei, prezentate publicului

Muzeul Olteniei a vernisat, astăzi, o nouă expoziție temporară cu piese din colecția de mamifere a instituției de cultură. „Mamifere din patrimoniul Secției de Științe ale Naturii”, a fost deschisă de către directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, alături de acesta fiind prezenți curatorul expoziției, Claudia Goga, geologul și paleologul Constantin Enache și fostul director al Muzeului Olteniei, dar și fost șef al Secției de Științe ale Naturii, Adrian Năstase.

Expoziția reunește piese interesante și importante, de mare importanță pentru muzeu. Vorbim despre blănuri și trofee, exponate precum ursul, lupul, muflonul, râsul, capra neagră, cerbul lopătar, dar și despre mamifere mici, cum ar fi cârtița, ariciul, liliacul sau popândăul. Unele dintre exponate au aproximativ, chiar 100 de ani vechime și mai mult de atât, cum ar fi lupii vânați la Sadova, Cârna și Bratovoiești în 1917, 1920 și 1925.

Alte trofee importante sunt cel de capră neagră din Munții Parâng, din anul 1922, cele de căprior din anul 1903 și 1908, dar și trofeul de cerb capatin din 1918. Ca un fapt inedit, unele dintre piesele prezentate fac parte din colecția Ceaușescu. Multe dintre animalele prezentate reprezintă și un punct de educație pentru cei mici, dar și cei mari deopotrivă, având în vedere că există unele mamifere care nu pot fi observate cu ochiul liber în habitatul lor.

Expoziția, constituită din anul 1952, reunește în total 749 de exemplare, piese naturalizate, dar și 59 de trofee din fauna autohtonă. Nu toate, însă, sunt expuse, unele fiind în depozitele Muzeului Olteniei. Expoziția are un scop ecologic, geografic, sistematic, oferind, totodată, și detalii legate de viața mamiferelor prezentate. Ea va fi deschisă publicului până la mijlocul anului 2018 și poate fi văzută la Secția de Științe ale Naturii, de pe str. Popa Șapcă, nr.8.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite