Craiova are tradiție în sport, istorie în a obține performanțe în atletism. Indiferent de condițiile în care s-au antrenat, sportivii craioveni au dovedit nu de puține ori că pot doborî recorduri naționale și chiar mondiale. Infrastructura sportivă s-a dezvoltat, avem Sală Polivalentă, stadion de fotbal, iar în scurt timp vom avea și stadion de atletism. Astăzi s-a dat startul lucrărilor din șantierul viitorului stadion de atletism. Noul constructor, Recon SA, a anunțat ca va face tot posibilul ca stadionul sa fie gata pe 1 mai 2020.
Licitaţia pentru continuarea lucrărilor la stadionul de atletism, arena din vecinătatea Complexului „Ion Oblemenco“ începută în 2015 şi abandonată în 2016, a demarat în ianuarie. Asta după ce a fost refăcut proiectul tehnic pentru ca stadionul să devină unul de categoria II IAAF (omologat de Federația Internațională de Atletism pentru competiții internaționale).
Proiectul inițial a suferit modificări, astfel stadionul de atletism va fi prevăzut cu o zonă de încălzire/warm-up pentru competițiile de atletism, o construcție P+1, de 233,2 mp, situată în imediata apropiere a zonei warm-up, pentru depozitarea materialelor sportive și pentru vestiare, dar şi noi spaţii la parter şi etajul 1, în interiorul ariei construite a celor două corpuri de gradene circulare (corp A şi D). În plus, sportivii vor avea și o sală de forţă la etajul 1, în timp ce atât la nivelul parterului, cât și la nivelul etajului 1 vor exista şi zone cu alimentație publică, grupuri sanitare şi garderobă, toate destinate publicului.
Este un moment deosebit pentru craioveni, pentru iubitorii sportului, ai atletismului în mod special. A fost ideea de a se muta pista de atletism, de pe vechiul stadion Oblemenco, într-o altă locație. Inițial a fost gândită o pistă de atletism și un teren de fotbal pentru antrenament, însă lucrările s-au derulat destul de greoi din cauza unei probleme care s-a accentuat odată cu începerea lucrărilor la stadionul de fotbal. Pânza freatică a fost afectată și a fost imposibil ca lucrările să fie continuate. În urma studiului a rezultat necesitatea introducerii a 400 de stâlpi în pământ pentru a stabiliza terenul în acea zonă. După care a venit perioada de toamnă, și lucrările au fost sistate. În septembrie 2016, o comisie s-a întrunit la fața locului din care au făcut parte reprezentanți ai Federației române de atletism, reprezentanți ai constructorului, ai primăriei, ai clubului sportiv municipal și s-au analizat lucrurile și s-a constatat că trebuie făcute remedieri masive, un nou studiu de fezabilitate”,
a spus Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.
Din momentul acela a început reproiectarea, un nou studiu de fezabilitate, s-a renunțat la terenul de fotbal. În 2018 au început procedurile pentru atribuirea execuției la acest stadion. În toată această perioadă la recomandările Federației naționale de atletism a fost preluată o consultanță de specialitate, o firmă din Germania, care pe toată perioada proiectării a asigurat consultanța de care am fost nevoie.
Pentru ca stadionul să fie acreditat pentru categoria III A și de ce nu chiar și pentru categoria a doua. Această achiziție s-a finalizat în 2019, suntem bucuroși că avem în sfârșit un constructor, că am dat drumul la această lucrare și că astăzi au început oficial lucrările la acest șantier. Valoarea proiectului este de aproximativ 45 de milioane de lei cu TVA. Pentru toată această perioadă avem un contract cu firma Spot Consulting pentru urmărirea lucrărilor pe perioada execuției. Se vor face rapoarte pe faze intermediare care vor constitui documente pentru acreditarea stadionului de către Federația Internațională de Atletism. Consultantul este cel care va da startul și care va marca si finish-ul lucrărilor”,
a spus Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.
Avem tradiție în atletism. Indiferent de condițiile vitrege în care sportivii craioveni au fost nevoiți să se antreneze, ei au obținut rezultate remarcabile atât pe plan național, cât și internațional.
Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova și președintele Asociației județene de Atletism a fost prezent astăzi alături de antrenori de la cluburile de atletism din Craiova la demararea lucrărilor oficiale.
Mai sunt puține luni până când așteptarea va lua sfârșit. Eu cred că acest constructor va termina acest proiect în termenul asumat în contract pentru acest stadion. Sunt cinci ani în care atleții craioveni au bătut drumul Craiova -Pitești și s-au antrenat pe o pistă gândită în Grădina Botanică, unde trebuia să se pregătească printre părinți cu cărucioare și printre oameni veniți la plimbare. În ciuda tuturor acestor condiții, rezultatele cluburilor din Craiova au fost de excepție, avem titluri naționale, participări la campionate europene și mondiale în acești cinci ani. Atletismul este sportul care de-a lungul timpului ne-a dat cea mai mare satisfacție. Sunt foarte bucuros că s-au găsit resursele financiare la primărie pentru a avea bugetul asigurat pentru acest stadion. Vedeți cât de mult contează infrastructura pentru sport, ce înseamnă să avem o Sală Polivalentă, stadion pentru rezultatele obținute. Sunt absolut convins că antrenorii își vor da și mai mult silința pentru a scoate sportivi de talia lor sau de talia altor sportivi mari pe care îi are Craiova. Având în vedere că este singurul stadion dedicat atletismului din România care va fi conform cu toate cerințele IAAF, baza Federației naționale de atletism va fi la Craiova, toate campionatele naționale vor avea loc aici. S-a întâmplat în acești ani, după revoluție, să fie recorduri internaționale care să nu poată fi omologate pentru că stadionul nu era omologat. Vă dați seama ce simt acești sportivi”,
a precizat Sorin Manda, administrator public al municipiului Craiova.
Adauga comentariu