SMART Craiova

Viața ca un mousse de ciocolată. Fără zahăr, fără gluten. Vegan Box Craiova

Mousse de ciocolata, brioșe, tort de portocale. Fără gluten, lactoză, fără proteină animală. Prăjituri raw-vegan. Este noul trend în România, iar de ceva timp și în Craiova. Argentina Chelu este craioveanca care se încăpățânează să creadă că poate convinge cât mai mulți oameni să renunțe la prăjiturile clasice măcar pentru o zi pe săptămână pentru aceste dulciuri speciale preparate de ea. Nimic procesat. Nimic gatit. Doar alimente în stare pură: fructe, semințe, nuci.

Vegan Box Craiova. Micul laborator în care se prepară dulciuri. Cu multă migală, răbdare, atenție, dragoste pentru gătit.

Alimentaţia raw vegan sau crudă (rawfood în engleză, n.r.) reprezintă toate alimentele care se pot consuma în starea lor naturală. Mai exact nefierte sau procesate termic. În unele cazuri este nevoie de o deshidratare care se face la mai puțin de 42º C pentru ca nutrienții – vitaminele, mineralele și enzimele să nu fie distruse prin procesul de gătire. În categoria alimentelor raw vegan putem include: fructe, legume, rădăcini, nuci, semințe, alge marine, germinate, fermentate sau deshidratate.

Aceste minunății pe care le prepar la Vegan Box Craiova le includ la categoria de dulciuri sănătoase. Sunt un pic diferite de torturi și prăjituri, sunt în general niște mixuri din semințe, diverse nuci, caju, migdale… Ca unt folosim untul de cocos și pe cel de cacao bio, ca îndulcitor folosim sirop de agave bio, apoi depinde spre ce tentă vrem să ne îndreptăm: fructe de pădure, ciocolată, portocală, lămâie. Avem o gamă largă care să satisfacă toate gusturile. Scopul a ceea ce prepar eu este acela de a determina cât mai mulți oameni să introducă un procent cât mai mare de crud în dieta zilnică. Cel mai greu însă este să îi fac să accepte să iasă din zona de confort și să încerce altceva”,

a spus tânăra.

Dulciurile create de Argentina sunt ideale și pentru persoanele care țin post. Toate produsele au ingrediente de post de cea mai buna calitate: nuci, migdale, caju, cocos, fructe deshidratate (caise, merișoare, curmale), cacao bio, vanilie naturala, fulgi ovăz bio, semințe.

Totul este extrem de bine calculat în bucătăria raw-vegană. Totul se cântărește, nimic nu se face după ochi. Rețetele sunt fie învățate de craioveancă la diverse cursuri, fie sunt propriile ei rețete, din încercările pe care le-a făcut de-a lungul timpului.

Totul a pornit de la pasiunea pentru mâncarea sănătoasă, pentru hrana bio. Acum zece ani, împreună cu soțul meu, ne-am făcut o fermă de legume și fructe bio. Din surplusul de căpșuni am început să facem gemuri fără zahăr, apoi sucuri presate la rece. Acel colț de rai l-am numit ”Grădina de la țară”. Așa a devenit cunoscut celor dornici să consume legume și fructe bio. De grădină se ocupă soțul meu. Iar astăzi, o parte din produse necesare laboratorului meu Vegan Box le luăm de acolo. Spanac, pătrunjel, căpșuni luăm din grădina noastră. Din surplusul de roșii facem pastă de tomate, bulion. Pentru sucuri folosim, în special pătrunjel și spanac de la fermă. Mergem în paralel și cu sucurile presate la rece și cu dulciurile mele speciale. Micul nostru atelier Vegan Box este unul de producție alimente dietetice. În general, încercăm să facem produse pentru diabetici, pentru persoane cu intoleranță la lactoză, la proteină animală, la proteină din ou”,

a completat Argentina Chelu.

Pentru Craiova, o astfel de afacere este oarecum nouă. Este în sprijinul celor care aleg ca la masa de prânz aleg să își comande ceva ”light” sau care decid să urmeze o cură de ”detox” și să consume un suc din pătrunjel și spanac, sau să aleagă un desert din semințe, fructe, fără zahăr:

Sucurile de exemplu din spanac și pătrunjel le prepar de cinci ani. Rețetele le-am tot schimbat de la an la an, le-am tot adaptat. Presarea la rece presupune zdrobirea fructelor și legumelor și frunzelor. Spre deosebire de vechea metodă prin centrifugare, când lamele tăiau și încălzeau sucul, acum prin presare nu încălzește deloc sucul. Se pierd foarte puține vitamine. Și din pulpă trece destul de mult în suc, sucul rămâne foarte dens”.

Argentina este inginer la bază, a urmat cursuri de tehnician nutriționist, iar pentru a învăța tehnicile de bază în bucătăria raw-vegană, craioveanca s-a școlit cu cei mai buni bucătari în acest domeniu. A făcut cursuri cu Gabriela Oltean care are are cofetărie în Brașov cu un astfel de profil. Instruită în America, cu cursuri de perfecționare la Londra, de la ea a învățat tot ce înseamnă baza în bucătăria raw vegană și în nutriție.
Dincolo de pasiune este nevoie de foarte multă răbdare în prepararea acestor minunății de dulciuri. În plus, materialele folosite nu pot fi ținute foarte mult, produsele trebuie consumate.

Și este vorba de produse foarte scumpe. Totul este realizat din mâinile mele. Este extrem de solicitant, dar atât de multe satisfacții îți oferă. Oferta mea pentru craioveni este formată din mixurile de prăjituri pe care le livrăm vinerea, mixuri de 300 de grame și 500 de grame. Sau putem prepara atât cât are omul nevoie. Mergem pe comenzi. Singurul punct de livrare în prezent unde avem trei produse este la centrul de fitness Gorilla Gym. Brioșa, un mix de trufe și un baton proteic. Genul acesta de dulciuri rezistă la congelator trei luni, iar la frigider șapte-zece zile, iar sucurile mult mai puțin. Sunt foarte mulți oameni care țin la sănătatea lor, la silueta lor. Țin să cred că aceste produse sunt alese de oamenii care citesc etichetele. Fiindcă noi nu avem niciun produs chimic în compoziție, nu folosim zahăr, folosim fructe deshidratate, nu confiate”,

a explicat Argentina.

În general, genul acesta de desert este fără coacere, are un amestec de bază de nuci și fructe deshidratate și partea mai cremoasă, poate fi făcută din caju, din ulei de cocos, cremă de cocos, unt de cacao, diverse fructe proaspete.

Untul de cacao este baza de ciocolată. Calorii sunt și în migdale, însă, în primul rând nu au același indice glicemic, fructele deshidratate într-adevăr au carbohidrați, dar se eliberează lent în sânge nu este deloc același lucru ca atunci când consumi un produs cu zahăr, ouă, grăsimi. Cel mai mare succes îl au mousse-ul de ciocolată și tortul de portocale. Dar și cel de zmeură. În ce privește prețul, cred că îl avem cel mai mic din țară. Fiind un atelier mic, fără un punct de vânzare stradal care să ne impună o chirie foarte mare, am reușit să păstrăm un preț mic pentru genul acesta de produse. Încercăm să ne extindem, dar deocamdată este greu. Craiovenii nu cunosc genul acesta de produse”,

a completat craioveanca.

Pe lângă dulciurile pe care le puteți comanda la Vegan Box, Argentina și soțul ei prepară seturi pentru detoxifiere compuse din sucuri presate la rece, smoothie-uri, batoane proteice. Pe care le prepară și le livrează imediat. Recomandă curele detox doar persoanelor care au o alimentație calculată, nu celor au o alimentație dezorganizată, cu consum mare de calorii. Pentru că știe că aceștia nu vor avea rezultate și nici nu ar rezista să țină astfel de cure.

În perioada imediat următoare, la Vegan Box Craiova veți putea găsi preparatele pe bază de căpșuni, primele care vor apărea la fermă. Și se muncește intens pentru oferta pentru Florii și Paște, platourile de dulciuri și sucurile de la Grădina de la Țară.

Ca orice afacere nouă merge greu, dar când există pasiune există și dorință nu poți renunța. Argentina nu face doar preparate sănătoase, încearcă, pe cât posibil, să facă și educație despre alimentația sănătoasă.

Până și soțul meu a fost șocat când i-am spus de ideea mea de a prepara astfel de produse, a zis că nu în orașul nostru… Dar, pe undeva mă înțelege pentru că nici el nu renunță la legumele bio. Este o muncă frumoasă, însă grea, care necesită multă migală și atenție. Chiar dacă e zăpadă afară, avem de lucru. Copiii mănâncă astfel de produse sănătoase, cu adolescenții e mai greu să îi determinăm să încerce. Avem și cazuri când părinții consumă, copiii nu, sunt și alte situații când părinții cumpără pentru copii. Primul meu client pe sucuri a rămas și după cinci ani clientul meu la Vegan Box. Sunt clienți fideli care odată ce încearcă aceste produse sănătoase, se îndrăgostesc de gustul acesta special”,

a mai spus Argentina Chelu.

Cei care doriți să încercați din minunățiile preparate de Argentina o puteți contacta la numărul de telefon 0763251079 sau pe facebook @Vegan Box Craiova.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite