Dacă vinerea trecută ne-am oprit asupra unei cărți ceva mai greu de digerat, asupra unei lucrări dense și încărcate, propunerea de astăzi vine cu un stil de scriere si o poveste diametral opuse. Povestea creată de Colleen McCullough, autoarea celebrului roman “Pasărea Spin”, are meritul de a se înșuruba direct în suflet.
Intitulată “Tim”, lucrarea descrie povestea apropierii dintre un tânar de 24 de ani “a cărui minte nu face un dolar” și o femeie trecută de vârsta de 40 de ani, foarte inteligentă si singuratică. A numi acest roman unul de dragoste este mai degrabă nedrept și limitativ.
Deși întreaga construcție este centrată pe dragostea care se dezvoltă între cele două personaje, accentul cade mai puțin pe latura romantică de tip hollywood-ian și mai mult pe latura filosofică a cristalizării relației cu o altă ființă umană. Cartea se constituie într-o bună analiză a dificultăților, reținerilor și încercărilor în fața creării unei legături – sub orice forma ar îmbrăca ea – între doua ființe. Trăirile celor două personaje descriu o poveste cu un fir ce curge atât de natural si frumos, trădând, astfel, simțirile delicate ale unui autor cu un real talent în zugrăvirea de personaje și situații.
Tim, personajul central, este încarnarea simțului umorului specific zeilor, un renghi jucat umanității, o ironie adresată muritorilor. Tânărul Tim, cu un fizic de Apollo, cu o față cu trăsături perfecte are un aer de inocență pierdută, copilărească. Suferind de un retard mintal, cu o minte care nu face un dolar, Tim compensează printr-un suflet angelic și virtuos. Tocmai starea lui suspendată în timp, caldă, pură și deschisă este ceea ce topește bariera auto-impusă a lui Mary Horton.
Mary a dus o viață extrem de aprigă, rece și singuratică, crescând într-un orfelinat, privată de copilărie și dragoste. Ajungând adult, nu reușește să iasă din lumea rece în care a respirat în copilărie. Nu creează nicio relație cu o altă ființă umană care ar implica un oarece grad de apropiere sau afecțiune. Continuă, pe parcursul anilor, să trăiască izolată, bucurându-se doar de câteva fericiri pe care viața le oferă: un cămin al ei, un job stabil și o recunoaștere a capacității sale intelectuale. Așadar, deși aflăm pe parcursul lecturii că Mary este o femeie capabilă și extrem de inteligentă, viața pustie pe care a trăit-o a lipsit-o de desăvârșirea emoțională. De aceea, primul impact pe care Tim îl are asupra ei o bulversează complet, nereușind să își mestece propriile sentimente care indică o puternică atracție către bărbatul-copil. Deși năucitor la început, contactul cu Tim pare să pună în lumină, ușor-ușor, tot ce este mai bun din Mary. Aceasta-și descoperă instinctul matern, vocea blândă și duioasă, răbdare de aur, dar mai ales descoperă că este femeie.
Povestea este una interesantă, de urmărit, pentru că ilustrează maniera în care doi indivizi total diferiți unul față de celălalt descoperă o punte comună, creată și bazată pe respect reciproc, o puternică afecțiune care se topește într-o dragoste absolută și pe dorința de a experimenta și cunoaște împreună ce poate oferi viața cu un alt suflet alături. Este o carte sensibilă, cu un fir delicat, recomandat tuturor celor care vor să se înfrupte, preț de câteva ore, din dâra dulce lăsată în urmă de stiloul autoarei. Iar pentru cei ce vor să și vadă o interpretare a lui Tim, cu Mel Gibson în rolul principal, producția omonimă (1979) este numai bună pentru a stârni sau întregi decorurile din carte.
Adauga comentariu