SMART Craiova

Craiova, scena folclorului autentic românesc. Începe Festivalul ”Maria Tănase”, ediția a XXV-a

Cinci zile de sărbătoare. Cinci zile de spectacol, folclor autentic românesc. Craiova găzduiește în perioada 11-15 noiembrie, festivalul-concurs al interpreţilor cântecului popular „Maria Tănase“, ediția a XXV-a. 50 de ani de la debutul festivalului, o jumătate de secol de tezaur românesc. Peste 70 de interpreți, laureați ai edițiilor de-a lungul timpului la marele festival vor urca pe scenă.

Festivalul-concurs al interpreţilor cântecului popular românesc „Maria Tănase”, al cărui debut a avut loc în anul 1969, a devenit cea mai importantă rampă de lansare a tinerilor interpreţi de folclor muzical din toată ţara şi nu numai. Înscrierile pentru festivalul-concurs au început, iar preselecţia concurenţilor va fi pe 11 noiembrie. Concursul din cadrul festivalului are două secţiuni: soliști vocali sau instrumentiști.

Concurenţii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.Regulamentul și fișa de înscriere se găsesc pe https://www.facebook.com/FestivalulMaria Tanase și pe www.traditiidoljene.ro. În ceea ce priveşte serile de recital, acestea vor fi pe 13, 14 și 15 noiembrie şi la ele vor participa şi laureaţi ai ediţiilor anterioare.
Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 1 noiembrie, la casieria Teatrului Naţional.

În cadrul festivalului, pe 12 noiembrie, va fi şi o sesiune de comunicări care va avea tema „Maria Tănase şi valorificarea folclorului românesc“. Sesiunea de comunicări este deschisă publicului şi va fi prezidată de prof.univ.dr. Florea Firan, fost preşedinte al Comitetului de cultură din vremea în care a debutat festivalul.

Premiile festivalului

Pentru fiecare dintre cele două secţiuni, vocală şi instrumentală, concurenţii vor fi premiaţi. Trofeele corespunzătoare premiilor I, II sau III la cele două secţiuni, vocală şi instrumentală sunt realizate de artistul plastic Mihai Ţopescu. Valoarea lor pentru concurenţii care vor fi premiaţi este: pentru Trofeul «Maria Tănase» – 2.000 de euro, premiul I – 1.000 de euro, premiul III – 750 de euro şi premiul III – 500 de euro.
Vor fi acordate și patru premii speciale, în valoare de câte 250 de euro brut, un premiu special pentru tinereţe, un premiu special pentru frumuseţea, autenticitatea şi arhaicitatea costumului popular, un premiu special acordat de Centru pentru autenticitate, interpretare şi ţinută scenică, iar premiul de popularitate este acordat de public.

În recital, pe scena Naționalului craiovean, în serile de 13, 14 și 15 noiembrie, care este și seara de gală a evenimentului, vor urca laureați ai edițiilor anterioare ale festivalului. Spectacolele vor începe la ora 18:30. Vor acompania orchestrele: „Lăutarii“ din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros și cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova – dirijor Nicolae Drăghia. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol va fi Iuliana Tudor, realizatorul TV al proiectului fiind Elise Stan.

Supranumită „Privighetoarea”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a milenarului cântec românesc”, „mitul Maria Tănase”, „Edith Piaff a României”, Maria Tănase s-a născut în București, pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor. La vârsta de 8 ani, Maria Tănase a pășit pe scena pentru prima data, în fața publicului de la Căminul Cultural din cartier, la serbarea care marca sfârșitul anului școlar.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite