SMART Craiova

19 februarie – Ziua Brâncuşi. 143 de ani de la naşterea marelui sculptor

Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, din judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franţa, figură centrală în mişcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost iniţiată ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român.

Craiova deține, la Muzeul de Artă, șapte opere originale ale lui Constantin Brâncuși. Muzeul craiovean a fost primul muzeu din țară ce a înființat o sală specială dedicată marelui sculptor, în 1956. În sălile expoziției de la Craiova se găsesc sculptura „Cap de copil” (realizată în anul 1906 și având ca subiect un copil orb care îi vizita atelierul său de la Paris), „Domnișoara Pogany”, „Sărutul”, „Coapsa”, „Orgoliu”, „Vitellius” și „Ecorșeu”.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a inițiat în această săptămână proiectul „Reprezentanți ai Culturii Române”. Proiectul se desfășoară lunar și are ca obiectiv promovarea românilor care s-au distins de-a lungul timpului în domeniul cultural.

Prima temă a proiectului se desfășoară în intervalul 18-22 februarie și are caracter aniversar, fiind dedicată operei și personalității lui Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876 – d. 16 martie 1957).
În cadrul primei teme a proiectului vor fi difuzate filmele documentare „Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit”, în regia și după scenariul lui Laurențiu Damian, respectiv „Brâncuși – Tîrgu Jiu – România”, al VIII-lea volum din seria video editată de Ministerul Culturii cu titlul generic „Cultură și civilizație românească”.

În luna martie 2019, în cadrul proiectului „Reprezentanți ai Culturii Române” vor fi dezvoltate și desfășurate activități pe marginea rolului pe care l-au jucat femeile in dezvoltarea culturală a României.

Profesorii și toți cei care doresc să participe la acest proiect sunt invitați să apeleze numărul de telefon 0251532267, interior 110. De asemenea, în funcție de materialele disponibile în colecțiile bibliotecii, cei interesați sunt invitați să facă recomandări în privința temelor și activităților viitoare.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite