De 14 zile, în temperaturi caniculare, cinci sculptori din România, Italia, Turcia și Ecuador dau viață bucăților de marmură, transformându-le în opere de artă. Mânați de pasiune, dar și mult talent, cei cinci artiști lucrează de dimineața până seara să ducă mai departe ”Drumuri Brâncușiene”.
Un nor de praf. Cu măști pe față, căști la urechi artiștii își concentrează toată atenția și talentul bucăților de piatră pe care le au în față. Nu-i distrage nimic de la munca lor, nici căldura, nici oboseala. Știu că au o misiune frumoasă, să îmbogățească Craiova cu opere de artă, de data această dedicate sportului. Ar fi mult mai fericiți dacă oamenii și-ar rupe minute din timpul lor să vină pe esplanada Centrului Multifuncțional, acolo unde are loc simpozionul să îi cunoască, să le vadă creațiile, să vadă munca din spatele unei lucrări.
Petre Virgiliu Mogoșanu are 43 de ani. Născut în Balș, trăiește în Craiova. El va realiza lucrarea „Volumes and Trajectories”. A participat și la simpozionul de anul trecut în care a realizat lucrarea Unitate. Lucrările lui Virgiliu au ajuns peste tot în lume. Ultimele sale creații au fost realizate pentru în Asia și Norvegia.
”Din primele zile de muncă, lucrările au început să prindă viață. Este dificil să lucrezi în marmură, cei care fac acest lucru, știu foarte bine că e extrem de dură, trebuie să ai scule potrivite, dar până la urmă momentul aceasta îl depășim pentru că ne place atât de mult ceea ce facem. Când totul e gata uităm de tot ce a fost dificil. Lucrarea mea desenează un joc de linii cu traiectorii în spațiu. Cel care privește este pus în fața unui spectacol, uitând pentru câteva clipe orice…Am participat și în 2018 la simpozionul de la Craiova și am realizat lucrarea Unitate, tema fiind Unirea de la 1918. Am făcut o lucrare monumentală, un simbol pentru Unire”,
a spus Virgiliu.
Pasiunea și-a descoperit-o din copilărie. A muncit mult, a studiat la fel de mult pentru a ajunge acolo unde este astăzi. Nu a fost o moștenire de familie această pasiune, singurul care are aceeași pasiune este un var alături de care a lucrat. El este cel care l-a inițiat practic în această lume, după care și-a urmat drumul firesc:
”Un drum greu, dar atât de frumos! Iar gândul că va rămâne ceva în urmă să se bucure și alții ne dă satisfacții imense. Ascultăm radio câteodată și se vorbește decât de vacanțe, lux, dolce vita, iar noi muncim…Dar nimeni nu spune că mai sunt și alții care lucrează și că ar fi frumos să viziteze tabăra. De când suntem aici, în afară de jurnaliști, și organizatori nu a venit nimeni. Dacă ar fi fost un spectacol, lumea ar fi venit. Dar acela durează o oră, poate două, însă ce facem noi rămâne peste timp. Important este ca oamenii să vadă cum s-au realizat lucrările, iar când o văd expusă în fața stadionului sau unde va fi amplasată să își aducă aminte de toată perioada creației”
.
Simpozionul Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene a ajuns deja la ediția a VII-a, evenimentul transformând Cetatea Băniei într-o rezidență culturală.
Protagoniștii taberei din acest an sunt: Emilian Popescu cu lucrarea „Flacăra eternă”, Petre Virgiliu Mogoșanu din România, cu lucrarea „Volumes and Trajectories”, Marino Di Prospero din Italia, cu lucrarea „Spațial Contortion”, Ferhat Ozgur Gorel, reprezentând atât Turcia cât și Georgia, cu lucrarea „The Shadow Player” și Milton Gravidia, din Ecuador cu lucrarea „Organic Geometry”.
Participanții și lucrările au fost selectați de un juriu format din specialiști în domeniu și directori ai unor instituții de cultură locale. Până pe 31 august cei cinci artiști pot fi găsiți pe esplanada Centrului Multifuncțional.
Adauga comentariu