Grădinița cu program prelungit ”Floare Albastră” din Craiova va intra în amplu proces de reabilitare. Proiectul prevede eficiența energetică: anveloparea, cât și montarea de 25 de panouri fotovoltaice. Până pe 21 mai 2021, proiectul trebuie să fie finalizat. Ce alte proiecte pe fonduri europene se află în desfășurare și ce alte planuri au autoritățile pentru dezvoltarea Craiovei sunt doar câteva dintre temele conferinței de presă ce a avut loc astăzi, 28 iunie, la sediul primăriei.
Este cel de al 13-lea contract de finanțare europeană semnat de către autorități și ADR SV Oltenia
Reprezentanții ADR au menționat că ne aflăm într-o perioadă intensă pe POR 2014-2020. Se evaluează proiectele, se contractează, pentru toate cele peste 1000 de aplicații depuse la nivelul regiunii. De asemenea, se fac verificări financiare și monitorizări la toate contractele încheiate până în momentul de față. Se lucrează intens și pentru etapa următoare, 2021-2027, când se va pune accentul pe dezvoltarea urbană.
De asemenea, se vor implementa noi proiecte, este vorba de Smart City, de digitalizare, sunt schimbări climatice masive și se va reflecta pentru această problemă pentru mediu. Ne-am propus contractarea pentru această perioadă, putem să ajungem la peste un miliard de euro. Vor fi alocați bani pentru centre sociale pentru bătrâni, se va construi un incubator de afaceri la Ișalnița, se va reabilita sediul primăriei Rovinari, Școala Gimnazială de la Budești Vâlcea. 482 de contracte în valoare nerambursabilă de peste 737 de milioane de euro pe acest grup. Pentru județul Dolj s-au semnat 152 de contracte, în valoare de peste 180 de milioane de euro. Primăria Craiova a depus 24 de proiecte prin care solicită peste 103 milioane de euro. Până în prezent s-au depus 11 contracte de finanțare în valoare de 24 milioane de euro: eficiență energetică – blocuri de locuință, pe sănătate pentru spitalul Filantropia și Victor Babeș, pentru Parcul Nicolae Romanescu, reabilitarea clădirilor de patrimoniu și pentru trei grădinițe și creșe: Elena Farago, Piticot și astăzi se semnează pentru Grădinița Floare Albastră și Creșa nr. 3”,
a declarat Marilena Bogheanu.
În perioada următoare, vor fi semnate și contractele pentru Grădinița Căsuța cu Povești, Curcubeul Copilăriei, Școala Gimnazială Gheorghe Țițeica, pentru Colegiul Tehnic Industrie Alimentară Craiova, pe incluziune socială se reabilitează zona Popova, modernizare cale rulare tramvai, în valoare toate de peste 9 milioane de euro, sume nerambursabile.
Proiectul de astăzi, pentru Grădinița Floare Albastră, are o valoare nerambursabilă de peste 815 mii euro. Clădirea a fost construită în 1974 și are o suprafață de peste 1700 mp. Ca lucrări se propun: reabilitarea termică a clădirii (anveloparea), montarea tâmplăriei cu performanță energetică sporită, refacerea instalațiilor de distribuție a agentului termic, înlocuirea instalațiilor sanitare, a sistemelor de ventilație și climatizare, înlocuirea corpurilor de iluminat și montarea de 25 de panouri fotovoltaice.
Propunerea de finalizare a acestui proiect, 21 mai 2021
Sunt în evaluare alte patru grădinițe, care se află în perioada de contractare. Autoritățile au menționat faptul că sunt și alte proiecte, de exemplu Casa Rusănescu, dar și alte trei proiecte pentru reabilitarea depoului de tramvai, cât și a căii de rulare. La proiectul pentru achiziționarea de tramvaie au fost 11 firme care s-au interesat, însă la final nu s-a depus nicio ofertă, motiv pentru care va fi modifica caietul de sarcini.
În ce privește autobuzele electrice – caietul de sarcini va fi urcat pe sistemul electronic. Fântâna Popova este un proiect în contractare, caietul de sarcini este la achiziții, urmează să fie urcat pe SEAP. Celelalte proiecte care sunt legate de reabilitarea blocurilor sunt în perioada de evaluare. Pentru Spitalul Victor Babeș, caietul de sarcini se află la direcția de achiziții după care va fi urcat pe SEAP. Pe lângă acestea, avem alte proiecte în evaluare. Se apropie de finalizare achiziția de autobuze pentru care sperăm ca în viitoarele săptămâni să avem un câștigător. Am fost și la CNI pentru Colegiul Național Carol I, s-au scos avizele la studiul de fezabilitate, s-a terminat proiectarea. Acest proiect depășește ca valoare Cazinoul din Constanța. La ANL este în curs de licitație execuția pentru primul bloc. Urmează să intre în comisia tehnică și ultimul bloc de la ANL pentru 60 de apartamente destinate închirierii. S-a reabilitat prima cișmea monument istoric din Craiova, Fântâna Purcarului, săptămâna viitoare se va face recepția”,
a spus Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.
Prezent la semnarea contractului a fost și Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova, cât și reprezentantul unității de învățământ care va intra în proces de reabilitare.
Țin să felicit echipa care stă în spatele acestor realizări, colegii de la proiecte europene, fără de care nu ne-am fi aflat astăzi aici și nici la al 13- lea proiect semnat. Fiecare proiect este extrem de important pentru Craiova. Vă asigur că voi monitoriza cu foarte multă atenție fiecare investiție care va fi realizată pentru locuitorii orașului”,
a spus Sorin Manda.
Adauga comentariu