Lamele drujbelor au intrat, azi-dimineață, în primii copaci care vor prinde viață, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Story Wood Cut”, rezidența culturală ce se desfășoară, până sâmbătă, în Parcul Tineretului. Șase sculptori, adică jumătate din echipa românească de sculptură cu drujba, din regiunile importante ale țării, vor dărui craiovenilor șase statui în copacii care, deși au rămas fără viață, reprezentând un pericol în parc, se vor reîncarna în personaje celebre din poveștile copilăriei.
Craioveanul Gabi Rizea, „capul răutăților” în ceea ce privește această inițiativă, a avut ideea în urmă cu mai mulți ani, iar ea a reușit să fie materializată în această perioadă.
Este un vis mai vechi, anul trecut am încercat, dar nu am reușit la Craiova, și am fost la Cerna. Am căpătat experiență, am văzut cum se face un festival, și apoi am venit aici și am început să îi bat la cap pe cei cu putere de decizie, până când nu au mai scăpat de mine. Eu mi-am ales Bestia din „Frumoasa și Bestia”. Aceasta este prima ediție a festivalului, se înscrie într-un grafic pe care îl am în minte de câțiva ani. Cred că peste doi sau maxim trei ani, România va fi reprezentată la campionatele mondiale de echipa românească de sculptură cu drujba. Asta este echipa, noi suntem 12, aici sunt seniorii și mai sunt șase juniori”
a explicat sculptorul craiovean. Susținerea pentru acest eveniment, la vremea nașterii acestei idei, a venit din partea fostului primar, Lia Olguța Vasilescu, care l-a descoperit pe Gabi Rizea atunci când el sculpta copacii uscați de pe propria stradă, pentru a le da viață. Apoi, proiectele au început să curgă, iar Gabi Rizea este deja parte din echipa de înfrumusețare a orașului.
Alături de Gabi, alți cinci specialiști în drujbe vor face opere de artă din trunchiurile de copaci.
Sunt din județul Mureș, localitatea Nazna, lângă Târgu Mureș. Am venit în Craiova să îmi ajut prietenii, totul a pornit de la Gabi Rizea, care este sufletul acestui eveniment. Dânsul s-a gândit că noi putem să îl ajutăm și am venit să facem treaba asta, să înfrumusețăm parcul, cât se poate. Eu o să încerc să realizez Motanul Încălțat. Fac sculptură cam de vreo 30 de ani, am făcut sculptură manuală, iar din 2013 am început sculptura cu drujba. De atunci, practic mai mult asta”
a povestit Ioan Ungur.
Viorel Rădăcină este din Bran și a venit la Craiova pentru a-i da viață lui Bambi și prietenilor săi.
Lemnul ascunde surprize, mai ales cel care a fost dat jos pentru protecția și siguranța oamenilor care se plimbă prin parc. În acest copac va fi un personaj din desene, foarte îndrăgit, zic eu. A fost aleasă tema și personajul cu ajutorul copiilor mei. Este vorba despre Bambi și încerc să îi alături câțiva prieteni, pe Buhă, chiar și pe Bocănilă. Vedem, în funcție de cum va permite lemnul. La prima impresie, pare un lemn destul de generos”
consideră Viorel.
De departe cel mai vorbăreț și cel mai glumeț dintre cei șase sculptori este George Bostănică. Plin de viață și de optimism, acesta a ales să o sculpteze în lemn pe Mica Sirenă.
Lucrez la Mica Sirenă, fiindcă mi s-a părut că ne asemănăm cumva. Eu sunt zodia Pește, iar ea e pește. M-am fixat pe ea, că e și o tipă mișto, simpatică. Vin din Jariștea, Vrancea, zonă viticolă, se cunoaște după față. Am făcut zidărie înainte, iar asta fac de vreo patru ani. E mai ușoară ca zidăria și recomand tuturor zidarilor să se apuce de sculptură”
a povestit George, râzând.
Copiii vor putea să o vadă prin Parcul Tineretului și pe prințesa Elsa, unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate din această perioadă. Iar asta, grație lui Mihai Iasinovschi.
Am venit din Oțelul Roșu, Caraș Severin. Ideea festivalului e super mișto. E a treia oară când particip la ceva de genul și e foarte fain. Mai ales să lucrăm împreună, ne înțelegem bine toți. În lemnul ăsta o să o fac pe prințesa de gheață, Elsa. Sper să și iasă. Am o fetiță de 9 ani, de la șosete la caseta de sandvișuri la școală, totul este Elsa. Așternuturi la pat, totul e cu Elsa. Este cu dedicație. Sculptez în lemn de doi ani și câteva luni. Nu e greu, cred că e cel mai frumos lucru după copii care mi s-a întâmplat. Am descoperit că mă descurc”
a povestit sculptorul.
Decanul de vârstă al echipei este Vasile Koter, din Satu Mare. La cei 68 de ani, sculptează de 60, iar venirea sa la Craiova a reprezentat și un prilej de a vedea cum s-a transformat orașul.
Vin din Satu Mare, sculptez de vreo 60 de ani, merg și în străinătate, iar de cinci ani sculptez cu drujba. La Craiova mi se pare extraordinar, am mai fost acum 30 de ani. Nimic nu am recunoscut, foarte mult îmi place centrul, am și făcut o grămadă de poze. Aici, lucrez la Albă ca Zăpadă. Dacă le place cum fac, poate mă mai invită să fac și piticii”
a spus Vasile Koter.
Cei șase magnifici pot fi observați la lucru în Parcul Tineretului, până sâmbătă, ei fiind așezați pe tot cuprinsul acestuia. Craiovenii sunt bineveniți să îi viziteze și să îi privească făcând ceea ce iubesc. La final, în urma lor vor rămâne mult rumeguș, șase opere de artă mai altfel, dar și multe, multe amintiri.
Adauga comentariu