SMART Craiova

Zâmbetul Evei urcă la bordul Corabiei lui Barbă Deasă. 30 de copii cu nevoi speciale vor avea un spectacol doar pentru ei

Eva Gabriela Popescu împlinește trei ani, în luna septembrie. În ciuda fragilității vârstei și a problemelor medicale este un copil extrem de puternic, cu un zâmbet cuceritor, cu steluțe licărind în ochișorii ageri. De aproximativ doi ani acest copil minunat luptă să trăiască, iar părinții ei au făcut tot ce este omenește posibil pentru a o vedea zâmbind. Zâmbetul Evei le dă putere, speranță și dorință de a continua.

Primul an de viață a fost perfect, cu o dezvoltare fizică și neurologică firească. Din nefericire, organismul Evei a contactat bacteria Escherichia coli și astfel a început coşmarul. În numai câteva ore universul acestui copil a fost la un pas să se prăbușească: sindrom hemolitic uremic, encefalopatie severă cu regres neuro-psihomotor restant, opistotonus cu arcuire severă greu reductibilă, deficit motor de tip tetraparetic-tetraplegic spastic. Copilul a rămas doar cu reflexele primare, pierzând toate reflexele dobândite pe care le avea până la momentul îmbolnăvirii. Boala a generat complicații grave la nivel neurologic, motiv pentru care copila a avut nevoie de recuperare neuropsihomotorie susținută. Sute de ore de recuperare, zeci de ședințe de dializă, internări în țară și în clinici din străinătate.

Merge la recuperare aproape zilnic, face dializă în fiecare noapte. Sunt ore interminabile de suferință, durere, lacrimi.

Am citit în acești ani zeci, sute de povești ale unor părinți care au trecut și trec prin situații similare. Am găsit la un moment dat o poveste a unei familii din București care m-a impresionat. Povestea Supereroi Printre Noi (https://www.facebook.com/SupereroiPrintreNoi/) , povestea fetiței Olga. Cu un diagnostic prenatal de multiple malformaţii, cardiace şi cerebrale, cu un pronostic slab de viaţă, Olguţa i-a contrazis pe toţi iar astăzi este motorul din spatele acestui proiect. Am văzut cum acești părinți au reușit atât pentru fetița lor, cât și pentru alți copii cu nevoi speciale să demareze un proiect frumos: Filmele Olgăi, proiecţii de film adaptate senzorial pentru copiii cu nevoi speciale prin care copiii cu dizabilităţi neuro – cognitive pot merge la cinema, în condiţii adaptate nevoilor lor. Și am zis atunci, dacă în București se poate, de ce nu și în Craiova.
Sper să găsim susținere pentru ca și copiii noștri, copii speciali să poată merge într-o sală de film sau într-o sală a unui teatru pentru copii”

a spus Mihai Popescu, tatăl Evei Gabriela.

Nu merg momentan la cinematograf, însă părinții Evei au reușit să pună bazele primului proiect pilot de acest tip în Craiova, dedicat micuților cu nevoi speciale. Pe 26 iulie, de la ora 18.00, Zâmbetul Evei urcă la bordul Corabiei lui Barbă Deasă, la Restaurantul Baba Novac. Este ediția pilot a unui proiect prin care copiii cu dizabilităţi neuro-cognitive și/sau motorii pot participa la spectacole de teatru interactiv, în condiții adaptate nevoilor lor, împreună cu prietenii, cu sau fară nevoi speciale.

Acest proiect este organizat de „Zâmbetul Evei” în parteneriat cu „Supereroi printre noi” și echipajul Corabiei lui Barba Deasă care se implică în această campanie a zâmbetelor și va fi responsabil pentru distracția copiilor. Animație, amuzament și multe zâmbete vă asteaptă cu drag! La eveniment va fi prezentă și o echipă de terapeuți care se vor juca cu cei mici la Colțul de Liniște, special amenajat pentru copiii ce simt nevoia de o pauză de la stimulii senzoriali din timpul spectacolului.

Intrarea este liberă!!! Rezervarea locului se face la adresa de mail zambetulevei@gmail.com menționand numărul de participanți (ex: 1 adult și 1 copil).
Acest eveniment nu ar fi posibil fără: Corabia lui Barbă-Deasă, Supereroi printre noi și Restaurantul Baba Novac care va pune la dispoziție gratuit una din săli.

Am fost impresionat de cazul micuței Eva Gabriela. Am acceptat imediat să mă alătur acestui proiect. De aproximativ trei ani lucrăm cu copiii, organizăm petreceri pentru aceștia, la care nu de puține ori au luat parte și copilași cu diverse afecțiuni sau nevoi speciale. Avem deja experiență în a aduce în cele câteva ore pe care copiii le petrec alături de noi bucuria pe chipul acestora. Până la urmă este absolut firesc să ajuți, să faci o faptă bună atunci când poți, să rupi o oră din viață pentru a aduce zâmbetul unor copilași. Noi reușim acest lucru printr-o oră de animație”,

a spus Robert Iovan, reprezentant Corabia lui Barbă Deasă.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite