SMART Craiova

Peste 10.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii terenurilor agricole din 14 comune aflate în județul Dolj

Cele 10.456 de imobile înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparțin locuitorilor din comunele Afumați, Amărăștii de Sus, Călărași, Cioroiași, Desa, Galicea Mare, Gîngiova, Gighera, Giurgița, Izvoare, Rojiște, Seaca de Câmp, Seaca de Pădure și Teasc. Cărțile funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii terenurilor agricole, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).

Lucrările de cadastru general au început în anii 2016 și 2017 și au fost finanțate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.

În prezent, din totalul de 111 unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Dolj, treisunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 106 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și de sector cadastral.

Pentru acest an, 100 de unități administrativ – teritoriale din cele 101 eligibile au încheiat contractele de finanțare cu OCPI Dolj. În plus, s-au făcut toate demersurile pentru a începe lucrările finanțate din fonduri europene în patru unități administrativ- teritoriale din județul nostru. Acestea sunt incluse pe lista celor 31 de comune din mediul rural în care vor fi derulate lucrări de cadastru finanțate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020

a precizat directorul OCPI Dolj, Mihai CILIBIU.

În prima etapă de achiziții publice în anul 2018 în care se vor desfăşura lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, care vor beneficia de finanţare din fonduri europene structurale şi de investiţii în cadrul axei prioritare 11 a Programului operaţional regional 2014-2020 sunt incluse următoarele unităţi administrativ-teritoriale din județul DOLJ,: comuna Leu – cu o suprafață de 11.342 de hectare, Maglavit cu o suprafață de 9.894 de hectare, Moțăței cu o suprafață de 12.858 hectare și Poiana Mare cu 16.435 de hectare.

Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite