Contractul de finanțare pentru proiectul de aducțiune a firului II Izvarna, prin care craiovenii vor beneficia de apă curată de izvor, a fost semnat, astăzi, la Craiova. Prin proiect urmează să fie alimentate cu apă de Isvarna șapte localități din Dolj și nouă din județul Gorj. Aducțiunea Isvarna II are o valoare de 125 de milioane de euro și mai presupune reabilitarea conductei de aducțiune de 27,4 kilometri, extinderea ei cu 96,4 kilometri și amenajarea incintei de captare Isvarna și o stație nouă de hipoclorit.
Este un moment istoric, asistăm astăzi la primul proiect regional, pentru că este un proiect care se întinde pe raza a două județe, un proiect la care se lucrează de foarte mulți ani. Iată, astăzi a sosit momentul în care să poată fi semnat și pus în operă”
a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Proiectul de aducțiune a firului II Isvarna face parte din Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Dolj în perioada 2014-2020, care are o valoare totală de peste 440 de milioane de euro. În proiect sunt incluse 22 de unități administrativ-teritoriale, circa 60% din populația proiectului urmând să beneficieze de investiție. La nivelul municipiului Craiova, investiția totală se ridică la peste 220 de milioane de euro.
Sursa de apă va fi una de izvor, nu multe zone din țară se pot lăuda cu o sursă atât de importantă, curată, ceea ce înseamnă foarte mult. Este un lucru extrem de important și creșterea calității vieții populației din județ, având în vedere că peste jumătate dintre locuitori vor beneficia de acest proiect”
a menționat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Vorbește lumea că nu atragem fonduri europene sau că nu avem investiții. Astăzi se semnează un proiect de 445 de milioane de euro care deservește județul Dolj. Este unul dintre cele mai mari proiecte și putem să spunem că aproape jumătate de miliard de euro intră în județul Dolj. E clar că avem în conntinuare nevoie de bani europeni, e clar că trebuie să accesăm în continuare fonduri europene, însă spun ce spuneam și la început: trebuie simplificate procedurile. Oamenii nu mai au răbdare să le spui astăzi că ne apucăm de un proiect și să le spui abia peste 5-6-7 ani că s-a implementat un proiect. Dar, să ne bucurăm de acest moment, să îi mulțumim domnului Teodorovici că este astăzi aici, că semnăm astăzi această finanțare și să le urăm succes celor care trebuie să implementeze acest proiect, iar locuitorii județului Dolj, ai Craiovei și ai comunelor menționate să se bucure de această investiție”
a declarat și senatorul Claudiu Manda, candidat PSD pentru alegerile europarlamentare.
Pentru mine este o zi importantă, pentru că este al treilea proiect de suflet care începe să prină contur, după stadionul din Craiova și spitalul municipal, iată că acum vorbim despre cea mai importantă investiție care se face în Craiova în ultimii 60 de ani. Este una așteptată tot de 60 de ani, pentru că de atunci doresc cetățenii să bea apă plată de izvor. Acest proiect s-a conturat în anul 2013. Aș fi vrut să semnez acest proiect mai demult, din păcate a durat ireal, ireal de mult”
a explicat Lia Olguța Vasilescu, inițiator al proiectului.
Nu aș atinge numai latura de apă plată la robinet, dar și cealaltă componentă importantă, restul de străzi care nu au canalizare la această oră în Craiova. Mergem să asfaltăm în mare forță, asfaltăm și ajungem în zone în care nu putem asfalta pentru că nu există canalizare. Încă o dată, mii de mulțumiri și felicitări, în același timp”
a spus primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.
Localitățile din Dolj care vor alimentate prin firul II Isvarna sunt municipiul Craiova, comunele Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și orașul Filiași. În Gorj, localitățile ce vor primi apă de Isvarna prin aducțiunea II sunt orașul Rovinari, comunele Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana, Țânțăreni și Bâlteni.
Adauga comentariu