SMART Craiova

De cinci ani, ACCES Oltenia pictează speranță pe chipul femeilor cu cancer. ”Fiecare zi este acum un dar de la Dumnezeu!”

Luna martie este despre femeie, despre cea care dăruiește viață, despre mamă. De cinci ani, ACCES Oltenia pictează speranță și zâmbet pe chipul femeilor care au luptat sau luptă cu afecțiuni din sfera oncologică. Cancerul distruge zâmbete, destramă familii, îmbătrânește chipuri mult prea devreme.

Oana a avut probleme hormonale la sân de când se știe. Avea ganglionii despre care știa, pe care îi verifica de două ori pe an. La 40 de ani însă a născut și pentru o perioadă a întrerupt controalele pe care le făcea periodic.

Am descoperit în una din seri palpând sânul, un ganglion nou, ciudat. Sub acest ganglion se aflau alții maligni, stadiul I. A fost un șoc. Copilul era mic, până într-un an și jumătate. Îmi amintesc că am țipat la aflarea veștii, a fost modul meu de a mă descărca. Am acceptat însă vestea, m-am operat, am făcut chimioterapie, nu am stat însă departe de copil. Sfatul meu pentru femei este să meargă să își facă mamografii indiferent de vârsta pe care o au pentru că sunt foarte multe cazuri de cancer la sân la femei foarte tinere. Nu neapărat prin Casa de Asigurări, nu așteptați pe liste până vă vine rândul, nu costă mai mult de 200 de lei…Eu de exemplu am o programare prin Casă din 2018, la care nu am primit nici până acum telefon să fiu anunțată când voi fi programată. Iar, după 40 de ani să facă obligatoriu mamografie. Copilul meu are trei ani și jumătate acum. Fiecare zi este acum un dar de la Dumnezeu!”,

a povestit Oana.

Ileana Dincă este o altă craioveancă învingătoare. Plină de viață, optimistă, femeia nu a avut nici cel mai mic simptom de boală. Se simțea bine, avea energie. Își amintește însă perfect momentele prin care a trecut. Nu s-a vindecat, însă cu același optimism se bucură de viață, apreciază fiecare clipă.

2014. Turneul de tenis de la Wimbledon. Sunt mare amatoare de sport. În pat privind meciurile am descoperit la sân un nodul. A doua zi am fost la mamografie și am primit diagnostic clar tumoare malignă de un centimetru și jumătate. A fost ca un par în cap această veste. Am sunat atunci prietenii și am decis care sunt variantele: oncologie, chimioterapie, radioterapie și chirurgie sau chirurgie direct. Am preferat chirurgie direct. Era vară, toți doctorii erau în concedii. Am ajuns astfel la Târgu Mureș, m-am operat, iar într-o săptămână eram și acasă. Aveam tumoarea de patru ani și jumătate fără nici un fel de simptome. Prima mea mamografie a fost la 52 de ani atunci când am și descoperit că aveam cancer. Aceasta a fost greșeala mea. Eram vioaie, aveam energie, nu aveam nici un fel de simptom…Cel mai greu moment a fost atunci când a trebuit să spun familiei. Apreciez acum viața la 180 de grade. Prioritățile sunt cu totul altele pentru mine. Medicul oncolog este acum prietenul meu. Sunt ok atâta timp cât mă simt bine. După trei ani au fost metastaze osoase, dar sunt ținute sub control. Dacă stai bine cu psihicul, stai bine și cu boala! Femeile să nu uite că este mult mai ușor să previi decât să tratezi și să nu uite să mențină un echilibru în toate. Și vă mai spun un lucru: numai moartea este ireversibilă! Viața mea este plină, am o nepoțică de care mă bucur, călătoresc foarte mult”,

a spus Ileana Dincă.

Alături de femei, la salonul de înfrumusețare a fost astăzi și psihologul Gabriela Predu. Sfatul ei pentru femei este să ceară sfatul și sprijinul specialiștilor.

Diagnosticul oricum îl pune specialistul, iar femeia trebuie să urmeze indicațiile medicului, să urmeze tratamentul, să urmeze toate acele protocoale. Este foarte important să apeleze și la un psihoterapeut. Intervenția psihologică este un tratament care ajută enorm. Campania aceasta mărește ieșirea dintr-un tipar pentru că există stereotipul că trebuie să ai 90-60-90, că trebuie să fii perfect… Până la urmă ce este perfecțiunea? Uitați-vă la flori, la copaci, la frunze cât de diferite sunt și totuși cât de frumoase sunt fiecare! Mesajul campaniei este tocmai acesta: descoperiți-vă frumusețea din voi pentru că fiecare este atât de frumoasă și atât de minunată și are atât de multe de dăruit!Este important să ne iubim pe noi și abia atunci din plinătatea aceia vom putea să le dăruim iubire și celor dragi nouă”,

a spus Gabriela Predu.

Se împlinesc cinci ani de când ACCES Oltenia, în luna martie, desfășoară această campanie dedicată femeilor aflate în suferință.

Este primul an în care observăm o schimbare la nivelul societății. Din partea antreprenorilor sau a persoanelor care nu au neapărat o reprezentare juridică există dorința de a întinde o mână. Solidaritatea la nivel social este îmbucurătoare. Este primul semn de revitalizare al unei societăți anacronice care tinde spre însănătoșire. Am avut pierderi de-a lungul acestei campanii, femei care au pierdut lupta cu boala… De fiecare dată așteptăm să se înscrie cât mai multe persoane în campanie, femei care își doresc să își împartă suferința și să și-o expună public. Sunt multe femei care încă nu au curajul de a verbaliza ceea ce li se întâmplă pentru că de cele mai multe ori suferința se poartă în tăcere. Multe dintre femei minimizează acest aspect estetic, consideră că este derizoriu în raport cu suferința. Contactul cu afecțiunea oncologică înseamnă resetarea întregii vieți. Te întorci la momentul zero… Am avut femei care și-au pierdut stima și imaginea de sine și care au fost abandonate în această luptă pentru că nu este o luptă individuală, ci una extinsă. Țin minte una din persoanele pe care le-am și pierdut ne mărturisea, la 24 de ore după parcursul campaniei, că în acele ore petrecute la salon și după arăta ca în clipa în care ea se îndrăgostise și i se confirmaseră sentimentele. Ne povestea că a rămas surprinsă de reacția soțului care o redescoperise pe ea cea de altă dată și de lacrimile copilului care vedea o altă mamă. Practic pe chipul acestor femei pictăm din nou speranța atunci când ele se percep diferit în oglindă și când trec prin acel filtru al retrospecției și se revăd frumoase și puternice, capabile să se angreneze din nou în lupta cu boala”,

a spus Andreea Niță.

Conform raportului Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN din 2018, în România, sunt estimate peste 83.000 de cazuri de cancer nou diagnosticate şi peste 50.000 de decese din această cauză. Incidența cancerului în România este mai mare cu aproximativ 9.000 de cazuri noi în 2018, faţă de 2008. Concret, din cei aproximativ 19.600.000 de persoane, cât are populaţia României, 83.461 s-au îmbolnăvit de o formă sau alta de cancer, conform Globocan 2018. Pe primele locuri în ceea ce privește incidența se află cancerul pulmonar, colorectal, cancerul de sân la femeie și cel de prostată la bărbaţi, dar şi leucemiile – tipuri de neoplazii care se găsesc și printre primele cinci locuri în privința mortalității. În cazul femeilor, spre exemplu, peste un sfert din cazurile noi au fost de cancer mamar (25,1%), urmat de cancerul colorectal (11,9%) şi de cancerul col uterin (8,6%).

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite