Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice aflat în vizită de lucru, la Craiova, a înmânat celor 25 de primari doljeni cărțile funciare. Înregistrarea sistematică s-a realizat prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.
Peste 28.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii terenurilor agricole din 25 comune din județul Dolj, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023. Cele 28.275 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparțin locuitorilor din comunele Afumați, Amărăștii de Jos, Amărăștii de Sus, Apele Vii, Băilești, Braloștița, Bratovoești, Breasta, Bulzești, Călărași, Ciupercenii Noi, Dăbuleni, Gângiova, Gighera, Giurgița, Gogoșu, Izvoare, Măceșu de Jos, Măceșu de Sus, Moțăței, Podari, Sadova, Seaca de Câmp, Șimnicu de Sus și Terpezița. Lucrările, începute în anul 2017, s-au desfășurat pe o suprafață de 17.885,9912 de hectare.
La evenimentul de astăzi, au participat și Claudiu Manda – vicepreședintele Senatului României, Radu-Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI, Lia Olguța Vasilescu, Ion Prioteasa – președintele Consiliului Județean Dolj, parlamentari de Dolj, precum și reprezentați ai conducerii locale județene.
În prezent, din totalul de 111 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Dolj, trei sunt cadastrate în proporție de sută la sută (Drănic, Mischii, Goicea), iar în alte 106 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.
Județul Dolj este pe primul loc pe țară la cadastru în 2019. Autoritățile doljene au înțeles importanța realizării cadastrului general atât pentru cetățeni, cât și pentru dezvoltarea acestei zone. Doar anul acesta vor fi contractate lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în valoare de peste 14 milioane de lei pentru 97 de localități din DOLJ. Sperăm să înceapă cât mai curând lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în cele 31 de comune din județul Dolj aflate pe lista celor 660 de UAT-uri din mediul rural din toate județele țării, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Guvernul României și-a asumat cadastrarea imobilelor cu destinația locuințe în proporție de cel puțin 80% până în anul 2020, astăzi am depășit cifra propusă în programul de guvernare, având 85%. În ceea ce privește terenurile agricole, noi sperăm ca până la sfârșitul anului 2020 să reușim să cadastrăm toată suprafața de 9, 5 milioane de hectare. Este un zvon că din 2020 nu s-ar mai primi subvenții dacă nu au cadastru. Din fericire pentru noi este doar un zvon. Avem o adresă de la Comisia Europeană în care ni se spune că încă nu este cazul să ne îngrijorăm,”
a afirmat Radu Codruț Ștefănescu.
La rândul său directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu a explicat că în prima etapă a PNCCF au fost incluse patru UAT-uri: Brădești, Coțofenii din Dos, Goicea și Pielești. În comuna Goicea, lucrările de cadastru general au fost finalizate la începutul acestui an, iar pentru comuna Coțofenii din Dos sunt finalizate în procent de 98%:
Totodată, o dorință a tuturor oltenilor, dar și a tuturor românilor, este realizarea Drumului Expres Craiova-Pitești, pentru care instituția noastră a fost prima care a eliberat avizul tehnic în termen de 24 ore.”
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.
Cadastrarea este un semn al civilizației.
Cred că trebuie să înțelegem ce înseamnă cadastrarea gratuită și ce ar fi însemnat ca toți cetățenii din România să fi făcut cadastrarea din banii lor. Am avut situații în acești 30 de ani de foarte multe conflicte, certuri între frați, luptă pentru un metru de pământ mai la stânga sau unul mai la dreapta. Să sperăm că în doi, trei ani se încheie și intrăm și noi în rândul țărilor civilizate. Cred că este un lucru extraordinar ce se întâmplă, vreau să îi felicit pe cei din județul Dolj pentru că ne fac să fim mândri. Ne bucurăm să fim pe locul întâi la cadastrare, urmează și alte domenii în care ne dorim să fim pe locul întâi. Doljul, Oltenia au reprezentat o prioritate pentru guvern și de câte ori am avut solicitări din această zonă, am avut deschidere. Este foarte important ca autoritatea județeană să lucreze foarte bine cu primarii, să păstrăm linia aceasta de a ne afla în față”.
Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a felicitat autoritățile locale, județene, dar și pe reprezentanții OCPI Dolj pentru implicare.
Ați ajuns să aveți 100.000 de imobile înregistrate. Vreau să vă spun că drumul expres Craiova-Pitești nu putea și nu poate să se facă așa cum ne dorim dacă nu aveam rezolvată problema cadastrului. Știți foarte bine câtă patimă a născut după 1990 această problemă a pământului. Peste un milion de procese am avut în România. Nu pot decât să mă bucur că Doljul după ce anul trecut a ratat în luna decembrie primul loc și s-a clasat pe locul doi la nivel național, în acest an este pe primul loc din acest punct de vedere. Felicit pe cei 25 de primari care și-au dat tot concursul și au colaborat cu noi astfel încât astăzi să discutăm de peste 25.000 de cetățeni să beneficieze gratuit de cadastru”.
Adauga comentariu