SMART Craiova

„Autorul”, o piesă-confruntare

Sala-studio a Teatrului Național „Marin Sorescu” este, de ceva vreme, un cocon al pieselor contemporane produse de instituția craioveană, unde se nasc și evoluează cele mai îndrăznețe proiecte ale sale.

Într-un spațiu limitat, unde reacțiile și emoțiile personale aproape că se confundă cu cele ale omului de lângă și, mergând mai departe, cu cele ale actorului care îți livrează, fără menajamente, mesaje puternice, pe alocuri tranșante, ne întâlnim în această stagiune cu „Autorul”, de Tim Crouch. O piesă care nu îți permite să te așezi comod pe scaun și să te afunzi într-o caldă moleșeală a entertaiment-ului facil, pentru că nu e un spectacol menit să destindă și să detașeze.

„Autorul” e un spectacol-confruntare, ce pune spectatorul față în față cu alți spectatori, care transformă spectatorii în personaje și personajele în spectatori și retrasează limitele confortabile cu care ne obișnuiesc montările clasice. O piesă despre o piesă, un autor despre personaje, dar mai mult despre oameni, despre umanitate, despre ororile unei lumi în care fiecare dintre noi e autor și personaj la rându-i.

Lui Bobi Pricop îi reușește și de această dată experimentul. Aflat la al treilea spectacol regizat în Sala „I.D. Sîrbu”, Bobi devine deja un favorit al teatrului și un favorit al meu. Construiește isteț, curajos, mesajele sale au forță, distribuția e bine aleasă. Ioana Manciu, văzută și în „Iluzii”, are un extraordinar talent de a crea empatie și este, cred, una dintre cele mai expresive tinere actrițe ale teatrului nostru. Deși nu pot să neg că se potrivește excelent în piesele contemporane din sala mică, m-aș bucura să o văd curând și pe scena mare.

„Autorul” este o piesă-rezervor, care nici nu începe când intri în sală și nici nu se sfârșește când o părăsești. Și pe care o poți revedea oricând, fără să o găsești la fel.

„Autorul”, de Tim Crouch
Traducerea: Andrei Marinescu
Regia: Bobi Pricop
Scenografia: Lia Dogaru
Muzica: Eduard Gabia

Distribuția:
Claudiu Bleonț – Tim
Ioana Manciu – Esther
Vlad Drăgulescu – Vic
Vlad Udrescu – Vlad.

Piesa va fi jucată din nou pe scena naționalului craiovean în data de 10 februarie.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite