SMART Craiova

Cinci sculptori internaționali în marmură transformă Craiova în rezidență culturală. De șapte ani pe Drumuri Brâncușiene

O lună de zile. O lună în care Craiova găzduiește unul dintre cele mai importante evenimente culturale, Simpozionul Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene. Ajuns deja la ediția a VII-a, evenimentul transformă Cetatea Băniei într-o rezidență culturală.

Cinci sculptori în marmură sunt protagoniștii taberei din acest an.

Simpozionul de anul acesta are ca temă Sportul, expresivitatea mișcării şi se bucură de participarea a cinci sculptori din patru ţări: Emilian Popescu cu lucrarea „Flacăra eternă” și Petre Virgiliu Mogoșanu din România, cu lucrarea „Volumes and Trajectories”, Marino Di Prospero din Italia, cu lucrarea „Spațial Contortion”, Ferhat Ozgur Gorel, reprezentând atât Turcia cât și Georgia, cu lucrarea „The Shadow Player” și Milton Gravidia, din Ecuador cu lucrarea „Organic Geometry”.

Participanții și lucrările au fost selectați de un juriu format din specialiști în domeniu și directori ai unor instituții de cultură locale.

Craiovenii au șansa să vadă cum bucățile din marmură se transformă în opere de artă. Artiștii vor putea fi urmăriți de public lucrând pe esplanada Centrului Multifuncțional Craiova, iar operele realizate vor îmbogăți patrimoniului monumental al municipiului.

Anul acesta ne dorim să realizăm un ansamblu sculptural care va fi amplasat, cu acordul autorităților, în proximitatea Sălii Polivalente și a Stadionului “Ion Oblemenco”. Este un proiect care s-a bucurat de foarte mult succes și a oferit comunității lucrări valoroase, valori care cresc în fiecare an prin dificultatea execuției și temelor propuse. Anul acesta are o temă de interes general”

,

a spus Remus Vlăsceanu, manager Casa de Cultură Traian Demetrescu.

La deschiderea taberei au participat și reprezentanții autorității locale.

”Există deja o tradiție în organizarea acestei tabere internaționale. Tema din acest an are o conotație foarte importantă, pentru că anul acesta la Gala premiilor AMR vrem să candidăm pentru titlul de cel mai important oraș al anului din punct de vedere al acestei axe: sport-cultură. Mult succes participanților la această tabără de sculptură.Felicit organizatorii pentru această inițiativă”,

a spus Mihail Genoiu, primar al Municipiului Craiova.

Artiștii aleși pentru ediția din acest an s-au arătat extrem de încântați de Craiova. Emilian Popescu, Petre Virgiliu Mogoșanu, Marino Di Prospero din Italia, Ferhat Ozgur Gorel, reprezentând atât Turcia cât și Georgia și Milton Gravidia, din Ecuador au promis lucrări remarcabile.

”Lucrarea mea se referă la contorsionarea în spațiu a unui sportiv. O formă geometrică care își asumă o formă naturală dinamică, iar în spațiu va avea un echilibru instabil”,

a spus Marino Di Prospero din Italia.

Virgiliu Mogoșanu a explicat că lucrarea pe care o va realiza este una aparte, ”o lucrare cu intimitate de linii și traiectorii care se leagă foarte mult de mișcarea materiei și de modul în care se transformă materia în spațiu și timp și cum corpul omenesc desenează în spațiu trariectorii și mișcări”.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite