SMART Craiova

CJ Dolj modernizează drumul Segarcea – Zăval

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, obținerea fondurilor europene pentru un proiect cu valoarea totală de 9,5 milioane de euro, depus în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, prin care va fi modernizat un tronson din drumul județean 561B Segarcea – Zăval.
În acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a evidențiat faptul că valoarea totală a contractelor cu finanțare nerambursabilă încheiate în actualul mandat a depășit 128 de milioane de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind destinată investițiilor în infrastructura rutieră.

„De curând, am semnat documentele prin care obținem finanțare pentru un proiect de colaborare transfrontalieră cu parteneri din țara vecină, un demers care vizează modernizarea unui tronson de peste 12 kilometri din drumul DJ 561B Segarcea – Zăval și pe care ni l-am dorit foarte mult. Practic, această porțiune de șosea continuă o inițiativă pe care am lansat-o în urmă cu câțiva ani și care va permite accesul mai facil către sudul județului, către portul și punctul de trecere a frontierei din Bechet. Modernizarea acestui tronson, care pornește din comuna Valea Stanciului și ajunge în satul Padea, din comuna Drănic, înseamnă o investiție de 6,5 milioane de euro. Ultimul sector de drum, cel dintre Padea și Segarcea, și el în lungime de 12 kilometri, ar putea fi abordat în perioada următoare, tot prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria.
Vreau să subliniez faptul că este cel de-al 13-lea contract cu finanțare nerambursabilă pe care Consiliul Județean Dolj îl semnează în actualul mandat, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 128 de milioane de euro. Din această sumă semnificativă, peste trei sferturi provin din fonduri europene, restul fiind obținut din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
La o privire mai atentă, se poate constata că valoarea contractelor cu finanțare nerambursabilă pe care le-am încheiat până acum este de peste șapte ori mai mare decât întreg bugetul propriu pentru dezvoltare al instituției noastre pentru anul 2018. Este o reușită remarcabilă, pentru care vreau să-i felicit pe toți cei din aparatul instituției care contribuie la obținerea unor asemenea performanțe. Consider că, în acest moment, Consiliul Județean este cel mai mare investitor din Dolj, mai ales că acestor demersuri implementate cu fonduri nerambursabile li se adaugă și inițiativele pe care le derulăm cu finanțare din bugetul propriu“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a precizat:
„Dacă ar fi să ne rezumăm la demersurile privind infrastructura rutieră, vom vedea că, în momentul actual, Consiliul Județean are depuse 6 proiecte cu finanțare europeană, aflate în diverse stadii, cu o valoare cumulată de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală au fost deja semnate 4 contracte, proiecte aflate în curs de implementare.
Totalizând, vorbim despre drumuri județene cu o lungime de peste 207 kilometri, care vor fi reabilitate sau modernizate prin investiții cu finanțare nerambursabilă: 40,6 kilometri prin PNDL, cu fonduri guvernamentale, în valoare de 29 de milioane de euro, și 167 de kilometri cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Aprecierea noastră se îndreaptă către echipa de profesioniști de la Consiliul Județean Dolj, pentru încă un proiect câștigat. De asemenea, trebuie menționat că avem în pregătire și alte investiții în infrastructura rutieră și, în condițiile în care se vor înregistra economii în implementare și se vor relansa diverse axe de finanțare, vom promova demersuri care vizează cel puțin alte două tronsoane de drum, cu o lungime semnificativă.“

Vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică a salutat succesul demersului, apreciind că acesta va avea un puternic impact pozitiv pentru comunitățile locale beneficiare.
„Doresc să-i felicit pe toți cei implicați în acest proiect și am convingerea că, deși este al 13-lea demers cu finanțare nerambursabilă al Consiliului Județean, va fi unul cu noroc.
Ne bucurăm să îi putem avea alături de noi, la evenimentul de astăzi, pe colegii noștri care se ocupă de elaborarea și implementarea proiectelor cu fonduri europene, după cum ne face plăcere că se află aici și primarul comunei Valea Stanciului, domnul Ionel Ovidiu Gîngioveanu. Credem cu toții că această investiție a CJ Dolj pentru modernizarea drumului județean 561B, derulată cu finanțare obținută de la Uniunea Europeană, va fi foarte bine primită de cetățenii din zona respectivă“, a afirmat vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică.

În cadrul conferinței de presă, primarul comunei Valea Stanciului, Ionel Ovidiu Gîngioveanu, a declarat: „Vreau să mulțumesc atât conducerii Consiliului Județean, cât și echipei care s-a ocupat de acest proiect, pentru o veste foarte bună, care vine și în cel mai potrivit moment. Comuna Valea Stanciului a accesat mai multe proiecte, atât prin PNDL, cât și prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Numeroase obiective au fost deja finalizate, altele se află în lucru sau în etapa atribuirii contractelor de execuție. Una dintre aceste lucrări vizează realizarea rețelei de canalizare și ne vom mobiliza pentru a o finaliza la timp, astfel încât să putem oferi condițiile și întregul sprijin pentru proiectul modernizării drumului.
De asemenea, demersul este cu atât mai important cu cât, în ultimii ani, în această zonă s-au dezvoltat mult societățile cu profil agricol și bazele de recepție ale acestora, așa cum s-a întâmplat la Segarcea, Drănic, Valea Stanciului, Măceșu de Jos și, în mod special, în Bechet, acolo unde se află portul prin intermediul căruia cerealele sunt transferate, pe Dunăre, către Constanța. În aceste condiții, modernizarea drumului județean 561B este o necesitate și va avea ca efecte impulsionarea economiei și instalarea unor noi investitori.“
Directorul executiv al Direcției Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Daniela Băluță, a precizat faptul că proiectul se află deja în implementare, în prima etapă urmând să fie derulată procedura în urma căreia va fi atribuit contractul de proiectare.
„Primul program care s-a lansat în mod concret, cu ghiduri de finanțare și termene de depunere, a fost Interreg V-A România – Bulgaria. Originalitatea lui constă în faptul că, prin intermediul acestuia, reușim să clădim relații solide de colaborare cu parteneri din țara vecină. Referitor la modernizarea drumului DJ 561B, doresc să menționez că, în afară de lucrările efective de infrastructură, demersul mai cuprinde și instrumente comune de cooperare cu partea bulgară, inclusiv o campanie de informare în rândul publicului cu privire la siguranța rutieră.
Proiectul se află în faza de lansare a licitației pentru contractarea serviciilor de elaborare a proiectului tehnic, urmând ca tot în cursul acestui an să inițiem și procedura pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor“, a afirmat Daniela Băluță, directorul executiv al Direcției Afaceri Europene.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite