SMART Craiova

O noapte în bibliotecă, vineri la Biblioteca Aman

Demarată cu mult entuziasm în 2011, Nocturna Bibliotecilor, proiect desfășurat la nivel național sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), s-a constituit încă de la începuturi într-o acțiune de promovare a lecturii și bibliotecilor publice. Organizat neîntrerupt la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu titlul “O noapte în bibliotecă”, proiectul reprezintă cea mai bună ocazie de a cunoaște biblioteca, serviciile pe care le oferă și spațiile în care își desfășoară activitatea.

An de an, la sfârșitul lunii septembrie, potrivit tradiției, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” își deschide larg porțile pentru public. În cea mai „lungă zi a anului”, biblioteca se lansează într-o amplă încercare de promovare a lecturii și a misiunii bibliotecarilor care lucrează pentru comunitate.
Programul de vineri, 28 septembrie, va debuta la ora 18.00 și se va prelungi până după miezul nopții. Între acțiunile la care sunt invitați craiovenii se regăsesc expoziții de carte, documente, desene și pictură, vizite și prezentări tematice pentru sălile și secțiile bibliotecii, ateliere de jocuri de strategie, colorat, hand-made, audiții muzicale și vizionări de filme și documentare istorice.
Mai multe clase de la Colegiile „Frații Buzești” și „Elena Cuza”, dar și de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” din Craiova și-au anunțat participarea la activitățile educative organizate de Secția de împrumut carte adulți. Acțiuni precum „Spectacolul literaturii”, „Trecut, prezent și viitor în siguranță!”, „Craiova în anul Marii Uniri” sau „Bibliotecar pentru o noapte” sunt doar câteva dintre proiectele planificate pentru copii. De asemenea, tot pentru copii au fost pregătite un club și un atelier interactiv de învățare a limbii engleze, sesiuni de face-painting, dar și tradiționalele jocuri ale copilăriei: “Șotron”, “Elastic”, “Prinselea” și „Țară, țară, vrem ostași” la care poate participa oricine. Bibliotecarii de la Depozit general și săli de lectură, respectiv Mediatecă și American Corner au inclus în programul evenimentului și „Vânătoarea de povești”, o fascinantă incursiune în lumea basmelor copilăriei, la care sunt invitați să participe copiii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani, dar și acțiunea „Fii bibliotecar pentru o noapte!”, o experiență inedită cu ceea ce înseamnă meseria de bibliotecar în zilele noastre. Indiferent de vârstă și preocupare, participanții sunt invitați să asiste și la prezentarea dedicată „eLibraryusa”, biblioteca on-line a Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Pentru că anul 2018 este consacrat marcării Centenarului Marii Uniri de la 1918, cele mai multe dintre proiectele propuse de Secția de împrumut carte copii și tineret/Ludotecă pun în valoare semnificația și relevanța evenimentului istoric săvârșit în urmă cu un veac. Astfel, copiii sunt invitați să participe la ateliere de îndemânare – confecționarea Steagului României, crearea de cocarde și brățări în culorile drapelului, dar și realizarea hărții României cu ajutorul pieselor de puzzle. Cunoștințele de cultură civică și istorie vor fi testate în cadrul unui inedit interactiv în cadrul căruia copiii vor dezlega rebusuri. Pasionații de pictură și desen au la dispoziție atât activitățile de desen pe asfalt, care se vor desfășura în curtea bibliotecii, cât și atelierul de pictură dedicat portului popular românesc. Ca sursă de frumos și inspirație, bibliotecarii vor organiza și expoziția de desene cu titlul „Poveștile copilăriei”.

O noapte în bibliotecă înseamnă și numeroase filme istorice și documentare – cele mai multe dintre acestea dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918 -, la fel cum înseamnă și expoziții tematice de carte. Cei care vor ajunge la biblioteca vor avea posibilitatea de a vizita nu mai puțin de cinci expoziții de sine stătătoare. Expoziția cu titlul „Memorabilul an 1918 în Colecții Speciale” va grupa atât cărți de o valoare inestimabilă ieșite de sub tipar în urmă cu exact 100 de ani, cât și lucrări privitoare la semnificația locală, națională și internațională a Marii Uniri de la 1918. Expoziții de carte, documente și publicații subsumate marcării Marii Uniri vor fi organizate și în cadrul Bibliotecii „Acad. Dinu C. Giurescu”, dar și în Biblioteca Exilului Românesc din Paris „Acad. Basarab Nicolescu”, aceasta din urmă constituită din elemente provenite din colecțiile „Basarab Nicolescu” și „Leonid Mămăligă”. Expoziția și un film de prezentare dedicate lui Vintilă Horia vor fi, de asemenea, disponibile pentru vizitatori. Pentru cei mai curioși dintre aceștia, bibliotecarii au pregătit și o expoziție a „curiozităților”: cea mai mică și cea mai mare carte vor fi prezentate la scenă deschisă.
De la carte la artă este doar un pas pe care, alături de vizitatorii noștri, îl vom parcurge prin organizarea expoziției de pictură cu titlul „Toamna”. Autorul picturilor expuse este artistul plastic Ioan Catrina, membru fondator al Cenaclului artiștilor plastici „Constantin Brâncuși” din Craiova. Două lansări de carte și ediția festivă a Clubului Melomanilor, care împlinește anul acesta 15 ani de desfășurare neîntreruptă, completează seria de activități nocturne propusă de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

O noapte în bibliotecă este o experiență inedită, care unește oameni, cărți, experiențe și impresii de tot soiul. Încurajarea lecturii este țelul nostru principal. Ne dorim, de asemenea, să evidențiem rolul bibliotecii și importanța acesteia în comunitate. În acest sens, colegii mei au pregătit activități dintre cele mai diverse la care sunt așteptate să participe persoane de toate vârstele. Cei care vor alege să rămână până târziu în noapte la bibliotecă vor fi aceia alături de care vom sărbători cel mai frumos cartea și cultura, în general”,

a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

„Nocturna bibliotecilor”/”O noapte în bibliotecă” se desfășoară în 2018 în bibliotecile publice din România și Republica Moldova sub umbrela ANBPR și este organizată sub egida sloganului „BIBLIOTECILE UNESC”. Biblioteca, spațiu prin excelență partajat la nivelul comunității, are menirea de a aduce oamenii laolaltă, de a-i uni în inventivitate și creativitate și de a-i inspira pentru noi explorări și „aventuri ale cunoașterii”.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite