SMART Craiova

Procesiune religioasă în centrul Craiovei, prilejuită de sărbătoarea Sf. Dumitru

Sute de credincioși ortodocși craioveni au participat în această seară la procesiunea religioasă prilejuiă de prăznuirea Sf. M. MC. Dimitrie – Izvorâtorul de mir.

Un sobor de preoți au purtat în acesată seară pe străzile centrale ale oraşului racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa şi ale Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah. Sfintele moaşte au fost purtate în procesiune pe traseul: Catedrala Mitropolitană – Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” – Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – Universitate – Prefectură – Biserica „Sfântul Ilie” – Catedrală. La întoarcere, racla cu Sfintele Moaşte a fost aşezată pe podiumul din faţa Catedralei, spre închinare tuturor credincioşilor.


Craiova sărbătorește vineri, 26 octombrie, pe ocrotitorul său spiritual, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Catedrala mitropolitană din Cetatea Băniei poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sfânt care este şi ocrotitorul municipiului Craiova. Este ctitorie a boierilor Craioveşti, prim ctitor fiind socotit Barbu Craiovescu. Întâia confirmare documentară din anul 1645 o menţionează ca “Biserica Domnească de Craiova”. A fost rezidită din temelii la 1651 de Matei Basarab, ulterior reparată de fostul mare armaş Petru Obedeanu în 1690, de fiul sau, stolnicul Constantim Obedeanu, în 1724, când se şi repictează, zugrăveala fiind executată de Teodosie, Andrei şi alţii. Din 1765 devine metoc al Episcopiei Râmnicului.


Este închisă în 1849 şi rămâne în ruină până la 1889; cu sprijinul regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, a fost rezidită din temelii de arhitectul Andre Lecomte de Nouy între anii 1889 – 1893. Sfinţirea a avut loc la 16 octombrie 1893, cu fast deosebit, sub păstoria Episcopului Bartolomei al Râmnicului-Noul Severin. I s-a păstrat planul în crucea greacă. Pictată de francezii Menpiot şi Bories, Catedrala adăposteste moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfinţilor Serghie, Vah şi Tatiana diaconiţa. Pe lângă Catedrală a funcţionat cea mai veche şcoală din Oltenia (dupa N.Iorga), Şcoala de preoţi şi dascăli. În anul 1939 se reînfiinţează Mitropolia Olteniei, Biserica “Sfântul Dumitru” din Craiova, devenind Catedrală mitropolitană.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite