SMART Craiova

Grecul care a lăsat colțul de rai de acasă pentru a face cafea craiovenilor, la PERON

Miros de portocale, de ulei de măsline, de cafea și frappe, miros care te îmbie și te trimite cu gândul departe, la vacanță, la plajă, soare, nisip, la oameni plini de viață și chipuri relaxate. La Grecia. Nu este nevoie, însă, să ne deplasăm. Avem un colț din Grecia chiar la noi, în Craiova, în fața Teatrului Național „Marin Sorescu”. Se numește PERON și este locul în care un grec și o româncă au deschis de câteva luni o cafenea to go. Acest spațiu mic s-a transformat într-un vagon ce așteaptă pe PERON să vândă cafea, una care ascunde poveste.

Doi tineri pozitivi, cu zâmbetul mereu pe față. Claudia Țapelea și Stelios Grigorakos. Ea, româncă, craioveancă, ce a trăit în ultimii zece ani în Grecia. El, grec. Prieteni adevărați, camarazi, astăzi, de afaceri. Afacere cu cafea. Povestea este cu atât mai frumoasă, dar și greu de înțeles pentru mulți, cu cât acești tineri puteau începe această etapă din viața lor în orice alt colț din lume. Cu toate astea, au ales Craiova, lăsând în urmă un paradis: Peloponnese, din Grecia, lângă celebra localitate încărcată de istorie, Sparta, locul unde legumele și fructele sunt cele mai bune din lume.

„Știm… E o chestie destul de greu de înțeles pentru cineva. Doi tineri care aleg să plece din Grecia, dintr-o regiune care este un Paradis, un PARADIS pe pământ… Dacă vreți să cunoașteți adevărata Grecie și adevărații greci, trebuie să mergeți în această zonă de sud. Nu este o zonă turistică, localnicii și locurile au rămas foarte aproape de tradiții, de ceea ce este vechi”

povestesc cei doi tineri.

În primăvara anului trecut, Claudia s-a hotărât să revină acasă. I-a spus de decizia luată și lui Stelios. Amândoi se aflau într-o etapă în care se simțeau dezamăgiți, afectați de toată atmosfera din jur, de situația economică a Greciei.

„În afara faptului că este un paradis ca loc, atmosfera negativistă a oamenilor, problemele economice dar și faptul că tot ce auzi te lasă fără speranță, că urmează ceva rău, că Grecia o să dea faliment, te afectează. Grecii sunt foarte speriați și foarte pesimiști. În regiunea din sud, în zona rurală din care noi venim, nu există turism, oamenii trăiesc doar din agricultură. Nu sunt precum oamenii din oraș care au diverse activități, se refugiază în dans, în activitatăți sportive, culturale… La sat, bucuria vine doar din a avea o situație economică bună. Și când rămâi și fără această situație economică, începi să vezi totul în negru”

a povestit Claudia.

Amândoi sunt pasionați de arome. Ea iubește cafeaua, iar el mâncarea. În Grecia, tânăra lucra într-o cafenea, iar Stelios împreună cu mama lui la tavernă (restaurant tradițional grecesc – n.r.), afacere de familie. Taverna lui Stelios încă funcționează. Și vinde și azi celebrele plăcinte tradiționale cu carne. Și cum pe munți crește oregano sălbatic, dar și alte diferite ierburi, aceste plante sunt fierte și transformate într-o salată foarte apreciată de localnici. La fel de apreciate sunt și pastele făcute în casă, servite cu brânzeturile tradiționale și cu plantele aromate…

Au hotărât să înceapă afacerea la Craiova „pripit, fără a sta pe gânduri”.

„Visam să deschid o cafenea în orașul natal și asta din faptul că iubesc Craiova. Treceam împreună pe aici pe trotuar și eu m-am întors și m-am uitat la acest spațiu, care era de închiriat, și i-am spus: știi Stelios, eu aici o să-mi deschid o cafenea. Mi-a zis atunci că sunt nebună. Am început însă foarte repede demersurile, iar lucrurile au mers foarte repede. Am ales să-l numim PERON pentru că ne gândim tot timpul la călătorii. Și eu, și Stelios iubim să călătorim”

a completat Claudia.

Din acel moment, 11 septembrie 2017, împreună muncesc la PERON. El și-a lăsat acasă mama tristă, mama clasică grecoaică care acceptă cu greu să-i plece fiul de acasă. Au obținut mai repede decât sperau autorizații, avize, au urmat săptămâni întregi de muncă pentru a transforma acest spațiu în locul visat, care să ia cumva aspectul unui vagon de tren.

„Între noi este o poveste de prietenie și acum de colaborare și nu este povestea aia clasică – a venit investitorul străin să investească în Craiova. Investiția este a mea, iar lui Stelios îi place foarte mult locul, îi plac foarte mult oamenii de aici, a ales să rămână lângă mine în această afacere. A ales Craiova, deși se gândea să plece în Londra. I-a plăcut foarte mult locația, lângă Teatrul Național. Lui i-a lipsit foarte mult teatrul, i-au lipsit anii de studenție. Și când a văzut și Universitatea aici în apropiere, atunci a fost de acord. ‘Rămân și eu în Craiova, deschidem împreună’. Și, din prietenia asta, a rămas aici. Vreau să subliniez faptul că, la noi, autoritățile chiar sunt prietenoase. Eram speriată, trebuie să recunosc. Din câte auzisem ne era teamă că o să obținem greu toate autorizațiile și că toată lumea o să ne spună nu. Ca legi, ca legislație, sunt anumite cerințe, ceea ce este firesc. Pentru noi a fost o experiență frumoasă. Toate autoritățile au avut o atitudine pozitivă, ceea ce ne-a ajutat. Birocrația există și în România, dar există o frumusețe în toate lucrurile. De ce să vedem doar lucrurile negative? Dacă ai o atitudine pozitivă, o stare de bine, se rezolvă toate”

a completat tânăra.

„Îmi place cum reacționează oamenii când le spun că sunt grec. Încep să râdă, au o stare de fericire… Oamenii asociază Grecia cu o stare de fericire. Și ăsta e un lucru extraordinar”

Stelios a mai lucrat cu românii. Împreună cu mama sa a avut, pe lângă tavernă, și un supermarket la care veneau clienți români, care munceau sezionier în agricultură. De la ei a învățat să vorbească în română. Vorbește bine, însă are tracul persoanei aflate într-o țară străină. Iubește românii, îi place Craiova mai mult decât se aștepta. Iar craiovenii îl iubesc din primele momente. Nici nu au cum altfel: Stelios emană bucurie.

„Îmi place cum reacționează oamenii când le spun că sunt grec. Încep să râdă, au o stare de fericire… Oamenii asociază Grecia cu o stare de fericire. Și ăsta e un lucru extraordinar. Venim din Grecia după o stare de negativism, de stres, și aici, în Craiova intră lumea în cafenea, află că suntem din Grecia și toți oamenii se transformă. Zâmbesc. Devin fericiți și exclamă: am fost acolo la tine în țară. E extraordinar! Aveam experiență să lucrez cu românii. La supermarket acasă, de exemplu, am adoptat și sistemul pe datorie, cumpărături pe caiet… Și, în acel moment, ne-au iubit toți. Creasem acea legătură strânsă, de încredere. Mai facem asta și aici. Încă nu avem POS pentru plata cu cardul și mai scriem câteodată și pe caiet până oamenii scot bani de la bancomat”

a spus Stelios.

Secretul cafelei lor: „Noi nu vindem doar cafea. Vinzi câteva cuvinte, vinzi faptul că îi aduci aminte că astă-vară a fost în Grecia în concediu, și a fost fericit acolo”

Cafeaua care este servită la PERON a fost testată de ei. Timp de zece ani. Este 100% arabică, foarte aromată, adusă din Brazilia, prăjită în Grecia. Distribuitorul este grec. Până și laptele folosit este tot grecesc.

„Nu știu dacă există termenul de ‘cea mai bună cafea din lume’. Sunt atâtea sortimente, atâtea origini, încât nu poți să scoți o anume cafea numărul 1 în lume. Dar ăsta este exemplul meu de succes. Îmi place foarte mult sortimentul ăsta de cafea, o iubim. Cred că ăsta este secretul nostru și de asta reușim să transmitem tuturor ceea ce simțim. Avem un spațiu mic, nu este nimic extraordinar, dar când intră lume multă și fiecare îți spune ce planuri are în acea zi, că au avut o zi proastă sau una bună, înseamnă foarte mult pentru noi”

au povestit cei doi tineri.

Recomandă, în mod special, specialitățile grecești. Grecii beau foarte multă cafea rece. Freddo cappuccino și Freddo espresso. Și frappe-ul grecesc. Primul frappe a fost făcut în Salonic, povestesc cei doi. Este o specialitate grecească, iar ei respectă rețeta cu mare strictețe.

„De fapt, noi nu vindem doar cafea. Vinzi câteva cuvinte, vinzi faptul că îi aduci aminte că astă-vară a fost în Grecia în concediu, și a fost fericit acolo. Asta vindem noi. Îmi place să fac inimioare în paharele de cafea ale clienților. Avem clienți foarte mulți pentru o afacere de genul acesta. Pentru că acest concept – pot spune – este la început pe piața românească și, mai ales, pe piața din Craiova. N-am putut spune niciodată că am făcut o alegere greșită sau că ne-a mers greu. Încă din prima lună a mers bine, afacerea s-a susținut. Ceea ce mă bucură este faptul că avem foarte mulți clienți fideli care vin în fiecare zi. Asta înseamnă că le place cafeaua noastră și că le place de noi. Dacă Stelios deschidea un restaurant grecesc în Londra ar fi fost, din punct de vedere economic, mult mai bine. Dar până la urmă, viața nu e numai bani. Nici eu și nici Stelios nu suntem foarte bogați, dar nici foarte săraci. Pentru Craiova suntem bine. E un oraș în care eu, ca fată, pot să ies noaptea și să nu-mi fie frică, ceea ce pentru noi este cel mai important, să ne simțim în siguranță. Viața nu este doar să ai nu știu ce mașină, să reușești să construiești o casă cu 15 camere pe care să o termini de construit până la mai mult de jumătate din viață. Avem încredere în Craiova. Sunt dimineți când sunt studenți din foarte multe țări aici, la noi la cafenea. Sârbi, greci, bulgari… La un moment dat, nu mai știm în ce limbă să vorbim cu ei, vorbesc cu românii în greacă… Dar ei s-au obișnuit cu asta și râd de noi. Se face aici un tămbălău… Cred că asta e cel mai frumos”.

Din vară, doresc să deschidă și o mică terasă, pe care și-au propus să o decoreze aparte, menținând ideea de PERON, destinații, vacanță.

Departe de casă, Stelios este un adevărat ambasador al locurilor natale. Vorbește clienților despre Grecia, oferă sfaturi, oferă chiar cheile amicilor pe care și i-a făcut în Craiova. Astăzi o să plece pentru șase zile acasă. O să meargă să-și vadă mama, o să meargă în Atena pentru a-și vizita fratele. Acasă îl așteaptă familia, cu friptură de miel preparată în cuptorul cu lemne, plăcinta cu spanac, salata din ierburi aromate și brânză feta.

3 comentarii

  • Il cunoastem pe Stelios….am fost cu sotul meu sa luam micul dejun innainte de craciun si cum eram abia soditi fin italia nu aveam suficienti bani romanesti si casele de schimb in 25 decembrie erau inchise nu puteam schimba bani si aveam doar bancnote de 50 de euro am vrut sa platim cu cardul dar nu avea pos….ne a socat cind ne a zis….nu i problema consumati ce doriti si treceti cind schimbati si mi platiti….era prima oara in viata nea cind un comerciant care nu l mai vazusrm in viata mea vroia sa mi ofete pe incedere micul dejun mie si sotului meu….in final am reusit sa platim cu ceea ce aveam prin geanta tot ce am consumat…
    De atunci am mers in fiecare zi pina la plecarea din tara si am luat micul dejun la el….
    Cind ne vom intoarce in tara vom merge in fiecare zi sa luam micul dejun la el….
    Cafeaua este fff buna iar placintelele si cornurile delicioase….Bafta Stelios!

  • FRUMOS, FOARTE FRUMOS! VA FELICIT PENTRU TOT; PENTRU IDEILE VOASTRE, PENTRU CURAJUL VOSTRU SI IN MOD SPECIAL PENTRU GANDIREA VOASTRA POZITIVA. MI-A PLACUT MULT ARTICOLUL. VOI TRECE INTR-O ZI SA BEAU O CALEA. FELICITARI! Ing. Catana

  • Am fost la Peron la invitația fiului meu. Recunosc, mai mult de curiozitate pentru ca mi-a spus ca este foarte mic locul. Am fost intampinati de Claudia cu foarte multă căldură și serviți din partea casei cu o delicioasă plăcintă cu spanac (nu îmi place spanacul dar din politețe am gustat). Dacă aș avea o persoana care să îmi prepare spanacul așa aș mânca în fiecare zi. Am revenit cu colegele și l-am gasit pe Stelios care ne-a vorbit cate ceva despre iaurtul grecesc. Clar este cafeneaua mea preferată. Felicitări!

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite