SMART Craiova

Căminul, a doua casă a tinerilor veniți să studieze la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova are în componența sa 11 cămine studențești, care găzduiesc în fiecare an mii de studenți. Printre cele mai bogate din punct de vedere al gradului de ocupare este căminul Numărul 10. Acesta are aproximativ 950 de studenți cazați, conform celor spuse de Alexandru Perca, șeful căminului, student și el la Facultatea de Automatică.

Loredana Popa, studentă la Facultatea de Litere vorbește despre cămin și spune că este a doua ei casă.

„Faptul că am ales să stau la cămin pe timpul facultății a fost cea mai bună alegere pe care aș fi putut să o fac. Alegerea mea a fost condiționată de costurile cât de cât de reduse și de faptul că îmi doream să cunosc mai multe persoane. Ceea ce îmi place enorm este faptul că masa de seara este cea în care căldura din familie se simte pe deplin, ne strângem toate fetele la masă și discutăm despre ceea ce am făcut pe parcursul zilei. Căminul a devenit a doua mea casă!”

Studenții au la dispoziție câte o sală de lectură aflată pe fiecare palier, unde pot merge pentru a citi, a învăța sau pentru a lucra la diverse proiecte. Sălile de lectură sunt dotate cu mobilier nou, internet gratuit, astfel că cei mai mulți dintre ei merg acolo pentru a studia în liniște.

Camerele Căminului 10 au cinci paturi, cinci dulapuri, două mese, scaune, și cinci persoane care folosesc aceste bunuri (fete sau băieți), și care trebuie să conviețuiască împreună.

„Fiind o fire mai introvertită, îmi era teamă că nu o să reușesc să mă acomodez cu alte patru fete în cameră, însă, pe parcurs, am realizat că acest lucru m-a ajutat enorm. Bineînțeles că mai există uneori tensiuni, dar prin comunicare reușim să trecem peste”,

spune Mădălina, studentă la Facultatea de Litere.

În fiecare dintre cele 11 cămine studențești există și o bucătărie pe palier, unde studenții pot găti sau își pot încălzi mâncarea pusă la pachet de către părinți. Aceștia au posibilitatea de a mânca și la cantina studențească, aflată în incinta campusului de pe strada Petre Ispirescu.

Cât de scump este să mănânci în studenție?

„Prețurile la o porție de mâncare pornesc de la 3 lei. Pilaful estet 3 lei, o ciorbă de burtă este 4 lei și puțin peste 5 lei sunt mâncărurile mai complexe. Pentru un student cu un buget mediu aceste prețuri sunt extrem de convenabile. Ei vin aici și servesc nu doar mâncare, ci aleg să mănânce și câte un dulce. Spre exemplu: plăcintă cu brânză -3 lei, cremă de zahăr ars -4 lei și favoritele multora dintre ei, macaroane cu brânză-3 lei”

spune șef serviciu, Pârvu Aurelia.

Cantina este curată, primitoare, personalul este foarte amabil și gata mereu să hrănească studenții care vin în pauza dintre cursuri. În pauză era și Corina, studentă la Facultatea de Drept.

„Vin mereu aici pentru a mă relaxa în pauză, stau departe și nu are rost să merg până acasă pentru a mă reîntoarce la cursuri după. Îmi place să vin aici pentru că mâncarea este foarte bună și sănătoasă”.

Între mâncare și distracție!

Ei bine, dacă am rezolvat cu mâncarea, trecem la un alt subiect: distracția în cămine. Se spune că nu ai trecut prin studenție dacă nu ai participat la o petrecere în cămin. Este suficient să faci un tur al etajelor și astfel o să auzi toate tipurile de melodii, populară, manele, muzică ușoară.

„Ori de câte ori este ziua unui coleg de cameră, ne strângem și ne punem pe petrecut. Nu exagerăm, însă, pentru că de la ora 23:00 trebuie să se facă liniște în cămin. Cei care nu respectă acest lucru sunt sancționați ca atare. Dar, cu toate acestea, știm să ne distrăm, după trecerea la programul de liniște dăm muzica mai încet și putem să stăm și până dimineața, lucru care se întâmplă foarte des”

spune Marius, student la Facultatea de Mecanică.

Spiritul de comunicare tânăr îi face pe studenții de azi să ajungă oamenii de mâine. Viața în cămin îi ajută să lege prietenii noi, să se adapteze la orice situație, și să spere la ceva mult mai bun.

Universitatea le pune la dispoziție un spațiu de învățare, spații de cazare și de masă, însă ei sunt cei care trebuie să înceapă să-și construiască viitorul.

3 comentarii

  • Doar caminul 10 e asa…restul sunt praf..caminul 11,13,1,2 de ele de ce nu spuneti nimic? In campus agronomie cantina e in paragina… Va laudati cu un lucru, dar pe langa el 10 sunt vai de ele..

    • cam adevarat…in caminul 1 nici sa respiri nu poti de mizeria de acolo si de conditii. asta din cauza studentilor da asa este, dar mai ales ca nu exista conditii si sanctionari,in acest mod ar fii poate mai usor de intretinut. degeaba imi place mie sa stau in camin daca sunt repartizata la un camin murdar fara paza fara conditii si nimeni sa ajba grija,iar daca cer la alt camin mi se cere spaga. deci…..

  • Imi pare rau ca o sa contrazic felul cum prezentati personalul unde se serveste mancarea..Nu este deloc amabil..Doamnele sunt foarte nervoase si irascibile.Atitudinea lor fata de clienti lasa muuult de dorit.

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite