Zâmbetul Evei (Eva Gabriela Popescu, n.r.) a adunat la un loc 27 de copii la ediția pilot a unui proiect prin care copiii cu dizabilităţi neuro–cognitive și/sau motorii pot participa la spectacole de teatru interactiv, în condiţii adaptate nevoilor lor. Au fost împreună cu prietenii lor, cu sau fără nevoi speciale. Spider Man, Clopoțica, baloane colorate, muzică, dans. Toate ingredientele necesare pentru o petrecere adevărată. Toți acești copii minunați și-au dat mânuțele și au strigat într-un glas ”Zâmbetul Evei” și au promis că se vor mai întâlni ori de câte ori este posibil. Este posibil doar dacă noi, oamenii mari, nu rămânem indiferenți și îi sprijinim. Cu puțin, dar acest puțin poate însemna atât de mult pentru zeci de copii doljeni încercați de boală care trebuie să zâmbească! Zâmbetul Evei este zâmbetul copiilor care au corpul fragil, încercat de boală, dar care sunt atât de puternici!
“Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, vei găsi o cale; dacă nu, vei găsi o scuză!” este moto-ul în care Mihai Popescu, tatăl Evei, crede cu tărie. De doi ani împreună cu soția sa fac eforturi supraomenești, eforturi pe care orice părinte sau persoană care știe ce înseamnă să iubești l-ar face pentru o ființă dragă. Primul an de viață al Evei a fost perfect, cu o dezvoltare fizică și neurologică firească. Din nefericire, la un an, organismul Evei a contactat bacteria Escherichia coli și astfel a început coşmarul: sindrom hemolitic uremic, encefalopatie severă cu regres neuro-psihomotor restant, opistotonus cu arcuire severă greu reductibilă, deficit motor de tip tetraparetic-tetraplegic spastic. Copilul a rămas doar cu reflexele primare, pierzând toate reflexele dobândite pe care le avea până la momentul îmbolnăvirii. Boala a generat complicații grave la nivel neurologic, motiv pentru care copila are nevoie de recuperare neuropsihomotorie susținută. În fiecare noapte, acest copil minunat stă conectat la aparatul de dializă. 13 ore încontinuu…
Evenimentul ”Zâmbetul Evei urcă la bordul Corabiei lui Barbă Deasă” a fost posibil datorită încăpățânării unui părinte de a-și vedea fetița fericită. Și nu s-a gândit doar la copilul lui, ci la alți zeci copii cu sau fără probleme medicale. Și iată că a reușit.
Acest eveniment a fost posibil cu sprijinul Restaurantului Baba Novac care a pus la dispoziție gratuit una din săli, echipajului Corabia lui Barbă-Deasă care a antrenat copiii la joacă, i-a distrat, le-a oferit primul spectacol doar al lor fără a cere nimic în schimb, Fundației ANYA; DGASPC Dolj prin intermediul echipei mobile de terapeuti, Mereu Invingatori; Centrulului Vis de copil: Carmen Zidaru Firu, Madalina Vasile; celor care au daruit cadourile copiilor la sfârșitul evenimentului și care doresc să rămână în anonimat, fotografului Sorin Goanță și tuturor celor care ne-au fost alături. Mulțumesc în mod special, din tot sufletul, Ruxandrei Mateescu, Supereroi printre noi! Acești supereroi sunt cei care m-au inspirat pentru acest proiect și „vinovați” pentru ce ne dorim să se întample și în Craiova, în viitor. Mai exact: proiecții video adaptate senzorial, vom face și noi Concert Încetișor, iar Zambetul Evei se va muta la bordul Corabiei lui Barbă-Deasă”,
a spus Mihai Popescu.
Prezenți la evenimentul dedicat Evei au fost și cei care l-au inspirat pe Mihai Popescu, care au venit din București, special pentru această ediție pilot ce a demarat în Craiova.
Am vrut mult să fim aici, să îl cunoaștem pe Mihai Popescu, omul care și-a pus în cap să deschidă usi pentru copiii cu dizabilități, usi dincolo de care copiii noștri să se joace la un loc cu copiii tipici. Mihai nu s-a lăsat când nu a găsit un loc pentru eveniment. A tot bătut la uși. I-a deschis un restaurant. Cel în care s-a căsătorit. Cred că schimbările pentru copiii cu dizabilități sau boli rare se vor produce cu adevărat atunci când părinții vor pune mâna și le vor provoca, lăsând orgoliile deoparte și împărtășind și altora ce știu. Cu fiecare om pe care îl învățăm ce înseamnă cu adevărat dizabilitate intelectuală și cum să interacționeze cu o astfel de persoană suntem un pas mai aproape de o societate ok. Fiecare astfel de om devine o portavoce pro-incluziune și respect. M-am bucurat să văd echipajul Corabiei lui Barbă Deasă atât de deschis, cu întrebări pregătite, dornic să învețe cum să interacționeze cu copiii cu nevoi speciale. Oamenii aceștia participă la petreceri pentru copii. Le-am spus tot ce am știut noi despre cum să își adapteze showul. A ieșit foarte bine și-s sigură că și de acum încolo ei vor fi niște „agenți pro incluziune.” Au fost și copii fără nevoi speciale, veniți special, copii care știu că dizabilitatea nu se ia”,
a scris Ruxandra Mateescu, pe pagina sa de socializare, imediat după eveniment.
Am dedicat o oră sa fiu alături de copii speciali!!! Mai bine de o jumătate de oră m-am jucat cu baloanele cu Rareș, un copil cu autism, care a fost cel mai bun prieten de joacă pentru mine cât am stat acolo!!! Și știți de ce? Fiindcă în bunătate găsim blândețe, dragoste pentru aproape, dorința de a dărui fără așteptări. Împreuna putem face bine, putem “rupe” bariere și într-o lume de potrivnicie, blândețea și bunătatea devin “armele” noastre, ale echipei Fundației ANYA, să schimbăm mentalități și să devenim “FRAȚI”!!! Haideți să facem schimbări și în Craiova!!!”,
a spus Caludia Grădinaru, reprezentanta Fundației ANYA.
Toți cei care doriți ca acești copii minunați cu diverse probleme medicale să se joace alături de prietenii lor perfect sănătoși puteți ajuta cu sfaturi, cu bani, cu daruri pentru cei mici. Zâmbetul Evei este molipsitor și nu putem rămâne indiferenți!
Acesta este numărul de telefon al lui Mihai Popescu, tatăl Evei: 0770973447.
Adauga comentariu