SMART Craiova

Maria Dumitru, tânăra olteancă mândră de originile sale: „Voi milita pentru drepturile omului dar și pentru o societate cât mai diversă și incluzivă”

Sunt atât de mulți tineri frumoși, dornici să învețe, să acumuleze experiențe și să lupte pentru crezul lor. Maria Dumitru este un exemplu în acest sens. Tânăra luptă împotriva discriminării, luptă pentru drepturile romilor, pentru o societate cât mai incluzivă. Studiază în străinătate Programul de Studii Rome la Universitatea Centrală Europeană în Budapesta. Departe de casă, Maria mărturisește că cel mai dor îi este de „limba română”. Iar visul ei, în ce privește cariera este să fie profesor universitar, acasă, în România.

SmartCraiova: Vorbește-ne puțin despre tine (unde te-ai născut, ce studii ai urmat în România, ce decizii ai luat în vederea continuării studiilor în străinătate? Am văzut în scurta ta prezentare de pe pagina de profil că ai urmat o serie de cursuri la universități europene (Høgskolen i Nesna; Haliç Üniversitesi; Critical Gender Studies la Central European University, Budapest, Hungary; CEU Romani Studies Program). De ce ai ales aceste centre universitare, care este visul tău și pentru ce militezi?
Maria Dumitru (M.D.): Numele meu este Maria Dumitru, m-am născut în Slatina și am studiat Comunicare și Relații Publice la Facultatea de Litere în Craiova. Încă din adolescență mi-am dorit să învăț într-o universitate internațională. Datorită programului Erasmus am reușit sa fiu studentă un semestru în Istanbul, într-un oraș magnific. De asemenea, am aplicat pentru o bursă de studii în Norvegia, într-un orășel numit Nesna. Nu m-am putut opri și am decis să aplic la Programul de Studii Rome în Budapesta. Nu cred că pot explica suficient cât de mult înseamnă acest program pentru mine. Pentru prima dată, am avut colegi și profesori romi. Am ales acest program pregătitor deoarece aveam nevoie de experiență academică, dar și pentru oportunitățile pe care le oferă. De exemplu, training intensiv în limba engleză, ledearship și identitate dar și pentru cel mai important aspect, limba Romanii. În prezent, sunt studentă la Universitatea Centrală Europeană în Budapesta și sunt în primul an de master la departamentul de Studii de Gen.

SmartCraiova: Ce ai făcut în afara cursurilor universitare, ce alte experiențe importante ai acumulat?
M.D.: În tot acest timp am participat la conferințe și seminarii despre incluziune socială, drepturile omului, lupta împotriva discriminării, dar și despre protecția mediul înconjurător. Mai mult de atât, de doi ani îmi petrec vacanțele de vară în Oslo, lucrând într-un centru social care se ocupă cu imigranții și cu oamenii care locuiesc pe străzi, printre care și imigranți români romi. Această muncă nu este foarte ușoară însă aceste situații și experiențe m-au inspirat să continui să încerc să îmbunătățesc lucrurile din jurul meu, în special în ceea ce privește situația romilor atât din România, cât și de peste hotare. Ca rezultat, îmi scriu lucrarea de disertație despre Vocea Femeilor Rome de pe străzile orașului Oslo. Așadar, vreau să schimb imaginea stereotipică despre cultura mea. Lupt pentru introducerea sclaviei romilor în curricula academică.

SmartCraiova: În postările tale pe pagina de socializare, am văzut că ai participat la foarte multe întâlniri, festivaluri interculturale. Ce ai învățat din toate aceste întâlniri, ce este diferit față de ceea ce se întâmplă în România?
M.D.: Sincer, așa trebuie să fie! Cu toții avem culturi diferite, dar asta nu trebuie să ne împiedice să învățăm unii de la alții. Sunt o persoană foarte sociabilă, curioasă să cunosc oameni cu diferite tradiții. Cred că toate aceste întâlniri ne ajută sa fim mai toleranți unii cu ceilalți, ceea ce în România cu siguranță nu e o prioritate. Aici, pot să spun despre cultura romă că este apreciată, iar studenții străini sunt foarte curioși să afle care este istoria noastră, hainele tradiționale, poeme în limba romani. În România, din nefericire nu se întâmplă acest lucru. Rasismul este foarte mare, și este instituționalizat.

SmartCraiova: În prezentările tale, pe ce ai pus accentul? Ce te doare în ceea ce privește soarta minorităților din România? Ce ai schimba, dacă ai avea puterea să o faci?
M.D.: Nu știu cum aș putea să schimb 900 de ani de persecuție și de tratamente degradante, umilitoare pe care romii le-au suferit și încă le suferă. Eu niciodată nu am învățat despre propria istorie, la școală, nici măcar nu sunt nativă de limba romani. De ce? Mă doare faptul că romii au fost sclavi în țara asta și încă nu ni s-au oferit regretele și recunoașterea oficială. Mai mult de atât, prezentul continuă încă să fie o luptă dură pentru mulți oameni romi. Cu siguranță voi milita pentru drepturile omului dar și pentru o societate cât mai diversă și incluzivă.

SmartCraiova: Care este visul tau? Te vei intoarce în România? Daca da, ce planuri ai în ce privește cariera?
M.D.: Momentan nu am cum să mă întorc în România, trebuie să îmi termin studiile. Însă cu siguranță mă voi întoarce. Este țara mea, aici m-am născut! Vreau să fiu profesor universitar.

SmartCraiova: Care au fost cele mai emoționante momente trăite în străinătate?
M.D.: Un discurs ținut la începerea anului universitar pentru Programul de Studii Rome, dar și marșul pentru RomaPride.

SmartCraiova: Ce îți lipsește cel mai mult de acasă?
M.D.: Limba română.

SmartCraiova: Care este mesajul tău pentru tineri? Ai un motto care te reprezintă?
M.D.: Tinerii trebuie să fie încrezători, să își gasească un vis și să lupte pentru el. Mereu spun – Opre Roma! Asta înseamnă „sus cu romii”! Cred că este timpul să ne ridicăm și să ne luptăm pentru drepturile noastre.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite