SMART Craiova

Elev al Colegiului Militar din Craiova, singurul român admis, în ultimii ani, la Academia Navală din SUA

Cornel Barbu are 18 ani, este din Băile Herculane și se pregătește de absolvirea Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. În urmă cu mulți ani, a privit un film cu bunicul său. Un film despre armata americană și viața pe care militarii de acolo o au. „Vreau să fac asta”, a spus, fiind doar un copil. Anii au trecut, iar în urmă cu puțin timp, Cornel și-a îndeplinit visul: a fost admis la Academia Navală Annapolis din Statele Unite ale Americii, printr-o procedură de recrutare prin Ministerul Apărării. Va pleca acolo peste doar două săptămâni, fiind unul dintre cei 13 elevi admiși din Europa, Asia și Africa.

Cu siguranță, am ajuns aici prin multă muncă, dar sunt recunoscător și că mi s-a oferit șansa aceasta. Am spus să nu o ratez. Am susținut diferite examene, probe sportive, interviuri, examenul TOEFL și testul SAT și, după, analizarea dosarului, am fost admis la ei. De foarte mulți ani nu a mai intrat un român la această academie”

povestește Cornel, care este tot un zâmbet. Se simte mândru că a ajuns până aici și este încrezător că va reuși din ce în ce mai multe pe mai departe.

Sunt foarte fericit pentru ce am reușit să fac, mai ales că era un vis de când eram mic. Totul a început când m-am uitat cu bunicul la un film, cu armata americană, și chiar mi-a plăcut ce era acolo. Am spus și eu că vreau să ajung acolo. Bunicul meu, eu fiind copil, mi-a spus că „da, da, vezi tu”. Iar anul acesta, la început, când am auzit că mi se oferă această șansă, am fost foarte fericit”

mai spune adolescentul.

El va părăsi țara pe 18 iunie, pe 19 iunie urmând să înceapă deja pregătirea. Mâine, acesta va participa la o întâlnire cu ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, dar și cu generalul Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, pentru a primi actele necesare plecării. Se va întoarce, apoi, acasă, pentru a petrece ultimele zile în țară cu familia, dar și cu întreg colectivul de la colegiu, care i-a fost casă timp de 2 ani. Apoi, va pleca la treabă.

Primele șase sau șapte săptămâni voi avea instrucție, câte patru ore și jumătate de instrucție în fiecare zi. Te învață regulile lor, să supraviețuiești, iar după aceea începi cursurile, efectiv. Eu vreau să merg pe partea de inginerie, matematică, fizică, informatică, iar pe lângă cursuri, ești obligat să îți iei un sport pe semestru, ca să nu îți pierzi pregătirea fizică”

a mai povestit Cornel, care bineînțeles că va alege înotul, sportul lui preferat. Pe lângă asta, tânărului îi place să meargă cu bicicleta, să meargă pe munte, să călătorească și să iasă cu prietenii, în special cu cortul.

Despre experiența de la Colegiul Militar din Craiova, Cornel are numai lucruri bune de spus. Ceea ce a învățat aici, alături de cadrele militare și de colegii săi, se reflectă în maturitatea cu care vorbește, în statură și în orice gest pe care îl face.

La început, este greu, dar e o viață foarte frumoasă. Se leagă prietenii pe viață, sunt colegi din toate colțurile țării, cunoști fel de fel de oameni, tradiții, obiceiuri și sunt chestii care te ajută în viață. Aici am învățat să mă descurc singur; să știu să îmi fac curat, să îmi aranjez lucrurile, să îmi calc hainele, chiar dacă prima oară mi-am ars pantalonii. Sunt lucruri care te vor ajuta mai încolo în viață, pentru că deja începi să nu mai depinzi de mama și de tata. Doar te ajută din punct de vedere financiar, dar în rest știi să te descurci”.

Tânărul consideră că valorile pe care el le-a învățat la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, valori precum respectul, disciplina, ordinea și multe altele, sunt foarte importante și că sunt mai ușor de găsit între pereții școlii decât în exterior.

Aici nu pot să zic că ți se impune să respecți, dar, prin exemplul celor de an mai mare, îți dai seama ce e bine și ce e nu. Înveți să respecți cadrele militare, persoanele mai în vârstă ca tine și, mă repet, dar asta e cel mai important: nu mai depinzi de părinți”.

De la Băile Herculane, până la Craiova și la întreaga Românie, toată lumea este mândră de Cornel. Acestea fiind spuse, succes, camarade!

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite