SMART Craiova

Simpozionul „Drumuri Brâncușiene”, la ultimele retușuri

Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” a ajuns la final. Cu doar o zi înainte de conferința de presă de încheiere, sculptorii participanți făceau ultimele retușuri la operele lor, în curtea Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”. Aceștia au lucrat timp de o lună pentru a aduce la viață cinci blocuri de marmură, tema simpozionului de anul acesta fiind cea a Centenarului Marii Uniri.

A fost bine. Am avut la dispoziție 30 de zile să încheiem și acum aproape am terminat. A fost okay. Sunt mulțumită de munca mea, însă piatra pe care am avut-o a avut o crăpătură în mijloc, dar acestea sunt lucruri care se întâmplă. A trebuit să îmi modific un pic ideea din cauza acestei crăpături, pentru că nu am putut să intru cum trebuie în piatră, dar a fost okay până la urmă. Piatra este imprevizibilă”

a explicat Masha Paunovic, din Serbia, una dintre prezențele feminine ale taberei.

La rândul său, Anna Korver, originară din Noua Zeelandă, a spus că i-a făcut plăcere să participe la acest simpozion și că a descoperit în Craiova un oraș plăcut.

Am instalat sculptura (realizată din două bucăți – n.r.) în această dimineață. Acum pot să o văd cu adevărat, pentru prima dată, și sunt fericită. Mai am de făcut câteva detalii și este gata. A fost plăcut să stau aici o lună, în Craiova, sunt multe lucruri frumoase care se petrec în oraș și am putut să cunosc și oameni extraordinari”

a povestit Anna Korver.

Sculptura în piatră este o muncă de migală, dar care dă roade cât se poate de frumoase. Este și cazul lucrării lui Emilian Popescu.

Sunt puțin nemulțumit că piatra mea are o fisură. În rest, totul în regulă. E bine. E greu, e mult de lucru, trebuia să am mult mai mult timp ca să finisez așa cum vreau eu, dar așa este în tabără. Nu se poate compara lucrul unei sculpturi în atelierul propriu cu unul în tabără. Aici ai oră fixă, când trebuie să termini, e gata. Asta e tot”

a precizat Emilian Popescu.

Și Petru Virgiliu Mogoșanu lucra la ultimele detalii ale lucrării sale.

Lucrarea a mers bine, a fost cald, am lucrat zi de zi. Suntem la sfârșit, mai facem ceva retușuri de final. Materialul a fost foarte frumos, e o marmură românească, se lucrează foarte bine, dar trebuie să știi să o lucrezi. Singură nu se face”

a spus Petru Virgiliu Mogoșanu.

Cel de-al cincilea sculptor, Ayhan Kayapinar, din Turcia, și-a încheiat sculptura mai devreme, ea urmând să fie prezentată, oficial, mâine, alături de celelalte patru lucrări.

Cele cinci opere de artă realizate în urma simpozionului vor avea ca destinaţie decorarea diverselor spaţii publice ale Craiovei, întărind ideea diseminării culturale la nivel local ca strategie de promovare a regiunii la nivel european. Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” este organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și finanțat de Primăria Craiova și de Consiliul Local Municipal.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite