SMART Craiova

Parada mărțișoarelor, ediţia a XI-a, la Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei Craiova, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, organizează pe 7 martie 2019, Expoziţia temporară „Parada mărţişoarelor”, ediţia a XI-a. Pe 6 decembrie 2017, mărțișorul a intrat pe lista Patrimoniului UNESCO

Evenimentul se adresează preşcolarilor şi şcolarilor din unităţile de învăţământ doljene.
În această perioadă, în Sala de conferințe a Secției de Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu, nr. 14, se desfășoară ateliere de creaţie, coordonate de către muzeografii specialişti din cadrul Secţiei de Etnografie. Manifestarea îşi propune să iniţieze copiii în cultura tradiţională românească, în expresiile şi modelele ei, motiv pentru care participanţii vor beneficia de expuneri şi demonstraţii asupra subiectului, atât în ateliere, cât şi în expoziţia de bază a Secţiei de Etnografie a muzeului.

Fiecare grădiniţă sau şcoală participantă va depune un panou cu maxim 25 de mărţişoare până pe 1 martie, ora 16.00, la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, Casa Băniei.

Un juriu format din artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor va stabili premiile.
De la fiecare şcoală şi grădiniţă se va premia un singur mărţişor, ales după criterii de originalitate şi măiestrie artistică.

Vernisajul expoziţiei şi festivitatea de premiere a celor mai originale mărţişoare vor avea loc pe 7 martie, la sediul Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova (Casa Baniei), la orele 11.00.

Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, ci şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

Conform studiilor etnologice, mărţişorul este strâns legat de tradiţiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, ca formă primitivă de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative şi astronomice.

Pe 6 decembrie 2017, mărțișorul a intrat pe lista selectă a Patrimoniului imaterial UNESCO. Dosarul a fost depus de România alături de alte trei țări – Republica Moldova, Bulgaria și FRI Macedonia, în care această frumoasă tradiție a primăverii există, cu unele diferențe de formă, dar în același spirit al celebrării renașterii naturii.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite