Marea Unire a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Acest moment a fost reamintit în cadrul Caravanei Unirii, organizată vineri, 29 martie, la Craiova.
La cea de-a doua ediție a evenimentului au participat Alexandru Cumpănașu (Președinte Coaliția Națională Pentru Modernizarea României), rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spânu, naistul Nicolae Voiculeț, preotul Vasile Antonie Tamaș, precum și marele actor Dorel Vișan.
Anul acesta suntem și noi parte din proiectul național de rememorare a gloriei înaintașilor noștri, de rememorare a acelor evenimente și destine, prin strădania cărora noi ne putem numi o națiune europeană.”
a spus prof. univ. dr. Cezar Spânu.
Primul moment al întâlnirii a fost denumit „Însemne ale nemuririi – Dialogul Marii Uniri” , care i-a avut în prim-plan pe Alexandru Cumpănașu și actorul Dorel Vișan, ce a reușit să le imprime persoanelor din sală multe întrebări despre viață, libertate, iubire și patriotism.
Întrebat cum privește patriotismul de astăzi, Dorel Vișan a răspuns: „Sentimentul patriotic trebuie educat. Dragostea de țară este o un dor fără de seamă sau o durere sfântă ( Mihai Eminescu).
Este foarte ușor să scoți un om din țara lui, dar cu greu scoți țara dintr-un om ”. Prin astfel de citate a explicat actorul ce reprezintă patriotismul pentru el.
Momentele s-au împletit perfect, povețele actorului despre libertate despre care spune: „ Libertatea este să fii liber să crezi că niciodată nu ești liber”, au introdus publicul într-o stare de meditație asupra unor adevăruri care macină sufletele tuturor românilor.
Dorel Vișan a vorbit și despre iubire pe care nu o consideră perfectă și despre care crede că nimeni nu o va găsi cu adevărat. El definește iubirea sub trei forme: iubirea tandră, iubirea senzuală și iubirea adevărului găsit.
Actorul a cules multe taine ale lumii în călătoriile făcute în jurul lumii, acesta își iubește neamul strămoșesc, astfel vine în fața oamenilor și le insuflă adevăruri ce dor, rănesc, dar totodată, ne trezesc din amorțire.
Încep recitalul cu un cântec de o mare însemnătate pentru români ….. Hora Unirii”
a grăit naistul Niculae Voiculeț în deschiderea celei de-a doua părți a evenimentului.
Și astfel în acorduri de vioară, țambal, nai, violoncel și acordeon, am făcut un periplu prin Transilvania, Moldova și ne-am întors în Oltenia.
Preotul Tamaș a fost cel care l-a confruntat pe Kelemen Hunor, care a spus că 1 Decembrie este o zi de doliu, a vorbit în cadrul acestei întâlniri despre ceea ce înseamnă dragul față de țară și cum putem să o protejăm: „România este una, este a tuturor, dar nimeni nu trebuie să-și permită să-și bată joc de ea”.
Acest eveniment este la a doua ediție și își propune să aibă o viață trainică, pentru că numai prin astfel de lucruri se poate înfăptui adevărata unire, cea despre care toți vorbim, dar foarte puțini sunt cei care ar lupta pentru aceasta.
Adauga comentariu