Fundația „Alexandru și Aristia Aman”, alături de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, a organizat luni, 3 decembrie 2018, la Salonic, la Grand Hotel Palace, sala Patoulidou, prima conferință itinerantă din seria cu titlul „Lupta românilor pentru afirmarea identității naționale în lumina principiilor wilsoniene”.
În cadrul manifestării moderată de Sabina Mădălina Șomăcescu, consulul general al României la Salonic, au susținut comunicări prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universității din Craiova, prof. asoc. dr. Ionuț Cojocaru, Universitatea Politehnică din București, dr. Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman”, lect. univ. dr. Constantin Crăițoiu, prodecan al Facultății de Științe Sociale din Craiova și prof. Apostolos Patelakis, Institutul de Studii Balcanice din Salonic.
În cea de-a doua parte a conferinței a fost difuzat filmul documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire”, realizat de Cristina Liberis și produs de Trinitas TV. Pe întreaga desfășurare a evenimentului, cele câteva zeci de persoane aflate în sală, membrii ai comunității românești, dar și cetățeni greci interesați de subiectele dezbătute au vizitat expoziția de postere alcătuită din imaginile lăsate posterității de Samoilă Mârza, fotograful Unirii.
Subiectele celor șase comunicări au gravitat atât în jurul contextului intern și internațional din primul deceniu interbelic, dar și în direcția lămuririi problematicii Marelui Război, respectiv Marii Uniri din 1918.
Ne bucură faptul că mulți dintre românii rezidenți în Salonic au primit cu încântare inițiativa noastră. Conferința pe care am organizat-o la Salonic li se adresează în mod direct și se înscrie în seria de activități dedicate Centenarului. Suntem de părere că efortul nostru este apreciat pe deplin întrucât acum, în anul Centenarului, există un real interes față de informațiile istorice și antropologice cu privire la evenimentele din 1918”,
a declarat Lucian Dindirică, manager de proiect.
Obiectivul proiectului constă în promovarea semnificațiilor, profunde și diverse, ale anului astral 1918. Comunitățile de români din Salonic și Paris, în mod deosebit, dar și locuitorii Craiovei, în cadrul ultimei conferințe, au posibilitatea de a rememora, prin intermediul activităților de proiect, evenimentele și personalitățile care au „făcut Unirea”. Seria de comunicări științifice, expoziția de postere, dar și filmul documentar au menirea de a pune în lumină memoria istorică legată de evenimentul central marcat în 2018 – Centenarul Unirii de la 1918.
Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Adauga comentariu