Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” va intra, în câteva zile, în cea de-a treia săptămână de lucru. Cei cinci sculptori muncesc zi de zi în tabăra organizată în curtea Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”, pentru a aduce la viață cinci blocuri de marmură pe tema Marii Uniri, cu ocazia Centenarului.
Căldura sufocantă nu îi oprește pe cei cinci artiști din patru țări din munca lor, ei organizându-se așa cum le permite vremea. Lucrează cel mai mult dimineața și seara și aduc, zi de zi, spre forma finală, operele lor de artă care, mai apoi, vor înfrumuseța Craiova.
Este foarte dificil de explicat despre câtă muncă este vorba aici. Procesul de sculptură merge foarte bine, nu avem probleme tehnice și din punct de vedere al organizării este totul bine. Eu sunt și profesor în Turcia, de sculptură și pictură, și folosesc piatra de 45 de ani. Știu România, am mulți prieteni aici, am mai fost în trecut la Caransebeș, dar la Craiova, niciodată. Sunt bucuros să vă vizitez”
a povestit Ayhan Kayapinar din Turcia. Din blocul său de marmură se va dezveli lucrarea Rosy Rose.
Deja lucrăm de două săptămâni, este bine, dar nu am avut vizitatori până acum, ceea ce este destul de ciudat. Lucrarea merge destul de încet, este o lucrare grea, însă mai sunt două săptămâni și sper că voi reuși să o închei. Am avut un subiect pentru tema simpozionului, cel al Unirii, și am făcut o sculptură care este legată de acest lucru în particular. Metaforic, reprezintă și două mâini care se unesc, ale căror degete se intersectează într-un gest de conexiune”
a explicat și Masha Paunovic, una dintre cele două femei-sculptor, care a venit din Serbia pentru a realiza lucrarea „Union” pe pâmântul pe care a călcat și marele Constantin Brâncuși.
Treaba merge bine, începe să se vadă și să avem mai puțin de tăiat. Sculptura se numește „Unitate”, pe tema de la simpozion, cu Unirea de la 1918. Dintr-o bucată de marmură de trei metri înălțime vor rămâne trei coloane care vor fi unite în partea de sus și poate chiar și în partea de jos. Voi vedea cum va fi în ansamblu, atunci”
a punctat Petre Virgiliu Mogoșanu, craioveanul care lucrează și el în cadrul taberei.
Este vorba despre o formă spațială care întrunește condițiile pentru a fi selectată pentru acest simpozion. Până acum, eu zic că treaba merge bine, problema care se pune sau s-a pus de la început, pentru mine cel puțin, a fost ca această bucată de marmură să nu fie fisurată, pentru stabilitatea în timp și rezistența acestor lucrări. Ele ar trebui să rămână în timp. Eu zic că ne-am încadrat până acum, am realizat cilindrul, după care încep să intru în problemele mai de amănunt”
a detaliat Emilian Popescu, originar din Bulzești, Dolj. Lucrarea sa poartă numele „Synergie”.
Orașul este frumos și treaba merge foarte bine. Este destul de cald aici, dar este okay. Eu am o sculptură din două bucăți, una este gata, va merge deasupra, geometric arată ca o scară și simbolistica este legată tot de tema dată”
a explicat și Anna Korver, care a venit tocmai din Noua Zeelandă pentru a realiza sculptura „Freedom”.
Cei cinci sculptori mai au la dispoziție până pe 31 august pentru a-și încheia lucrările, care ulterior vor înfrumuseța spațiile publice din municipiul Craiova. Ei pot fi vizitați la lucru de către cei care sunt curioși să vadă cum viața se naște și din cel mai greu și aspru bloc de piatră.
Adauga comentariu