Duminică dimineața, craiovenii vor avea ocazia să retrăiască momente istorice urmărind parada a peste 500 de militari de la unitățile specifice fiecărui tip de armă din Ministerul Apărării Naționale și din sistemul național de siguranță, dar și defilarea de echipamente de tehnică militară, cu peste 60 de vehicule de la Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituții din sistemul national de siguranță. Ziua Națională, 01 Decembrie, este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. O zi specială, care ne amintește că, începând cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice românești au devenit, oficial, un stat unitar și indivizibil, conturat clar pe harta lumii.
Ziua Națională a României reprezintă totodată, pentru întreaga suflare românească, un prilej de cinstire a memoriei celor care au reușit să ducă la îndeplinire idealul de unire al locuitorilor tuturor provinciilor românești.
Prin evenimentele organizate pentru celebrarea Zilei Naționale a României de către Primăria Craiova, împreună cu Prefectura Dolj, Ministerul Apărării Naționale, dar și cu sprijinul comunității civile și a instituțiilor de cultură, craiovenii vor avea parte duminică, 01 decembrie 2019, de momente inedite, pentru toate vârstele.
• Orele 10.00 – 11.00: Str. A. I. Cuza, în fața Primăriei
– Ceremonial militar-religios, paradă militară –
• Orele 11.00 – 12.00: Str. A. I. Cuza, în fața Primăriei
• – Spectacol –
• Orele 11.00: Sediul Teatrului Colibri (Calea București nr. 56)
• – Spectacol De-a capra cu trei iezi –
• Orele 13.00: Sediul Teatrului Colibri (Calea București nr. 56)
• – Prezentarea atelierelor Fabricii de Povești ElectroColibri –
• Orele 19.00: Cercul Militar Craiova
• – spectacol Unirea cea Mare, Opera Română Craiova –
Momentul ceremonialului și al paradei militare va fi unul impresionant ca număr de militari și echipamente, asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română, ISU, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală Craiova. Duminică dimineața, craiovenii vor avea ocazia să retrăiască momente istorice urmărind parada a peste 500 de militari de la unitățile specifice fiecărui tip de armă din Ministerul Apărării Naționale și din sistemul național de siguranță, dar și defilarea de echipamente de tehnică militară, cu peste 60 de vehicule de la Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituții din sistemul national de siguranță.
Dacă în an Centenar, momentul inedit al ceremonialului din Craiova l-a constituit defilarea a două plutoane echipate în ținute militare specifice celor două războaie mondiale din secolul XX, ediția din acest aduce ca noutate defilarea unei grupări canine. Membri ai Centrului Național de Educare Canină, câinii sunt specializați în misiuni de căutare-salvare, iar unii dintre câinii care vor defila duminică în fața craiovenilor fac parte din echipa ce va reprezenta România, anul viitor, la Campionatul Mondial de Salvare.
Ceremonialul militar-religios va fi urmat de un spectacol artistic realizat de peste 100 de voluntari craioveni și străini, de trupa Freaks, dar și de îndrăgiții soliști Ciri Mayer, Liviu Dică și Marius Măgureanu și dansatorii Ansamblului Folcloric Maria Tănase din Craiova. Voluntarii, coordonați de Asociatia Explorator, în parteneriat cu ANDCTR si ANTER, sunt membri ai proiectului The Race for Tolerance, fiind pentru prima oară când la manifestările din Craiova, dedicate Zilei Naționale a României, participă tineri din alte țări.
Capitala de suflet a Olteniei, Craiova a rămas în istoria anului Marii Uniri ca orașul natal al unor mari personalități precum colonelul Vasile Gagiu sau diplomatul Nicolae Titulescu, mesageri de seamă ai crezului românilor în unire, dar și locul ce se poate lăuda cu mărturii neprețuite – valori de patrimoniu, ce ne permit nouă să ne mândrim cu ele la moment aniversar.
Adauga comentariu