SMART Craiova

22 Decembrie 2018. 29 de ani de libertate. Respect pentru eroii neamului!

29 de ani de la Revoluție. Tot atâția ani de libertate. Durere și lacrimi pentru zeci de familii ce și-au pierdut oameni dragi: copii, soți, frați. Datorită lor, a celor care au ieșit în stradă în acele zile, România a înțeles ce înseamnă să trăiești în libertate, cât de frumos este să vizitezi orice colț din lume, cât de important este să te exprimi liber, cu voce tare fără să-și fie teamă.


Sute de craioveni au participat astăzi, 22 Decembrie, la manifestările dedicate Revoluției din 1989.
În 1989 a curs sânge mult în țară. Din cei peste 1000 de căzuți în timpul Revoluției, peste o treime au fost soldați. Restul celor pieriți au luptat cu conștiința, cu pieptul gol și cu sufletele curate să avem ceea ce avem astăzi. Reprezentantul Ligii 22 decembrie, Constantin Păiuș a rememorat clipele cele mai fierbinți ale sfârșitului de decembrie de acum 29 de ani:

Românul de când e a luptat pentru libertate. În 1989 au ieșit instantaneu în stradă. Pe 16 – 17 decembrie, Timișoara a aprins făclia revoluției, drumul nostru către libertate, către democrație și deschidere în lume. În 1989 au murit 30 de olteni care și-au dat viața pentru noi. Pentru noi ca să avem ceea ce avem astăzi, să avem libertate, să avem liniște…Trebuie să respectăm ceea ce am câștigat. La 1 Decembrie am sărbătorit Centenarul Marii Uniri. Dar dacă în 1989 nu reușeam prin Revoluția Română să înlăturăm regimul comunist, nu știu dacă viața ne-ar fi fost așa cum ne este astăzi. Am câștigat dreptul la libertate, dreptul de a ne exprima, dreptul de a fi aleși și de a alege. Cu sângele celor căzuți la Craiova s-au câștigat toate acestea. Avem și 57 de răniți. Nu am fost un factor determinant al Revoluției, însă alături de orașe precum București, Timișoara am contribuit și noi la ceea ce am dobândit. Ne dorim și la Craiova realizarea unui muzeu al Revoluției. Pentru că ne vedem o dată pe an. Trăiască România, Trăiască libertatea, Trăiască Revoluția Română!”.

De 29 de ani, pe 22 Decembrie, românii își cinstesc eroii. Eroii care prin jertfă au vrut o Românie liberă.

Ceremonia de azi ne oferă prilejul de a omagia pe toți eroii care înfruntând teama și moartea au făcut scut visului frumos care se năștea în decembrie 1989. Un vis care creștea odată cu glasurile miilor de oameni ieșiți pe străzi. Prin lupta și prin jertfa lor, ei au deschis drumul care ne-a purtat către România prezentului – un stat al cărui autentic profil european se întemeiază pe ocrotirea și promovarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, pe responsabilitate în onorarea angajamentelor asumate. Ziua de 22 decembrie ne amintește deopotrivă cât de puternice sunt valorile democratice în conturarea destinului unei națiuni, dar și cât de fragile pot fi ele. Suntem datori să înțelegem și să ne asumăm cu toții rolul în apărarea acestor principii, să acționăm pentru a garanta faptul că libertățile obținute acum 29 de ani, cu un preț atât de dureros, vor dăinui. Dovada respectului nostru pentru luptătorii revoluționari, pentru eroii martiri și cei pe care i-au lăsat în urmă trebuie să stea în contribuția pe care o aducem la consolidarea unei Românii a democrației și demnității, a adevărului și dreptății, a solidarității și egalității, care se ridică astăzi pe fundamentul așezat în decembrie 1989“,

a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Libertatea este cel mai de preț dar al unei nații.
Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a declarat că au trecut 29 de ani de la momentul în care în România se vedea la orizont visul libertății. Un vis care avea să fie obținut cu jertfa eroilor din decembrie 1989:


Românii luptau în stradă pentru idealurile lor așa cum, o făcuseră de-a lungul istoriei de atâtea ori. Craiovenii au ieșit și ei în stradă, iar muncitorii de la Fabrica de Avioane au fost primii care au pornit pe drumul libertății. Craiova se trezea la viață și timp de câteva zile a luptat alături de ceilalți români pentru libertatea de a decide viitorul. Momentul Revoluției din 1989 a consemnat o victorie realizată cu mari sacrificii, cu jertfa oamenilor care cu mâinile goale au ieșit în fața gloanțelor și au redat României șansa de a fi liberă. Craiova a luptat, a sperat și a câștigat!”.

În urmă cu un an, Ana Maria Resceanu a acceptat să ne povestească ce a însemnat pentru familia ei Revoluția de la 1989. Acum Ana Maria are 33 de ani și un copil.
„Astazi am 33 de ani, fix cat avea tata atunci.
Am 33 de ani si un copil, el avea doi…pentru ei atunci a inceput sirul lung de Craciunuri nesarbatorite.” a scris Ana pe pagina ei de socializare.

Revoluția de la 1989 prin ochii copiilor EROILOR noștri “A fost împușcat la lunetă. A murit pe loc. A căzut în brațele comandantului”

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite