SMART Craiova

Craioveni în care credem! Magicianul din Craiova, Sebastian (Basti) Ionescu: ”Vreau să fim o forță, să fie o mândrie că joci la Craiova”

La nouă ani s-a apucat de baschet, iar în acest an a primit titlul de Sportivul anului 2018 din cadrul secției de baschet. Are 21 de ani, o personalitate complexă, un tânăr extrem de inteligent, optimist, al cărui țel este să se autodepășească. A fost numit de fani ”Magicianul din Craiova”, iar Sebastian Ionescu, Basti cum îi spun prietenii, vrea să facă magii pentru Craiova, orașul sufletului său. Aici trăiește, aici are părinții, prietenii și miile de fani ce îi urmăresc evoluția și îi transmit acea energie și putere de care orice sportiv are nevoie pentru a câștiga. După meciul de sâmbătă seara, Basti a acceptat să ofere un interviu echipei Smart Craiova. Un interviu altfel, cu un tânăr în care Craiova crede.


Basti a jucat pentru CSM CSU Oradea. El a mai evoluat la CSM Ploiești în cea de-a 2-a parte a sezonului 2015/16, respectiv la Dinamo București în cursul sezonului 2016/17, sub formă de împrumut. Din februarie 2018 a venit la Craiova la echipa SCM U Craiova.
Partida de sâmbătă seara a fost una grea pentru echipa craioveană, una în care am trecut de la agonie la extaz, pentru ca apoi să cunoaștem iar gustul agoniei. Emoții interminabile până în ultima secundă din partidă când sportivii craioveni au reușit să câștige. O victorie binemeritată și atât de așteptată de cei aproximativ 2000 de suporteri din Sala Polivalentă. Ce poate fi mai plăcut pentru un sportiv decât ca fanul său, omul care îi urmărește evoluția meci de meci în sală să îl aplaude minute în șir, să îi cânte, iar apoi al final, în picioare să mărturisească întregii echipe: ”Suntem mândri de voi”. Același public craiovean care a ajutat în nenumărate rânduri și echipa de handbal să obțină trofee.

Acest ultim meci a fost unul greu, însă e un sfârșit de an bun pentru echipa de baschet craioveană. Noi luptăm cu fiecare adversar și vrem să câștigăm fiecare meci. Publicul ne-a ajutat foarte mult, mai ales acasă, și ne dă un plus de energie foarte mare pe care îl folosim ca pe un atu. Este foarte important pentru mine ca jucător să joc într-un mediu unde să mă ajute și alți. Primul lucru la care mă gândesc este să devin din ce în ce mai bun pentru că de asta joc, dar mă ajută foarte mult să fie familia lângă mine și să joc într-o sală în care publicul îmi strigă numele și toți îmi vor binele”,

a spus Basti Ionescu.

Ca și retrospectivă a acestui an, Sebastian mărturisește că a avut un an bun, cu alegeri importante. Se bucură că a venit să joace acasă, pentru Craiova. Este părticică dintr-un colectiv în care crede, pe care îl respectă și pe care îl consideră închegat. Își dorește ca echipa din care face parte să reușească să obțină rezultate importante, un rezultat care nu s-a mai obținut în baschetul craiovean.

Atunci când joci un sport colectiv contează ca toate energiile să le canalizezi într-un singur punct, să tragem într-o singură direcție. Asta cred eu că se întâmplă, suntem de neînfrânt acasă și asta trebuie să facem și în continuare, să tragem în aceeași direcție. Pentru un sportiv nu contează când joacă, în zi de sărbătoare sau ca acum înainte de anul Nou. Nu spun asta pentru că sunt acasă și mi-am petrecut sărbătorile cu familia, nu ar trebui să amestecăm viața de sportiv cu viața particulară și sincer îmi doream să joc cu Clujul, mai ales acum, și sunt foarte fericit că am câștigat, să încheiem 2018 cum se cuvine”,

a completat sportivul.

Avea nouă ani când a început să joace baschet. Crede că printr-o întâmplare, fratele său juca deja baschet, părinții săi făcuseră sport în tinerețe și ei l-au împins de la spate și l-au convins de importanța sportului în viața unei persoane. De când a pus mâna pe minge, a simțit că trebuie să continue, că baschetul este sportul pe care vrea să îl practice:

Mi-a plăcut dintotdeauna baschetul și de-asta fac acest sport. Nu este alt motiv pentru care îl fac. Este doar dragoste”.

Este un tânăr ambițios care știe foarte clar drumul pe care vrea să îl urmeze și de la care să nu se abată. Ca în orice sport și în baschet sunt foarte mulți jucători de valoare, idoli pentru generații întregi. Pe care Basti îi admiră, îi urmărește, le analizează fiecare mișcare, însă încearcă să nu își seteze țeluri, să nu îi copieze, să fie așa cum simte el pe teren. Vrea să se autodepășească, să fie mai bun azi decât ieri, să fie mulțumit cu evoluția sa.

În primul rând încerc să fiu cea mai bună versiune a mea. Nu-mi setez un țel: vreau să ajung ca LeBron James sau ca oricine altcineva. Dacă este să numesc un jucător care-mi place și cred că avem același stil de joc și despre care pot spune că aș vrea să ajung ca el, ar fi Kyle Kuric”,

a spus baschetbalistul.

Este sfârșit de an 2018, însă ne aflăm la jumătatea sezonului competițional. Pe 2 ianuarie, baschetbaliștii se vor întoarce la antrenamente, gata pentru obținerea de noi victorii. Ca orice sportiv bun, Basti vrea să evolueze. Repetă acest lucru cu atâta convingere. Nu își setează însă target-uri. Dacă se ține de treabă, cu multă seriozitate, totul o să vină de la sine. Într-o zi o să culeagă roadele muncii sale. Își dorește ca într-o zi să joace și în străinătate, într-un campionat puternic, să evolueze an de an în Champions League sau chiar în Euro League sau în Euro Cup, în toate competițiile internaționale.

Mai ales în viața de sportiv spre deosebire de alte domenii sunt momente up and down. Nu ai cum să fii bun încontinuu sau să te menții pe o anumită linie. Cel mai important pentru mine este să țin capul sus, să nu plec urechea la vorbe rele, vreau să văd un ”upgrade” la mine. Momentele rele sunt cele în care nu mă simt bine, am o stare proastă și trebuie să trec cât mai repede peste astfel de stări”,

a completat Basti.

Victoria trăită de handbalistele craiovene a impresionat întreaga țară. A fost un impuls însă și pentru celelalte sporturi, acel impuls de care aveau nevoie, să creadă că se poate, prin muncă obții rezultate istorice. Asta vrea Sebastian Ionescu și pentru echipa sa:

Mă bucur că unele echipe din Craiova pot să facă asta și asta vrem să facem și noi, să obținem un rezultat care nu a mai fost obținut. Îmi pare bine că sunt în echipa Craiovei, într-o echipă care încearcă să obțină un rezultat care nu a mai fost atins până în prezent. Mă bucur pentru fetele de la handbal, mă bucur pentru băieții de la volei când câștigă, mă bucur că în Craiova se face sport și lumea vine la sală, se atașează, susțin echipa până la capăt. Ei, fanii noștri, văd tot ce înseamnă pentru un sportiv să rateze o aruncare sau să reușească o aruncare, și evoluăm și din punctul ăsta de vedere și mă bucur că sunt aici să ajut la evoluția asta”.

După fiecare meci primește mesaje de felicitări. De la prieteni, suporteri, primește chiar și câte o ciocolată de la cei prezenți în sală. Acea ciocolată, acel salut de final când sportivul dă mâna cu spectatorul contează atât de mult pentru fiecare jucător. Iar, privirea prietenilor și mai presus de orice a părinților valorează enorm. Sebastian este norocos. Meci de meci are în sală alături, părinții. Este foarte atașat de mama sa, despre care spune că îl vede în continuare un copil. După fiecare meci îi spune că îl iubește, că este mândră de el! Îi place că are o familie atât de iubitoare care îl susține. ”Acel bravo Basti” din gura unui copil îl impulsionează enorm și îl obligă ca la următorul meci să fie și mai bun…Nu vrea și nu își permite să dezamăgească copiii cu care vara iese la terenul de baschet să îi învețe secrete ale aruncării de trei puncte.

Sunt recunoscător familiei mele că mă susține și mă împinge de la spate. Fără ei nu cred că aș fi reușit Nu sunt vedetă, nu sunt mare jucător de baschet, vreau însă să dau ce este mai bun, iar peste ani să aud un copil când aruncă la coș să zică ”WOW Basti Ionescu” cum zicem noi de baschetbaliștii generației noastre… Asta aș vrea eu peste 10, 15 ani. Ar fi un vis împlinit”,

a mărturisit tânărul sportiv.

În paralel cu sportul, Sebastian Ionescu a ținut foarte mult să-și continue studiile. A urmat Facultatea de Științe Politice. Cea mai mare parte a timpului și-o petrece antrenându-se, însă în timpul liber îi place să citească, să asculte muzică, să se uit la filme, la seriale.
Nu are regrete. Nici nu are cum și de ce. Este extrem de pozitiv, își vede de viață cu toate lucrurile care se întâmplă, rele sau bune. Este important să ai încredere în tine, este important ca micuții să facă mișcare, să-și găsească sportul care îi reprezintă pe ei, nu pe părinți sau prieteni. Acesta este secretul, susține Basti.
Pentru el Craiova reprezintă enorm. Iar, în sport își dorește ca orașul nostru să rămână un pol important, un oraș al performanțelor.

Echipa de baschet din Craiova înseamnă o echipă care vrea să facă mai multe decât s-au realizat până acum. Este un nucleu nou format care duce spre performanță și vrem să influențăm toți suporterii noștri să vină la sală. Mai ales pe copii pentru că ei ne aduc energie. Important este să fie mulți sportivi români pentru că astfel va crește și nivelul campionatului nostru de baschet. Vreau să fie Craiova pe harta baschetbalistică a țării și la Craiova să nu joace oricine. Să fim o forță, o echipă care joacă în competiții internaționale, să fie o mândrie că joci la Craiova”,

a spus sportivul.

La fel de mult își dorește ca la meciurile de baschet să vadă sala plină. 4000 de oameni care să îi încurajeze, care să creadă în ei, iar ei să nu îi dezamăgească.
Nimic nu ar fi posibil fără suporteri. Îi admiră, îi iubește, își pleacă capul în fața lor a celor care meci de meci vin pentru câteva ore la sală să îi susțină. Ei sunt cei care cred în ei și care îi împing ca un magnet spre victorie, care îi ridică de jos atunci când sunt căzuți, care fac ”magii” în ultimele secunde de meci.

Sunt foarte bucuros că avem mulți suporteri și îmi doresc să fie din ce în ce mai mulți. Să fie sala plină! Dacă noi continuăm să ne facem treaba așa cum trebuie și vom câștiga fiecare meci sau vom încerca să câștigăm fiecare meci sunt convins că vor veni și mai mulți. Mai ales în play-off și în meciurile dificile. I-am auzit strigând: ”Suntem mândri de voi!” și i-am văzut fericiți. Se vedea pe fețele lor că erau fericiți. Mai mult decât cuvintele, reușesc să ne transmită o emoție care de fapt reprezintă satisfacția noastră. Plusul acela de energie nu este doar o metaforă…Pentru toate acestea, vreau să le mulțumesc! Avem toate avantajele să facem performanță. Dacă nu aveam sală, am fi zis că nu avem unde să jucăm baschet, dacă nu eram un oraș mare, am fi zis că nu avem copii care să joace baschet și să facem performanță”,

a mai spus tânărul sportiv.


Își dorește să ajungă căpitanul echipei în viitor. Știe însă că depinde numai de el, de cum se va antrena, de cum se va prezenta în meciuri. Știe însă că va face tot ce îi stă în putință să nu dezamăgească Craiova!

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite