SMART Craiova

Craiova, Conferința itinerantă „Lupta românilor pentru afirmarea identității naționale în lumina principiilor wilsoniene”

Fundația „Alexandru și Aristia Aman”, alături de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, a organizat sâmbătă, 8 decembrie 2018, la Craiova, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, cea de-a treia conferință itinerantă din seria cu titlul „Lupta românilor pentru afirmarea identității naționale în lumina principiilor wilsoniene”.

În cadrul manifestării moderată de prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, au susținut comunicări dr. Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universității din Craiova, prof. asoc. dr. Ionuț Cojocaru, Universitatea Politehnică din Bu-curești și lect. univ. dr. Constantin Crăițoiu, prodecan al Facultății de Științe Sociale din Craiova. În cea de-a doua parte a conferinței a fost difuzat filmul documentar „Preoții ro-mâni. Jertfă și rugăciune pentru Unire”, realizat de Cristina Liberis și produs de Trinitas TV. Vizionarea filmului documentar a fost prefațată de prezentările susținute de Cristina Liberis și Petru Mihalea, redactor-șef Trinitas TV. Pe întreaga desfășurare a evenimentului, cei prezenți în catedrală au vizitat expoziția de postere alcătuită din imaginile lăsate posterității de Samoilă Mârza, fotograful Unirii.

Comunicările susținute s-au pliat pe cunoașterea și înțelegerea contextului intern și internațional din primul deceniu interbelic, dar și în direcția lămuririi problematicii Marelui Război, respectiv Marii Uniri din 1918. Astfel, Lucian Dindirică a evidențiat atât rolul asumat de ierarhii români în desfășurarea Marelui Război, precum și contribuția pe care oamenii Bisericii au adus-o în direcția realizării Unirii de la 1918. La capătul prelegerilor cu conținut istoric, susținute de profesorii Gheorghe Onișoru și Ionuț Cojocaru, Nicu Panea și Constantin Crăițoiu au abordat chestiunile anonimilor care au făcut războiul, respectiv semnificația perenă și plină de rosturi a Unirilor din 1918.

„Proiectul celor trei conferințe itinerante a fost conceput și așezat în matricea fi-rească la Craiova, la bibliotecă. Cu ajutorul unor reputați lectori din Craiova, dar și din țară și străinătate, am reușit să desfășurăm un proiect inedit, într-un interval de timp relativ mic. Am ales Salonicul, ca loc al primei conferințe, ca urmare a prezenței masive a românilor din nordul Greciei. Apoi, ne-am deplasat la Paris, locul în care exilul și, în trecutul mai îndepărtat, intelighenția românească a creat importante punți de cunoaștere și dialog cu spațiul occidental. Am închis cercul la Craiova, la bibliotecă. Suntem bucuroși că am implementat un proiect care, mai presus de orice considerație, reprezintă modul în care Centenarul Unirii din 1918 trebuie marcat și promovat”, a declarat Lucian Dindirică, manager de proiect.
La eveniment au participat peste 100 de elevi și profesori de la Colegiile Naționale „Carol I”, „Ștefan Velovan”, „Ștefan Odobleja”, respectiv Liceul de Arte „Marin Sorescu” și Liceul „Charles Laugier”.
Obiectivul proiectului a constat în promovarea semnificațiilor, profunde și diverse, ale anului astral 1918. Comunitățile de români din Salonic și Paris, în mod deosebit, dar și locuitorii Craiovei, în cadrul ultimei conferințe, au avut posibilitatea de a rememora, prin intermediul activităților de proiect, evenimentele și personalitățile care au „făcut Unirea”. Seria de comunicări științifice, expoziția de postere, dar și filmul documentar au avut menirea de a pune în lumină memoria istorică legată de evenimentul central marcat în 2018 – Centenarul Unirii de la 1918.

Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite