SMART Craiova

Cum a trăit Craiova ediția a VI-a a Zilelor Mihai Viteazul. Costume, muzică și meșteșuguri medievale

Timp de două zile, centrul Craiovei a fost transformat într-o cetate. La picioarele statuii Mihai Viteazul, piața a devenit locul de întâlnire pentru prinți, prințese, domnițe și cavaleri. Ca în orice cetate, meșteșugarii și-au demonstrat abilitățile în tehnici de mult abandonate. Au confecționat zale, au reparat și lustruit echipamente de luptă, și-au demonstrat abilitățile în dans, muzică, tir cu arcul.


Pe tot parcursul celor două zile ale Festivalului Mihai Viteazul au avut loc spectacole de dansuri şi lupte medievale, ateliere de jonglerii cu poiuri, animaţie stradală cu păpuşi medievale uriaşe cu personaje din Istoria Evului Mediu.


Craiovenii au avut șansa să admire frumusețea portului medieval, pe străzile orașului zeci de persoane au îmbrăcat pentru un week-end costume de epocă deosebite.
În cadrul evenimentului din Craiova au avut loc workshop-uri despre „Cum să cunoaștem mai bine muzica medievală”, dar și flashmob muzical cu instrumente.

Seara de sâmbătă s-a încheiat incendiar cu un spectacol pirotehnic susținut de trupa SiriuS care îmbină focul cu arta, creând spectacole deosebite, savurate de publicul de pretutindeni. Trupa și-a pus bazele în urmă cu opt ani, când un grup de tinere din cadrul Asociației Culturale Bistrița Medievală, cu o pasiune comună, jonglatul cu foc, au decis să facă și mai cunoscută această arta. Au început dintr-o joacă, prezentând momente scurte care au fost transformate ulterior în adevărate reprezentații. În 2011, trupa și-a dat numele de SiriuS (după denumirea stelei Sirius ce simbolizează lumina, strălucirea, supranumită și “steaua stelelor”).

Pe scena mare amplasată în Piața Mihai Viteazul au urcat pe rând artiști originali interpretând muzică medievală și tradițională: Grupul de Muzică Veche al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” Craiova urmat de un concerte de muzică medievală susținute de trupa Lupus Dacus, trupa Huniadi Cantores și de Cimpoierii de Transilvania.
Festivalul Mihai Viteazul a fost organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite