SMART Craiova

Mii de craioveni, la Festivalul Medieval. Bănia îl sărbătorește pe Banul Craiovei

De șapte ani, Craiova devine cetate medievală. Pagini de istorie sunt retrăite de cavaleri și domnițe acompaniați de instrumentiști, jongleuri și animatori. Figura impunătoare a lui Mihai Viteazul veghează de sus și orașul se animă. Cetatea Banilor.


Festivalul a debutat așa cum era firesc la „Monumentul domnitorului Mihai Viteazul”, unde a avut loc un ceremonial militar.


Facem un arc peste timp și, în zi de mai, ne reîntoarcem la atmosfera din timpul marelui domnitor Mihai Viteazul. Îl omagiem astăzi pe voievodul care a transformat Cetatea Băniei într-unul din cele mai înfloritoare orașe, al doilea centru politic și militar al Țării Românești.
Mă văzui constrîns a mă retrage de-a lungul munţilor Ţării Româneşti, la Craiova”, spunea Mihai Viteazu în scrisoarea trimisă împăratului Rudolf. Aici şi-a refăcut strategia de luptă, iar cu oștenii Craiovei și-a constituit nucleul dur al armatelor sale. Vitejia soldaților Băniei s-a făcut recunoscută în anul 1599, când voievodul Mihai Viteazul trimitea 15.000 de oșteni din Oltenia și Craiova împotriva năvălirii turcești. Oștenii noștri le-au venit de hac turcilor, cărora le-au sechestrat steagurile iar pe otomani i-a aruncat peste Dunăre”,

a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

O parte din această atmosferă plină de viață din timpurile lui Mihai Viteazul este practic recreată în aceste două zile de meșteri și artiști veniți din toată țara la Craiova pentru acest festival. Toți cei prezenți au putut vedea cum erau create zalele, cum se întrețineau și se reparau uniformele, cum se confecționau bijuteriile.
Nu au lipsit nici cele mai frumoase costume medievale prezentate așa cum deja ne-am obișnuit într-o paradă pe străzile Craiovei.


Festivalul Mihai Viteazul continuă și duminică, 19 mai 2019, cu ateliere de creație (handmade); expoziţii de arme (spade, topoare de luptă, topoare de execuție, halebarde, lance, sulițe, bice de luptă, buzdugane), coregrafii și atelier de dans medieval); spectacole de dansuri şi lupte medievale, ateliere de jonglerii cu poiuri; concursuri interactive de tir cu arcul.
De la ora 22.00, craiovenii sunt invitați la un spectacol de teatru stradal ”Nu puneți dragostea la încercare” urmat de spectacol pirotehnic al trupei Fire Dream.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite