SMART Craiova

Din pasiune pentru frumos: Paula Ratulescu. Despre pictură, arhitectură și design interior

Frumusețe, stil, rafinament. Înzestrată cu acea energie pozitivă de care avem atât de multă nevoie. Și pasiune pentru frumos. Paula Ratulescu. Incanto Art. Arhitectură, design interior, recunoscută însă și pentru machiajul profesional ce transformă chipuri, scoațând în evidență trăsăturile cele mai frumoase ale unei femei. Ea este dovadă clară că atunci când pui suflet în ceea ce faci, reușești, te dezvolți, faci carieră.

Întoarsă recent de la Milano, de la Milan Design Week, punctul zero al artei și al designului, locul în care au loc sute de expoziții și evenimente, Paula Ratulescu a adus craiovenilor cele mai recente creații și inovații într-o varietate de discipline, incluzând arhitectură interioară, producția de manufacturi și design.

Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!”

este citatul care i se potrivește perfect Paulei Ratulescu și pe care îl recomandă tuturor atunci când nu știu ce drum profesional să aleagă.

Povestea sa de succes este una frumoasă, povestea tânărului mânat de pasiune

Este o poveste foarte frumoasă și motivantă cred eu și pentru alte persoane. Pot să spun că sunt un exemplu viu că se poate chiar dacă nu ai anumite posibilități. Eu îmi doream foarte tare să urmez facultatea de arhitectură, dar nu am avut posibilitatea. Provin dintr-o familie modestă, dintr-o familie cu patru copii. Am terminat liceul în domeniul design industrial, cum era pe atunci. Pictam de copil, din clasa a III-a. Câștigasem un concurs și le-am spus atunci părinților că eu trebuie să merg la desen pentru că așa mi-a spus profesorul de desen. O minciună nevinovată a unui copil ce visa să picteze… M-au înscris atunci la Palatul Copiilor unde mergeam în fiecare week-end și pictam ore întregi. Mi-amintesc că mă duceam cu tramvaiul, cu trusa mea de pensule în ghiozdan și pictam peisaje. Aveam un profesor pictor care mergea pe această linie. Oarecum îl copiam. Mi-a influențat parcursul foarte mult. Domnul profesor Valeriu Vieru. Am mers așa până în timpul liceului. La liceu am mers tot pe profil de design, și mi-a plăcut foarte tare”,

a povestit Paula.

A muncit imediat după terminarea școlii. A început inițial într-un centru comercial, locul unde și-a câștigat prieteni noi și a luat contact cu foarte multă lume. După, a încercat o mică afacere, a avut un magazin de haine. A venit apoi momentul să încerce cu totul altceva. A luat atunci ziarul și a început să-și caute de lucru:

Și cum se spune că orice șut reprezintă un pas înainte, așa a fost și în cazul meu. Am găsit un anunț: angajez proiectant, desenator. Am simțit că trebuie să merg la acel interviu, știam că iubesc să desenez și simțeam că este ceea ce doream să fac. Am mers un pic inconștientă la acel interviu, fără să mă gândesc prea mult. Știam că mie îmi place latura aceasta. La interviu chiar m-a întrebat domnul inginer cu care am rămas foarte bună prietenă și cu care mă consult și acum foarte mult, dacă am terminat arhitectura, dacă știu să lucrez în anumite programe. I-am răspuns sincer că nu știu, dar îmi doresc enorm să învăț. I-am spus atunci că eu desenez, că am terminat o școală de design, și atunci unii dintre domnii arhitecți prezenți m-au întrebat ce știu să desenez. Mi-au dat la dispoziție 10 minute să reproduc unul dintre desenele pe care le aveau pe perete. Au rămas impresionați de ce am făcut, prinsesem punctele esențiale ale planului. Privind în urmă cred că am fost omul potrivit la timpul potrivit”.

I s-a oferit atunci o șansă, o șansă neașteptată să învețe. Și nu oriunde, ci chiar într-un birou de arhitectură. Asta se întâmpla în urmă cu 15 ani… Cu multă răbdare și dăruire, dorință de a învăța, a intrat în ritmul acestei vieți frumoase a arhitecturii și designului. A învățat programele și astfel de la stadiu de desenat a învățat ce înseamnă proiectarea, designul.

15 ani frumoși, 15 ani în care a învățat permanent, s-a perfecționat, a încercat să își depășească limitele. A lucrat foarte mulți ani alături de o echipă extraordinară de de la care a învățat enorm. După care, firma a intrat în insolvență. S-a mutat atunci la un alt birou de arhitectură. Un nou moment în care a fost nevoită să pășească pe un nou drum, de data aceasta un drum cu o bază puternică.

Eram pe picioarele mele financiar. Cred că norocul meu a fost că am transmis încredere, poate că am avut foarte multe cunoștințe, nici eu nu știu…Și foarte multă dăruire fără de care consider că nu poți reuși. Indiferent de domeniu. Încet, fără să-mi propun, lucrurile s-au legat frumos. Am ajuns la un moment dat în punctul în care să fiu căutată de foarte mulți arhitecți din oraș. Cineva m-a sfătuit atunci că pot încerca să lucrez singură. Mi-am căutat atunci un spațiu. Mie îmi mergea foarte bine, le legam foarte bine, aveam la un moment serviciu la un birou de arhitectură, făceam machiaje profesionale în week-end, plus că mai lucram câte un proiect acasă. Și așa am pornit la drum”,

a spus designerul.

În lumea aceasta minunată a designului interior, a proiectărilor trebuie să fii la curent cu tendințele internaționale.

Citește mult, se perfecționează, călătorește. A urmat numeroase cursuri de specializare de-a lungul anilor, a învățat programe noi pentru că și-a dorit să treacă permanent la următorul nivel. Evoluția se vede cu fiecare an în această lume minunată a designului, arhitectura și designul sunt în continuă evoluție. A participat la conferințe, a acceptat toate invitațiile primite din partea furnizorilor cu care colaborează. A avut astfel șansa să cunoască de la materie primă la produsul finit pentru ca la rândul ei să știe ce să recomande clienților oferindu-le toate informațiile necesare raportate la calitate/preț.

Iubește Craiova, dar mai presus de orice respectă oamenii acestui loc. Ei sunt cei care i-au dat șansa să se dezvolte, care își dau casa pe mâna ei pentru a o transforma într-un loc de vis. Pentru a le aduce sentimentul că se simt ”acasă”, într-un spațiu frumos, cald.

Craiovenii sunt foarte frumoși. Sunt surprinsă plăcut de tot ce se întâmplă în orașul nostru. Din tot sufletul simt asta…La început făceam doar arhitectură, foarte rar se cerea design interior, și atunci îmi acordau mie o șansă. Dar nu erau prea multe cerințe. Acum oamenii fac diferența dintre ce înseamnă amenajarea unui spațiu de către un designer. La finalul lucrărilor poți să vezi ce înseamnă casa unei persoane amenajată de un specialist. Noi oferim inițial niște imagini foto-realiste cu spațiul pe care clientul vrea să îl amenajeze, plecând de la dorințele și nevoile acestuia. Știm exact cât mobilier este nevoie, ce spații trebuie completate”.

A primit provocări și pentru proiectarea unor blocuri din Craiova. Ultimul la care și-a adus aportul este în fază de construcție. Beneficiarul este tânăr, iar bucuria cea mai mare a Paulei a fost să descopere că acesta vrea să valorifice fiecare centimetru.

Sfatul său pentru toți oamenii care doresc să-și construiască o casă sau intenționează să-și cumpere un apartament este să apeleze la un specialist în domeniu. Un arhitect și un designer pot oferi o imagine a acelui loc, transformându-l în unul util, funcțional, armonizându-l și personalizându-l cu stiluri diverse și modalități de transpunere și reinterpretare a acestora, plecând de la cel clasic, modern, urban, industrial, minimalist și până la cel baroc, imperial. Așa cum visează omul, așa cum a văzut poate doar în reviste. La care, apoi fiecare își adaugă nota personală fără de care spațiul nu le poate aparține sufletește.

Acum tendințele sunt oarecum un mix de tendințe. Ultima mea vizită a fost la săptămâna de la Milano și pot să spun că se poartă culorile vibrante, impunătoare, cu personalitate. Accente metalice foarte mult, arămiu, auriu, sticlă foarte mult, compozit. Piese ce aduc luminozitate. Se pune foarte mult accent pe lumină. Și noi propunem foarte mult luminile. Casele care pun amprenta mea vreau să transmită acel mesaj de bine ai venit acasă, de căldură. Și dintr-o baie de bloc se poate face un colț minunat. O poți transforma în una primitoare, luxoasă. Merg foarte mult pe tonuri calde, neutre și este o pornire de a nu-i încărca omului și a-i omorî spațiul. Dacă este o persoană energică, excentrică atunci îndrăznim cu mai mult. Contează foarte mult spațiul cu care te conectezi. Trebuie să simți să spui: da, aici este acasă la mine, în care mă simt cel mai bine!”,

a spus Paula Ratulescu.

Ea nu răspunde doar nevoilor celor care pornesc acum la drum, îi poate ajuta și pe cei care au deja spațiul lor amenajat pentru care au nevoie de părerea unui specialist pentru redecorare. Proiectul poate așadar porni de la zero sau poate include elemente deja existente în spațiul respectiv, de la cele arhitecturale, la finisaje sau anumite obiecte de mobilier pe care proprietarul dorește să le păstreze.

Până în urmă cu puțin timp a fost singură în acest drum: Incanto Art. De curând însă are alături o tânără care dorește să învețe alături de ea, impresionată de tot ceea ce Paula realizează. Microbul pentru arhitectură, design l-a insuflat și fratelui său mai mic. L-a învățat baza, iar acum l-a recomandat unui arhitect foarte bun din oraș.

Nu ar schimba nimic din tot ce a realizat:

Mi-aș dori să apelăm mai mult la servicii și împreună să construim o lume frumoasă! Românii sunt oameni talentați, foarte frumoși, cu bun gust, nu suntem cu nimic mai prejos față de occidentali. Noi avem instinctul de a avea cuibul nostru, casa noastră, lucrurile noastre, străinii preferă să închirieze. Și atunci intervenim noi. Pașii sunt simplii după ce avem ok-ul clientului. Le prezint apoi de unde pot să își achiziționeze sau merg și îi îndrum pentru a cumpăra cele necesare amenajării. Am câțiva furnizori cu care colaborez cu ajutorul cărora le prezint de la mobilier, la parchet, la decorațiuni. Comandăm foarte mult online, dar rolul nostru, al specialiștilor este și de implementare, supraveghere. Dau un termen cam de două, trei luni clienților depinde de momentul în care pleacă proiectul de la noi. Dacă plecăm mai întâi cu parte electrică, până la finisaje”.

Își dorește foarte mult să se reapuce de pictură. Să călătorească, să se dezvolte, să-și aducă aportul pentru a face în continuare oameni fericiți. Fericirea lor este și fericirea ei și împlinirea de care are nevoie.

Sunt onorată că fac parte din această lume frumoasă, cu oameni deosebiți, oameni deștepți, fără răutăți, invidii. Ne invităm la fel de fel de evenimente. Vom pleca la mare la o altă conferință, apoi la București urmează evenimentul Cuib, cu conferințe tematice și la care vor fi prezentate cele mai fresh trenduri și cele mai eficiente soluții pe care le putem aplica în activitatea noastră profesională. Speakerii evenimentului se numără printre cei mai buni designeri și arhitecți din România și din străinătate! Ca și arhitecți, avem datoria de a transforma speranțele si visele oamenilor. Dar dacă visele nu sunt acolo, sunt foarte puține lucruri care mai rămân de făcut. Cred cu adevărat că, orice spațiu, cu un design bun, indiferent de starea lui, are potențialul de a crea un sentiment de liniște, mulțumire și bucurie”.

Designul de interior este modul creativ în care este compartimentat, utilat și decorat un spațiu interior. Designerii de interior folosesc materiale, texturi și culori, în baza unor reguli și principii de design, pentru a crea spații care sunt confortabile și plăcute, în aceeași măsură.

Paula Ratulescu are biroul în Clădirea MALMO, Bld. Știrbei Vodă, Nr. 30, telefon 0740 334 266.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite