De peste 100 de ani, în fiecare an, în zi de Bobotează, băileștenii păstrează un ritual străbun, Botezul Cailor. Localnicii spun că odată ce caii vor fi stropiți cu apă sfințită, aceștia vor fi sănătoși și păziți de rele.
Și în această dimineață, de 6 Ianuarie, a fost forfotă în Băilești. Lângă Sala de Sport ”Ada Nechita” sute de localnici s-au adunat pentru a admira cele mai frumoase exemplare de cai din localitate. Indiferent de vreme, de-i frig de crapă pietrele, localnicii din orașul lui Nea Mărin, de Bobotează, se trezesc cu noaptea în cap și își pregătesc caii pentru paradă, pentru Botezul ce îi va păzi de-a lungul anului. Animalele sunt împodobite cu panglici colorate, clopoței, stegulețe. O parte dintre participanții la parada de la Botezul Cailor au atașat cailor și șarete, realizate chiar de ei.
Prin acest botez al cailor, oamenii găsesc practic puterea de a merge mai departe. Această tradiție pe care îmi doresc să o păstrăm, este de bun augur la fiecare început de an. Trăim cu acest sentiment curat că dacă și animalele noastre vor primi binecuvântare vom reuși să facem față provocărilor de-a lungul anului. Pe vremuri, era un adevărat eveniment pentru localitatea noastră. Acum alegem doar în funcţie de frumuseţe, premiind astfel cele mai arătoase exemplare. Ne dorim însă, ca pe viitor să introducem noi probe în concurs: de viteză, îndemânare și mai mult decât atât să înființăm la Băilești un centru de echitație. Proiectul este deja gata, trebuie doar să găsim finanțare. Suntem datori să ne păstrăm cu mândrie tradiţiile“,
a menţionat Costel Pistriţu, primarul municipiului Băileşti.
Pe timpuri, fiecare familie din Băilești avea cel puțin un cal, iar zona era recunoscută pentru gospodăriile frumoase. Astăzi, tot mai puțini localnici cresc animale.
De trei ani particip, în zi de Bobotează, la sfințirea cailor. Este o mândrie pentru mine să-mi aduc animalul împodobit în fața tuturor. Mă trezesc dimineața la 5, îl țesăl, îl hrănesc, îi împodobesc coama. Îmi doresc ca animalul meu să fie sănătos tot anul, să fie bun de muncă. Calul meu se numește Tarzan, este parte din familia mea, este cel alături de care muncesc un an de zile”,
a spus Cătălin.
Sunt localnici care au dat mulți bani pe exemplarele cu care participă la Botezul Cailor. Și pentru care această tradiție este sfântă.
Am participat de când mă știu la această sfințire a cailor. Exemplarul pe care îl am acum l-am cumpărat din Italia unde participa la curse de echitație, a câștigat multe concursuri. 10.000 de euro am dat pe ea. Se numește Cassandra, are acte care-i atestă rasa, calitățile. Am cumpărat-o pentru frumusețea și inteligența ei. Pentru mine este o mândrie să am un așa exemplar. Și șareta o am tot din Italia, la fel și șaua și hamul”,
a spus Rova Trache Florin.
Bătrânii spun că dacă sunt botezaţi, caii vor fi sănătoşi, vor avea putere de muncă şi nu se vor atinge blestemele de ei, dar nici de gospodăriile lor.
Alături de cai, la paradă, a participat și Spartan, un ponei în vârstă de cinci ani.
Este păcat să ne pierdem tradițiile. Când eram copil, la paradă participau sute de exemplare. Pentru mine este important să duc tradiția mai departe”,
a spus și Nicu Ilaru.
După sfințirea cailor de către preoți, juriul a trebuie să aleagă cele mai frumoase exemplare. Stăpânii au primit diplome, dar şi premii în bani.
Manifestarea etnofolclorică tradiţională, care se desfășoară în fiecare an pe 6 ianuarie, datează, se pare, de pe la anii 1900, acest obicei, interzis de autorităţile comuniste, fiind reluat în anii 90. Obicei răspândit în Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, acest botez al cailor se face, la propriu, de către preoţi, tradiţia spunând că aceia care îşi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase, acest ritual fiind urmat de o alergare-întrecere a cailor.
Adauga comentariu