Șase artiști în arta lemnului, sculptori din regiunile importante ale țării au creat în această săptămână, la Craiova, șase lucrări, bănci inedite dedicate copiilor ilustrând imagini cu eroi și personaje celebre din basme, dar și din desenele animate. Toți sunt specialiști în ceea ce fac, cei mai mulți dintre ei au avut colaborări în străinătate pentru realizarea mobilierului și echipamentelor din locuri de joacă.
Gabriel Rizea – Dolj, Viorel Rădăcină – Brașov, Ioan Ungur – Mureș, Adrian Voican – Vâlcea, Fănică Bălan – Neamț, Gabriel Pătrașc – Ilfov sunt cei șase artiști care timp de o săptămână au transformat Parcul Tineretului în rezidență culturală. O săptămână de muncă, o săptămână plină de inspirație, în urma căreia rămân opere reușite din mâna unor adulți care nu au uitat că basmul și desenul animat aduc zâmbet și bucurie.
Craiova este un oraș minunat. Am avut șansa să fiu aici pentru a doua oară în cadrul acestui festival. Este o încântare să revin de fiecare dată! Plăcerea este cu atât mai mare, cu cât munca noastră este dedicată copiilor. Lucrările sunt foarte frumoase, iar reacțiile copiilor sunt minunate!Când vezi că se bucură din tot sufletul, ai o satisfacție enormă pentru toată munca depusă. Am bucuria să am proprii copii care vin de fiecare dată la mine cu material de studiu, copiii îmi aduc cărțile lor de povești și mă ajută să îmi găsesc inspirația de fiecare dată”,
a spus Viorel Rădăcină.
Gabriel Pătrașc a fost în această săptămână pentru prima dată în Craiova. Pleacă însă acasă cu un sentiment plăcut, cu o impresie minunată despre tot ce oferă Bănia:
Au ieșit lucrări minunate, peste așteptări pentru noi. Șederea în Craiova a fost foarte frumoasă, pentru mine este prima dată când vin aici și am fost extrem de surprins plăcut de frumusețea orașului. Am lucrat intens, este o bucurie să văd ce a ieșit și voi reveni de fiecare dată cu drag și onoare la Craiova”.
Ioan Ungur a participat și în prima ediție a festivalului din Craiova. Are o experiență vastă în arta lemnului recunoscută atât în țară, cât și pe plan internațional.
A fost o săptămână extraordinară. Am realizat ceea ce am dorit, am venit hotărâți de acasă să realizăm ceva deosebit pentru copii. Este magnific să realizezi ceva pentru un copil, lucrezi cu atât de multă bucurie când știi pentru cine muncești. Am lucrat și pentru străini locuri de joacă, în special în Germania, am experiență în personaje de acest gen. Anul trecut am făcut Motanul Încălțat, acum Scufița Roșie și Lupul. Plec împăcat că am realizat ceea ce mi-am propus și împăcat că de aceste lucrări se vor bucura copiii din România, din orașul dumneavoastră. Sper ca publicul craiovean să se bucure de aceste minunății!”,
a spus Ioan Ungur.
Gabriel Rizea este cel care își propunea încă de acum un an ca 2019 să fie dedicat copiilor. Și inițiatorul acestui proiect:
A fost o săptămână în care șase oameni au dat în mintea copiilor și s-au bucurat ca niște copii de tot ce au realizat. Avem și o vorbă că sculpturile seamănă cu autorii. Așa este, au luat ceva din trăsăturile noastre. Eu sunt Gepeto… Toate sunt pline de veselie, toți ne-am distrat, am lucrat cu drag pentru copii. Am citit povești și ne-am bucurat! Ne bucurăm că noi dăm startul lucrărilor care vor ajunge în Parcul Hanul Doctorului, parcul ce va fi transformat într-un parc al copiilor! Nu o să mă opresc aici!”.
Povestea sculptorului craiovean, Gabi Rizea, o puteți citi aici:
Adauga comentariu