Craiova va fi gazdă, în perioada 6-12 mai, a proiectului cultural „Story Wood Cut”. Este inițiativa artistului craiovean Gabriel Rizea, materializată însă de Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova.
În anul 2017, a avut loc acţiunea de tăiere a arborilor uscați din „Parcul Tineretului” Craiova. În urma tăierii arborilor identificați ca reprezentând un pericol pentru cetățenii vizitatori ai „Parcului Tineretului” au fost păstrate in situ numeroase trunchiuri cu grosimi mai mari și înălțimi până la 1,5 m în vederea executării de sculpturi cu caracter ambiental promovând spațiul public prin creații artistice dedicate publicului larg. Șase artiști din întreaga țară vor fi prezenți la Craiova, în Parcul Tineretului, pentru a da viață acestor trunchiuri de copaci rămase.
Este prima rezidenţă culturală dedicată sculpturii în lemn „Story Wood Cut”. Am invitat șase artişti sculptori din regiunile importante ale ţării: Transilvania, Maramureş, Moldova, Banat şi Oltenia care, pe perioada rezidenţei culturale vor crea opere de artă dedicate copiilor ilustrând prin sculpturi imagini cu eroi şi personaje celebre din operele dramatice pentru copii, susţinând turismul cultural. Tema propusă anul acesta este: „Personaje celebre din lumea poveştilor”. Acest demers se înscrie în strategia de management cultural al anului dedicat Centenarul Marii Uniri venind în întâmpinarea acestei sărbători prin identificarea şi invitarea unor artişti din zone ce acoperă întreaga hartă culturală a României
,precizează, în prezentarea evenimentului, reprezentanții Casei de Cultură Traian Demetrescu.
Cei şase artişti invitaţi sunt: Gheorghe Bostănică, Viorel Constantin Rădăcină, Gabriel Rizea Gabriel Felician, Ioan Ungur, Mihai Iasinovschi, Vasile Koter.
Este practic șansa să dăm o nouă viață arborilor uscați. Toate personajele pe care eu și colegii mei din țară le vom realiza sunt propuse chiar de copiii noștri, care altfel percep lumea basmului, lumea copilăriei. Copilul meu, de exemplu, mi-a propus să realizez personajul Bestia (din Frumoasa și Bestia). Din discuțiile cu ceilalți artiști care vor fi prezenți la Tabăra de la Craiova am aflat că în curând, craiovenii vor putea admira personaje precum: Motanul Încălțat, Albă ca Zăpada, Elsa, Micuța Sirenă (sau un alt personaj de apă), Bambi cu Bufnița. Fiecare însă are și un plan de rezervă pentru că orice creație depinde foarte mult și de lemnul în care încerci să o realizezi și care poate să ne aducă surprize
, a spus Gabriel Rizea.
Ce este și mai frumos este că toți acești oameni care realizează creații de artă folosind drujbele și dalta și-au descoperit pasiunea târziu, mulți dintre ei au realizat case din lemn sau au muncit în domeniul construcțiilor. Înzestrați cu mult talent, dragoste și pasiune operele de artă ale acestor oameni sunt sunt admirate și apreciate atât în țară, cât și în străinătate. Unul singur dintre cei care vor participa la tabăra de la Craiova este artist consacrat. Este vorba de Vasile Koter, pasionat de arta tradiţională străveche, care realizează în lemn portrete, caricaturi, tipare geometrice deosebite.
Și craioveanul nostru Gabriel Rizea, prin foarte multă muncă, voință și talent, a devenit în scurt timp cunoscut pe plan internațional. Nu de puține ori, reviste de specialitate din întreaga lume au dedicat operelor lui, articole speciale. Una din cele mai apreciate lucrări a fost realizată în vara anului trecut, în parcul Tineretului din Craiova. Este vorba de o găleată suspendată în propria apă care curge. Fotografiile și filmulețele postate de artist au adunat milioane de aprecieri din întreaga lume.
Adauga comentariu