SMART Craiova

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, prezent la Craiova: Încep lucrările la Carol I, Opera Română și ansamblul rezidențial de pe strada Caracal

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, se află astăzi la Craiova. Însoțit de senatori, deputați, dar și oficialități locale, ministrul dezvoltării a vizitat Colegiul Național ”Carol I”, după care cartierul de locuințe de pe Caracal (cartierul chinezesc).

Craiova va intra într-un amplu proces de modernizare. Asta a promis astăzi ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Am ținut foarte mult să fie Claudiu Manda lângă mine, știu cât de mult a insistat ca acest simbol al Băniei, Colegiul Carol I, dar și Opera Română, să fie cuprinse în programul de guvernare pentru reabilitare, așa cum merită a doua instituție de învățământ din Țara Românească în limba română. Sunt astăzi aici tocmai pentru a-i susține pe colegii mei din Dolj. În 12 martie, a venit o solicitare către CNI pentru ca și corpul neprins în contract să fie reabilitat. În două săptămâni ne-am organizat și am trimis colegii de la CNI cărora le-am cerut un lucru foarte simplu: Colegiul Carol să fie reabilitat în întregime. Astăzi, vorbim de o valoare a investiției de 83 milioane de lei, dar după ce se va actualiza studiul și cu celălalt corp vom avea o valoare exactă și mă voi asigura ca toată suma va fi pusă la dispoziție pentru ca acest colegiu să fie reabilitat în întregime. Am dat termen celor de la CNI ca până la sfârșitul lunii, proiectul să fie gata, astfel să urmeze licitația și contractarea lucrărilor: proiectarea plus execuția. Este o lucrare destul de complicată pentru că atunci când se lucra la Operă, s-a observat că se afectează și corpul celălalt și am zis că nu facem o lucrare pe jumătate, luăm totul la pachet. Acest proiect, colegiu și operă, va fi finalizat pentru că Bănia merită acest lucru”,

a spus Vasile-Daniel Suciu.

Potrivit reprezentanților ministerului dezvoltării, dar și al oficialităților locale, valoarea care va fi alocată Colegiului Carol I și Operei Române depășește suma alocată pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța. Clădirea craioveană se află într-o stare de degradare avansată, fapt ce presupune investiții foarte mari.

Următorul popas al ministrului prezent la Craiova a fost la cartierul de locuințe de pe strada Caracal. Lucrările la blocurile din ansamblul rezidențial vor începe până la sfârșitul acestui an.

Acum două zile, la Craiova, a venit directorul adjunct de la ANL căruia i-am cerut ca în maximum două săptămâni proiectul să fie reactualizat și să ajungă urgent la ANL. Vom merge pe procedură simplificată de achiziție, asta înseamnă ca primul bloc, cel cu zece etaje, să intre în lucru. Vreau să o felicit pe Lia Olguța Vasilescu că a avut la timpul respectiv această idee, din păcate nu este gata pentru că s-au întâmplat lucruri care nu au ținut de domnia sa. Nu pot decât să mă bucur, nu pot să dau un termen exact, însă cred că până la sfârșitul acestui an, vor fi demarate lucrările. Știți foarte bine că prin acest proiect, prima tranșă de apartamente urma să fie alocată celor de la MAPN, vom discuta cu cei de la Armată, deoarece nu cred că toate cele 109 apartamente vor fi solicitate de militari. Restul va fi alocat tuturor tinerilor care vor să locuiască aici. Este o zonă minunată, lângă Parcul Nicolae Romanescu. Atunci când Armata ne-a dat terenul, ne-am angajat că 250 de locuințe vor fi către militari”,

a completat Suciu.

Prezentă la Craiova, Lia Olguța Vasilescu a explicat problemele întâmpinate la acest proiect rezidențial:

I-am spus și domnului ministru că este singura promisiune pe care am făcut-o în campania electorală pe acre nu am reușit să o onorez până la finalul mandatului. Am început mai multe proiecte care se continuă acum, dar din păcate aici a fost un parteneriat la nivel guvernamental între România și China, ca firme din China să construiască acest cartier de 1800 de locuințe. Toate blocurile sunt ridicate din pământ, apoi firma respectivă a dat faliment. Cert este că municipalitatea craioveană a rămas după acel contract cu opt milioane și jumătate în visterie putem spune, contravaloarea acestor construcții ridicate unele până la nivelul șase, la altele nu a început construcția efectivă pe etaje. L-am rugat pe domnul ministru să ne ajute să înaintăm cu acest proiect, să îl finalizăm cât mai repede. Vestea bună este că reactualizarea va avea loc în două săptămâni, apoi urmează procedurile de licitație”.

Vizita ministrul dezvoltării regionale și administrației publice continuă în Craiova pe parcursul zilei, următoarea instituție la care va merge este Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj, pentru a preda primarilor din 25 de comune peste 28.000 de cărţi funciare.

Înregistrarea sistematică s-a realizat prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite