SMART Craiova

Doljul celebrează eroii reîntregirii neamului

Manifestaţiile prilejuite de Centenarul Marii Uniri, organizate în Craiova şi în judeţul Dolj, au început miercuri, 28 noiembrie, cu Ședința Solemnă a Consiliului Județean. Evenimentul a avut loc la Filarmonica Oltenia din Craiova. „Doljul celebrează Eroii Reîntregirii Neamului” a fost o incursiune în timp, în istoria poporului român.

Pe lângă alocuţiunile reprezentanţilor administraţiei publice judeţene şi locale, cei prezenți la eveniment au putut urmări un montaj fotografic de prezentare a monumentelor din judeţul Dolj, un memorial al bucuriei și tristeții, dar și fragmente din spectacolul „100 pentru România – teatru documentar”. Nu au lipsit nici cântecele patriotice interpretate de Corul Filarmonicii Oltenia.

Președintele Consiliului Județean, Ion Prioteasa, în deschiderea manifestării, a declarat:

Ne regăsim într-un moment special, căci astăzi se împlinesc 100 de ani de când, la Palatul Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei adopta rezoluția de «unire necondiționată și pentru vecie» cu Regatul României. Era parcurs astfel un nou pas important către împlinirea visului secular de întregire a neamului, un vis care avea să devină realitate trei zile mai târziu, în Adunarea de la Alba Iulia.


Invitați la eveniment au fost și istoricul Gheorghe Onișoru, dar și IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei care au vorbit celor prezenți despre Centenarul Marii Unirii, despre eroii căzuți, dar și despre datoria pe care o avem față de cei care s-au jertfit.

Istoria ne învață că cine uită, nu merită. Istoria ne învață că cine nu își cunoaște trecutul, nu are viitor. Acum 100 de ani la Suceava, la Cernăuți, la București băteau clopotele pentru că era un moment de mare bucurie. Era un moment de bucurie după o perioadă extraordinar de dificilă pentru români. Alegerea intrării în război a fost cea firească, de a se merge alături de puterile centrale și soldații noștri au trecut cântând Carpații. Au urmat ani dificili, 1916 și 1917, când cea mai mare parte a țării a fost ocupată, România reducându-se doar la spațiul dintre Carpați și Prut. Capitala s-a mutat la Iași și acolo s-a întâmplat miracolul Mărăști, Mărășești și Oituz, atunci când armatele germane au fost oprite de o armată formată din țărani dar cu iubire de țară. Mulțumirea noastră trebuie să se îndrepte către țăranul român care s-a jertfit pentru țară. Practic unul din opt români a murit în Primul Război Mondial”,

a spus istoricul Gheorghe Onișoru.

După Ședința Solemnă, în Piața Mihail Viteazul a avut loc un spectacol de muzică și lumini.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite