SMART Craiova

Legea Pensiilor, realizată de Lia Olguța Vasilescu, vine cu avantaje pentru toate categoriile de cetățeni

Legea Pensiilor, pusă pe hârtie de Ministerul Muncii și Justiției Sociale sub conducerea Liei Olguța Vasilescu, este din ce în ce mai aproape de a fi pusă în practică. Legea vine să repare inechitățile din sistemul de pensii din România și să aducă noutăți care vor avantaja toate categoriile de cetățeni.

După cum a explicat Lia Olguța Vasilescu, cea care a realizat Legea Pensiilor în perioada mandatului la Ministerul Muncii, proiectul se bazează pe principiul contributivității, al egalității și solidarității sociale. Vârsta standard de pensionare nu va fi modificată, de asemenea nici stadiul minim și nici cel complet.

În următorii ani, punctul de pensie va crește considerabil, urmând ca în anul 2021 să ajungă la valoarea de 1.875 de lei. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Important de menționat este că nicio pensie în plată nu va scădea, iar dacă o pensie recalculată va da o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, beneficiarii o vor primi pe aceasta din urmă.

Masteratul și doctoratul devin vechime în muncă

Una dintre prevederile cele mai importante din noua lege este faptul că masteratul și doctoratul vor fi luate în calcul ca vechime, mai exact ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Acestea se vor adăuga facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Ca o condiție, asimilarea perioadei necontributive se va face dacă stadiul minim de cotizare este de 15 ani, iar pentru fiecare an de perioadă asimilată se vor acorda câte 0,25 puncte, după cum a menționat fostul ministru al Muncii și Justiției Sociale.

Gradele de invaliditate vor fi redefinite, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale, în paralel, iar grupele de muncă se păstrează, existând reduceri la vârstele de pensionare. Astfel, au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an pentru condiții deosebite, și de la 2 ani la un an pentru condițiile speciale.

Noua lege prevede un ajutor pentru soțul supraviețuitor

Proiectul amintit prevede aceleași patru categorii de pensii – cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș -, dar unele au suferit modificări de structură. Pe lângă actualele prevederi, precum a menționat Lia Olguța Vasilescu, apare o nouă prestație, și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Luând în considerare toate aspectele, o altă măsură luată prin noua lege este aceea de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au născut trei copii. Astfel, dacă au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, femeile beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase ani. Începând cu al patrulea copil, se va adăuga câte un an în plus, pentru fiecare copil.

Bine de știut: cum se calculează pensia minimă

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Dacă din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana în cauză o va primi pe aceasta. Această formulă vine să remedieze o inechitate a legislației în vigoare, în care nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite