SMART Craiova

Craiova: Peste 300 de participanți din Europa la Forumul Industriei Auto 2019

Craiova găzduiește astăzi, 18 martie 2019, Forumul Industriei Auto 2019, eveniment care va aborda teme ca mobilitatea durabilă, conducerea automată și conectată, electromobilitatea, implementarea recomandărilor GEAR 2030. La eveniment participă peste 300 de participanți din Europa – reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Guvernului României, Parlamentului European, miniștrii economiei din statele membre şi reprezentanți ai mediului de afaceri din industria auto. Forumul Industriei Auto 2019 va fi compus dintr-o sesiune plenară, expoziţii tehnice şi o vizită la fabrica Ford din Craiova.

La Forumul Industriei Auto participă: vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministru al Mediului, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, şi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, reprezentanți ai industriei auto din România, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai celor mai importante asociații din industria auto la nivel național ți european, membri ai Parlamentului României și ai Parlamentului European.

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a vorbit celor prezenți despre industriile cu tradiții ale orașului, dar și despre parteneriatele Universității Craiova cu administrația locală și mediul de afaceri local.

De la un centru aristrocrat, Craiova a venit unul dintre cele mai puternice centre industrializate ale țării. Un oraș în care 10.000 de oameni lucrau în industria constructoare de mașini, de utilaje, de avioane, industria electrotehnică, chimică și în multe alte domenii. Înainte de revoluție, Craiova era recunoscută pentru fabrica de avioane, industria aeronautică, dar și pentru cea de utilaj greu, mașini auto. MAT Craiova a rămas singurul producător de tractoare agricole cu tradiție. Fabrica de avioane s-a reinventat. Craiova a avut în ultimii ani cel mai mare grad de absorbție al fondurilor europene”,

a spus Mihail Genoiu.

Reuniunea este prezidată de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă:

Mă bucur să văd o participare atât de numeroasă la acest eveniment dedicat uneia dintre cele mai puternice activități industriale din Uniunea Europeană: industria auto. Europa trece prin schimbări majore care lansează noi provocări pentru întreaga comunitate europeană. economice, sociale, politice. Este datoria noastră, a tuturor, să acționăm rapid și cu determinare, să fim proactivi și implicați pentru a păstra experiența economiei europene și implicit a industriei auto. Ne aflăm în unul dintre cele mai importante centre economice ale țării, în dezvoltare. Evenimentul de astăzi este organizat la Craiova tocmai pentru a sublinia importanța industriei auto pentru România. Am adus astăzi cu mine un număr mare de miniștri pentru că am dorit să transmit un mesaj din partea Guvernului. Am venit în mijlocul dumneavoastră pentru ca împreună să găsim soluții și programe avantajoase. Guvernul vă susține, dumneavoastră creați noi locuri de muncă și generați creștere economică și implicit o viață mai bună pentru români. Sectorul auto înseamnă nu numai în România, ci în întreaga Europă produse de valoare adăugată, factori esențiali pentru competivitatea economiei. Dar, înseamnă mult mai mult decât atât: înseamnă locuri de muncă stabile, o viață mai bună pentru cetățeni”.

Premierul a mai precizat că săptămâna trecută au început lucrările la primii kilometri de autostradă din Moldova, iar în privinţa drumului expres Craiova – Piteşti, Dăncilă a spus că acesta este deja în fază avansată.

Va avea o lungime de peste 121 km, are o valoare totală estimată de aproape 5 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar pentru o realizare cât mai eficientă, obiectivul a fost împărţit în 4 tronsoane. Contractele pentru proiectarea şi execuţia celor 4 tronsoane au fost scose la licitaţie în anul 2017, iar contractele pentru tronsoanele 1 şi 2, au fost semnate deja în decembrie 2018. Practic, anul acesta tronsoanele 1 şi 2, în lungime de 57,55 km şi cu o valoare însumată de peste 2 miliarde de lei cu TVA, au intrat în linie dreaptă, aflându-se în faza de proiectare. Trebuie să precizez că licitaţiile pentru tronsoanele 3 şi 4 au fost anulate în instanţă”,

a completat Dăncilă.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a vorbit celor prezenți despre sprijinul guvernamental pentru industria auto, dar și despre îmbunătățirea programelor destinate acestora: despre programul rabla, despre lansarea acestuia în luna aprilie.

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a menționat că în 2018, România a depășit Ungaria și Polonia în ceea ce privește producția auto.

Forumul Industriei Auto 2019 va fi compus dintr-o sesiune plenară, expoziții tehnice și o vizită la Fabrica Ford din Craiova.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite