SMART Craiova

Lansare de carte inedită, la Craiova. „Bandele de stradă”, un studiu al unui sociolog italian care s-a infiltrat în bandele din Italia

Sociologul, scriitorul, dar și jurnalistul italian Luca Vincenti a venit, astăzi, la Craiova, la Biblioteca „Aman”, pentru a prezenta publicului o carte mai deosebită. Una despre bandele de stradă din Italia, despre ceea ce înseamnă ele și cum funcționează, cu tot cu istoricul ce pornește din America secolului XIX. O cercetare sociologică de excepție au numit-o mulți, având în vedere că Luca s-a infiltrat în aceste bande pentru a le cunoaște mai bine, trecând, nu de puține ori, prin lucruri care i-au pus viața în pericol.

Luca Vincenti s-a născut în Genova, iar de 12 ani a luat legătura cu România, ultimii trei ani petrecându-i mai mult în țara noastră. El a venit, astăzi, în Bănie, pentru a-și lansa cartea interzisă timp de 15 ani în Italia, „Bandele de stradă”.

Cauzele interzicerii au fost legate de probleme de imigrație și de criminalitate. Sunt anumite cazuri în care există etichete puse imigranților. Dar cartea mea nu vorbește despre toți imigranții, vorbește despre bande ale anumitor imigranți, oameni care au făcut o bandă. Se spune că a fost interzisă, eu cred, din frica de a nu fi etichetați toți imigranții, însă pe cartea mea este scris foarte bine că nu este vorba despre toți, ci despre anumiți oameni care, din copilărie, de la 12, 13, 14, 15 ani, se asociază într-o bandă, în același mod în care se întâmplă în America (…) Unii aleg să intre într-o bandă și să facă o carieră care poate fi înteruptă, dar devin membri. Un membru este la dispoziția organizației respective: comite infracțiuni, participă la întâlniri de bandă, intră în conflict cu alte bande și poate să fie manipulat de vechea gardă din aceeași bandă”

a povestit Luca Vincenti.

Cartea lui Luca prezintă originile bandelor de stradă, normele, valorile și structurile lor, bandele din America cu filiale deschise și în Italia, având, totodată, un capitol denumit „În interiorul bandelor. Bandele de stradă din Genova”.

După cum a explicat scriitorul, bandele se nasc ca fiind împotriva statului, împotriva unei politici câteodată de inegalitate – nu represivă -, de condițiile pe care statul le oferă, născându-se și împotriva altor oameni care sunt pe teritoriu și de care alții au nevoie să se ferească. „O bandă nu naște singură, se naște împreună cu alta”, a explicat Luca. Activitățile sunt diverse și ilegale, de la droguri, la piața de imigrare clandestină, la organizații mai mari care au nevoie de mână de lucru în diverse operațiuni pe care le desfășoară.

Poate părea ca un scenariu din filmele cu mafia, dar este, de fapt, o realitate.

Sunt copii de 12-14 ani care intră într-o bandă, participă în manieră expresă la ele, iar în timp liderii de bandă propun probe de curaj dacă vrei să intri în bandă, probe de curaj diferite. Acestea nu sunt vorbe, sunt lucruri demonstrate (…) Ca jurnalist, câteodată trebuie să ne aruncăm și în vânt, și în gol. Câteodată greșim. După trei ani în care am făcut doar cercetare bibliografică, nu vă ascund că eram cam nervos, pentru că știam că există aceste bande, dar nu puteam să arăt dovada. Atunci, într-o zi, știam care era teritoriul, iar eu consider că am făcut o greșeală mare: am intrat pe teritoriul cu camera, filmam. Avem o carte de-a mea la mine și voiam să le arăt că nu sunt polițist, ci scriitor. Nu a mers. Unul a venit în spatele meu și m-a tăiat cu un cuțit. Am fugit. Vă zic că acestea sunt greșeli pe care le facem, pentru că nu era cazul să procedez așa. După aia, după acest eșec, am zis să fac diferit, să o iau de la capăt și să mă duc unde am vazut fenomenul original. Atunci, am încercat să mă infiltrez. Mi-am desenat în cap un traseu în care am văzut unde am putut să mă ascund. Am lucrat în mai multe poziții, și ca om de la pază, și am încercat să iau informații, dar forța mea a fost că eu știam deja întrebarea pe care urma să o pun ca să nu par suspicios”

și-a amintit scriitorul.

Pe Luca Vincenti îl puteți găsi pe pagina sa de Facebook, de unde puteți comanda și cartea sa, „Bandele de stradă”.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite