Tradițiile vorbesc cel mai bine despre noi ca popor, ne deosebesc, ne oferă autenticitate. Și ce poate fi mai frumos decât să vezi că acestea se păstrează, iar într-un singur loc se bucură atât copii, cât și vârstnici.
La aproximativ 40 de kilometri de Craiova, în comuna doljeană Cernătești, satul vibrează în această seară. Imediat cum se lasă întunericul, în seara de Lăsata Secului, tinerii din localitatea doljeană Cernăteşti se adună la Cula de la Cernăteşti, amplasată pe un mic dâmb ce oferă o privelişte aparte. Se împart în două cete, urcă pe dealuri şi încep să strige numele fetelor care urmează să se mărite, dar şi a celor care nu şi-au găsit încă alesul. Iar apoi, se prind într-o horă și servesc plăcintă cu brânză. Pentru cele din urmă, flăcăii invocă motive hazlii. Obiceiul se mai numeşte şi „Focurile Mici” pentru că la fiecare răscruce de drum se aprind ruguri din lemne şi paie.
Strigarea peste sat are dublu sens: sunt deconspirate relaţiile băieţilor cu fetele şi se aminteşte că odată intraţi în Postul cel Mare nu se mai fac căsătorii. Dar mai scoate în evidenţă şi dorinţa oamenilor de a veni cât mai repede primăvara, anotimpul renaşterii naturii şi al începerii noului an agrar.
Strigarea peste sat este un obicei străvechi care din păcate a fost întrerupt pentru cinci ani. De trei ani însă, tradiția a renăscut. Avem alături de noi o formație cu instrumentiști, plăcinte cu brânză, este o sărbătoare importantă pentru noi, un bun prilej de a petrece, de a ne strânge la un loc, toți oamenii din sat! Acest eveniment îl organizăm lângă Cula de la Cernăteşti,c clădirea ridicată în secolul al XVI-lea, având pe atunci scop de apărare. Este o bucurie mare pentru noi pentru că în acest an această clădire ce vibrează de istorie va intra în amplu proces de reabilitare”
a spus Costi Trăistaru, primarul comunei Cernătești.
Adauga comentariu