Nicu Crețu. Un om care și-a dedicat întreaga viață muzicii, cântecului popular. A fost omul care a pus bazele Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, pe care l-a condus apoi timp de 25 de ani. Până în ziua în care a plecat acolo sus, la îngeri. Astăzi se împlinește un an de când muzica populară craioveană, dar și națională, este mai săracă. Se împlinește un an de când maestrul Nicu Crețu ne veghează de sus.
La un an de la trecerea în nefiinţă a maestrului dirijor şi violonist Nicu Creţu, sala Cercului Militar din Craiova a fost plină până la refuz de oameni, la concertul in memoriam lui. În deschiderea spectacolului, pe scenă a urcat Oana Bică, fost manager al Ansamblului Folcloric Maria Tănase:
Îi mulțumesc și sunt sigură că de acolo de sus de unde este ne veghează pe noi toți cei la care a ținut și sunt convinsă că este foarte mândru de tot ceea ce realizează Ansamblul Folcloric Maria Tănase. Maestre, Dumnezeu să te ierte!”
a spus Oana Bică, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj.
Alături de Oana Bică, pe scenă a fost și primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, dar și viceprimarul Stelian Bărăgan. Rând pe rând, i-au adus apoi un omagiu artiști consacrați ai cântecului popular: Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîţu Stoian, Constantin Măgureanu, Marcu Nicolici, Neta Soare, Marius Măgureanu, Rozica Petra, Filuţa Bogdan, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică, Răzvan Măgureanu împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” sub conducerea muzicală a lui Cristian Pîrlea, coregrafia, Ionel Garoafă.
Un rac vesel, un profesionist desăvârșit care putea să scrie o partitură, pe genunchi, în câteva minute. Așa este descris în doar câteva cuvinte, maestrul Nicu Crețu. Un mentor pentru generații întregi, care a încurajat și dirijiat cursul muzicienilor, iubitorilor adevărați ai muzicii populare. Un spectacol impresionant, o împletire de muzică adevărată, joc popular, tradiții oltenești.
Nicu Crețu este omul care a dat alt ritm cântecului de la munte. În numai trei ore mi-a scris un album întreg. A fost un maestru adevărat”
a spus Petrică Mîțu Stoian. Și șeful formației muzicale, George Dumitru a mărturisit emoționat că Nicu Crețu a avut un rol esential în viața sa:
El m-a determinat să fiu mai perseverent, să îmi doresc să cresc profesional, datorită lui sunt astăzi ceea ce sunt.”
“Sunt convinsă că de acolo de sus se uită la noi și își amintește tot ce a trăit frumos, aici, pe pământ”
Și managerul Ansamblului Maria Tănase, Niculina Stoican îl plânge și astăzi pe cel care i-a călăuzit pașii, alături de care a cântat pe marile scene:
“Trebuie să-i păstrăm memoria vie, amintindu-ne în fiecare zi de el. Sala de repetiții din cadrul Ansamblului Maria Tănase îi poartă numele. Din când în când, este important să-i dedicăm un eveniment de o asemenea amploare pentru că el merită acest lucru. Astă seară, la acest spectacol participă toți interpreții care au activat în această instituție. Sunt convinsă că de acolo de sus se uită la noi și își amintește tot ce a trăit frumos, aici, pe pământ. Personal, am avut doi mari dirijori cu care am lucrat în toată cariera mea. Unul a fost Marin Ghiocel , de la Doina Gorjului. După ce acesta a trecut în lumea cea fără de dor, următorul dirijor cu care am lucrat a fost Nicu Crețu. Toată cariera mea este marcată de numele dumnealui, de modul dumnealui foarte profesionist și cred că dintre toți interpreții din Oltenia, eu sunt cea care a pierdut cel mai mult…Încă rătăcesc, încă nu-mi găsesc drumul către următorul album pentru că din păcate dumnealului nu mai este”.
Născut pe 17 iulie 1947, la Măceşu de Sus, judeţul Dolj, Nicu Creţu a condus orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” chiar din anul înfiinţării, adică din 1992, fiind unul dintre oamenii care au pus bazele acesteia. Mai târziu, în perioada 2003-2009, a fost şi director al ansamblului. Inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de Mecanică din Timişoara, a moştenit dragostea pentru folclor de la tatăl său. „Muzica este tot ce ştiu eu să fac mai bine, de aceea mi-e atât de uşor să mă exprim prin ea. Cântecul popular este pentru mine un crez, cel mai frumos dar oferit de Dumnezeu neamului acesta, cea mai mare bogăţie spirituală”, spunea maestrul Nicu Creţu. În timpul facultății, pe care a urmat-o la Timișoara, a făcut parte din Ansamblul Studenţesc „Doina Timişului“ şi din Ansamblul Folcloric „Timişu“. Întors acasă, la Craiova, în 1970, Nicu Creţu a preluat Ansamblul „Mugurelul“, iar din 1992 până în prezent era alături de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“. A acompaniat de-a lungul vieții pe toţi marii artişti ai ţării.
Adauga comentariu